Już są otwarte! Wybraliśmy 7 szalenie klimatycznych ogródków restauracyjnych w Polsce
Trudno nie krzyknąć "nareszcie!". W końcu po długich miesiącach możemy usiąść w restauracyjnym ogródku. Dlatego wybraliśmy najbardziej urokliwe miejsca w całej Polsce, w których dobrze zjecie, odpoczniecie i przypomnicie sobie, jak fajnie pije się kawę w miejscu innym niż własna kuchnia.
- Restauracje mogą otworzyć swoje ogródki i przyjmować gości od 15 maja 2021 roku.
- Sprawdziliśmy, gdzie można dobrze zjeść i odpocząć pod chmurką – oto 7 miejsc, w których miło spędzicie czas.
- Plac Konesera w Warszawie to jedna z ulubionych lokalizacji Warszawiaków – od 15 maja możemy nie tylko przespacerować się po tym atrakcyjnym terenie, ale również skorzystać z oferty jednej z restauracji: Koneser Grill, Ferment Praski, Orzo, Bombaj Masala Praga, Syreni Śpiew, Papa Diego Świeży Meksyk czy Van Dog.
Brzmi wybornie. Z tej okazji sprawdziliśmy, które miejsca już 15 maja otwierają swoje ogródki restauracyjne.
Może cię zainteresować także: Oni dołączyli do akcji naTemat #OtwieramyGastro! Oto restauracje, które otwierają się 15 maja
Koneser Grill, Warszawa, Ząbkowska 29
Jeżeli jednak nie macie chęci na samodzielne koczowanie przy nagrzanym węglu, mam rozwiązanie idealne – wizyta na klimatycznym Placu Konesera, połączona z degustacją dań w restauracji "Koneser Grill".
"W otwartej kuchni pracujemy na żywym ogniu. Chcemy, abyście mogli go zobaczyć, poczuć jego ciepło, zrozumieć nieprzewidywalność żywiołu. Praca z ogniem jest bardzo wymagająca, a pracujący z nim szef kuchni musi posiadać niezwykły instynkt, aby go okiełznać" – czytamy na stronie knajpy, która znalazła się w kultowym przewodniku kulinarnym Michelin (2020).
Jeżeli dodatkowo lubicie dobre wino i zerkanie na klimatyczną architekturę, to poczujecie się tutaj wybornie.
Syreni Śpiew Koneser, Warszawa, Plac Konesera 4
Podniebienie podziękuje wam za oryginalną neapolitańską pizzę, chrupiącą sałatę, nieziemski makaron... I każde inne danie z karty "Syreniego Śpiewu", w którym kucharze używają najlepszej jakości składników sprowadzanych m.in. z Włoch i kupowanych od lokalnych rolników.
W tym ogródku poczujecie się jak na małej włoskiej uliczce, dobrze zjecie i odpoczniecie, popijając schłodzoną lemoniadę. Doskonała lokalizacja w Centrum Praskim Koneser w sercu stołecznej Pragi-Północ to okazja, by po spałaszowaniu pysznej pizzy, przespacerować się po tym intrygującym architektonicznie terenie.
Meat Us, Poznań, ul. Żydowska 26
Restauracja jest zieloną oazą ukrytą między murami śródmiejskich kamienic. To idealna przestrzeń na naładowanie baterii po trudnym tygodniu.
Zielono mi, Kraków, ul. Królowej Jadwigi 4
Na profilu czytamy, że "Zielono mi" to lokalna kulturalna knajpka na rogu, "centrum międzysąsiedzkiej wymiany myśli, ośrodek dzielenia się pasjami, instytut dobrze spędzonego czasu oraz międzywydziałowa placówka zbiorowego dokarmiania". Nie jest to miejsce oferujące wyrafinowane dania, na barze znajdziecie jednak przekąski. Bierzcie książkę lub znajomych i zaszyjcie się w tym miejscu, by cieszyć się świętym spokojem.
Ferment Praski, Warszawa, Plac Konesera 10A
"Restauracja opiera się na najlepszych rodzimych produktach sezonowych, które łączone są ze smakami i technikami gotowania z różnych zakątków świata, tworząc formułę "twist" – czytamy na stronie miejsca, które powstało z fascynacji nowoczesną kuchnią polską.
Położenie lokalu w Koneserze, zabytkowej wytwórni wódek w sercu Starej Pragi – nie jest przypadkowe. Tak jak lokal i kuchnia, stworzona tutaj przestrzeń wpisuje się w tradycję i lokalną specyfikę dzielnicy, jednocześnie wprowadzając nowego, energetycznego ducha.
Może cię zainteresować także: Zajrzeliśmy na wystawę prac Banksy'ego. Lepiej się pospieszyć, bo bilet znikają ekspresowo!
Warsztat – Food&Garden, Wrocław, ul. Niedźwiedzia 5
Oczywiście skosztujecie tutaj najpyszniejszych dań, ale miejsce oferuje też szeroki wybór kaw, piw rzemieślniczych, win, a także własnej roboty nalewki i likiery. A tym wszystkim goście mogą cieszyć się w urokliwym ogrodzie, w którym rosną warzywa, owoce i zioła, używane w kuchni.
Poczytacie tutaj książkę, poleniuchujecie, albo spędzicie energetyczny weekend ze znajomymi.
La Campana, Kraków, Kanonicza 7
A także najlepsze włoskie dania. Do specjalności restauracji należą wędliny – różne rodzaje prosciutto, salami, breasola, a także wyśmienite przystawki, jak na przykład pieczona gruszka zapiekana z serem gorgonzola i rozmaite makarony. Jeżeli dodać do tego delikatne bąbelki prosecco, to brzmi jak całkiem świetny plan na weekendowe wyjście.