Już są otwarte! Wybraliśmy 7 szalenie klimatycznych ogródków restauracyjnych w Polsce

Alicja Cembrowska
Trudno nie krzyknąć "nareszcie!". W końcu po długich miesiącach możemy usiąść w restauracyjnym ogródku. Dlatego wybraliśmy najbardziej urokliwe miejsca w całej Polsce, w których dobrze zjecie, odpoczniecie i przypomnicie sobie, jak fajnie pije się kawę w miejscu innym niż własna kuchnia.
Plac Konesera to jedno z najbardziej klimatycznych miejsc w Warszawie – od 15 maja możemy usiąść w ogródku jednej z restauracji, które się tutaj znajdują Fot. materiały prasowe
Wielka radość zapanowała na profilach restauracji i sercach gości. Ale raczej nikogo to nie dziwi. W końcu restauracje mogą oferować gościom coś więcej niż "jedzenie w dostawie". A to oznacza, że wraz z pierwszymi naprawdę ciepłymi dniami w tym roku, możemy zmienić plany na weekend. Wyłączyć Netflixa, zrzucić dres i ruszyć do urokliwych ogródków. Cieszyć się schłodzonymi napojami, pysznym jedzeniem i siedzeniem przy restauracyjnym stoliku pod chmurką.

Brzmi wybornie. Z tej okazji sprawdziliśmy, które miejsca już 15 maja otwierają swoje ogródki restauracyjne.

Może cię zainteresować także: Oni dołączyli do akcji naTemat #OtwieramyGastro! Oto restauracje, które otwierają się 15 maja

Koneser Grill, Warszawa, Ząbkowska 29


Majówka, czyli niepisane święto grilla, nie rozpieszczała, jeżeli mowa o pogodzie. Chłód sprawił, że wielu z nas musiało obejść się smakiem i przełożyć grillowanie.

Jeżeli jednak nie macie chęci na samodzielne koczowanie przy nagrzanym węglu, mam rozwiązanie idealne – wizyta na klimatycznym Placu Konesera, połączona z degustacją dań w restauracji "Koneser Grill".

"W otwartej kuchni pracujemy na żywym ogniu. Chcemy, abyście mogli go zobaczyć, poczuć jego ciepło, zrozumieć nieprzewidywalność żywiołu. Praca z ogniem jest bardzo wymagająca, a pracujący z nim szef kuchni musi posiadać niezwykły instynkt, aby go okiełznać" – czytamy na stronie knajpy, która znalazła się w kultowym przewodniku kulinarnym Michelin (2020).

Jeżeli dodatkowo lubicie dobre wino i zerkanie na klimatyczną architekturę, to poczujecie się tutaj wybornie.

Syreni Śpiew Koneser, Warszawa, Plac Konesera 4

Marzą wam się Włochy? Zanim zaczniecie planować wakacyjny wyjazd, wybierzcie się na warszawski Plac Konesera, by poczuć klimat słonecznej Italii.

Podniebienie podziękuje wam za oryginalną neapolitańską pizzę, chrupiącą sałatę, nieziemski makaron... I każde inne danie z karty "Syreniego Śpiewu", w którym kucharze używają najlepszej jakości składników sprowadzanych m.in. z Włoch i kupowanych od lokalnych rolników.

W tym ogródku poczujecie się jak na małej włoskiej uliczce, dobrze zjecie i odpoczniecie, popijając schłodzoną lemoniadę. Doskonała lokalizacja w Centrum Praskim Koneser w sercu stołecznej Pragi-Północ to okazja, by po spałaszowaniu pysznej pizzy, przespacerować się po tym intrygującym architektonicznie terenie.

Meat Us, Poznań, ul. Żydowska 26

"Meat Us" to miejsce, które pokochają entuzjaści mięsa wszelkiego rodzaju: od steków, grillowanego bekonu, po szarpaną kaczkę czy pastrami. A to wszystko w towarzystwie frytek, krewetek, spring rollsów i kolorowych drinków.

Restauracja jest zieloną oazą ukrytą między murami śródmiejskich kamienic. To idealna przestrzeń na naładowanie baterii po trudnym tygodniu.

Zielono mi, Kraków, ul. Królowej Jadwigi 4


Trudno zdecydować, kiedy jest tutaj piękniej – jesienią, gdy budynek otulają pomarańczowo-złote liście, czy latem, gdy knajpka zmienia się w zieloną wyspę. Pewne jest natomiast, że w "Zielono mi" przystaniecie, odpoczniecie i zapewne będziecie tutaj wracać.

Na profilu czytamy, że "Zielono mi" to lokalna kulturalna knajpka na rogu, "centrum międzysąsiedzkiej wymiany myśli, ośrodek dzielenia się pasjami, instytut dobrze spędzonego czasu oraz międzywydziałowa placówka zbiorowego dokarmiania". Nie jest to miejsce oferujące wyrafinowane dania, na barze znajdziecie jednak przekąski. Bierzcie książkę lub znajomych i zaszyjcie się w tym miejscu, by cieszyć się świętym spokojem.

Ferment Praski, Warszawa, Plac Konesera 10A

Po długich tygodniach w domu macie ochotę nie tylko zjeść na świeżym powietrzu, w otoczeniu pięknej architektury, ale marzy wam się kulinarna wariacja i powiew nowości na talerzu? Kucharze z Fermentu odpowiedzą na te potrzeby.

"Restauracja opiera się na najlepszych rodzimych produktach sezonowych, które łączone są ze smakami i technikami gotowania z różnych zakątków świata, tworząc formułę "twist" – czytamy na stronie miejsca, które powstało z fascynacji nowoczesną kuchnią polską.

Położenie lokalu w Koneserze, zabytkowej wytwórni wódek w sercu Starej Pragi – nie jest przypadkowe. Tak jak lokal i kuchnia, stworzona tutaj przestrzeń wpisuje się w tradycję i lokalną specyfikę dzielnicy, jednocześnie wprowadzając nowego, energetycznego ducha.

Może cię zainteresować także: Zajrzeliśmy na wystawę prac Banksy'ego. Lepiej się pospieszyć, bo bilet znikają ekspresowo!

Warsztat – Food&Garden, Wrocław, ul. Niedźwiedzia 5

Na profilu czytamy, że sercem "Warsztatu", w którym "swą fantazję i kreatywność prezentuje czterech kucharzy, tworząc zaskakujące kombinacje smaków kuchni snack-barowej", jest restauracja.

Oczywiście skosztujecie tutaj najpyszniejszych dań, ale miejsce oferuje też szeroki wybór kaw, piw rzemieślniczych, win, a także własnej roboty nalewki i likiery. A tym wszystkim goście mogą cieszyć się w urokliwym ogrodzie, w którym rosną warzywa, owoce i zioła, używane w kuchni.

Poczytacie tutaj książkę, poleniuchujecie, albo spędzicie energetyczny weekend ze znajomymi.

La Campana, Kraków, Kanonicza 7


Chociaż La Campana znajduje się w centrum Krakowa, to bez wątpienia zapomnicie tutaj, że jesteście w mieście. Nie będzie dokuczał wam skwar ulic i szum samochodów. W utrzymanym we włoskim stylu ogrodzie znajdziecie przyjemny chłodek i ciszę.

A także najlepsze włoskie dania. Do specjalności restauracji należą wędliny – różne rodzaje prosciutto, salami, breasola, a także wyśmienite przystawki, jak na przykład pieczona gruszka zapiekana z serem gorgonzola i rozmaite makarony. Jeżeli dodać do tego delikatne bąbelki prosecco, to brzmi jak całkiem świetny plan na weekendowe wyjście.