U kogo zapłacisz 140 złotych za obiad, a u kogo zjesz hot doga? Oto restauracje polskich gwiazd
Niedługo swoją restaurację w Warszawie otworzy Robert Lewandowski, ale nie tylko polski piłkarz próbuje swoich sil na kulinarnej scenie. Od lat gwiazdy i celebryci nad Wisłą otwierają własne lokale gastronomiczne, mając nadzieje na sukces. Gdzie zjemy najdrożej, a gdzie najtaniej? U kogo skosztujemy kaczki, a u kogo zjemy hot doga? Oto restauracyjne biznesy znanych i lubianych Polaków.
U Fukiera, Magda Gessler
Ceny nie są jednak niskie: za przystawkę zapłacimy od 36 złotych, za zupę od 29 złotych, a za najdroższe danie główne w karcie (antrykot na kamieniu z masłem czosnkowym, warzywami z grilla, sosem BBQ i aioli) – 130 złotych. W restauracji Magdy Gessler skosztujemy też na obiad m.in. sezonowego risotto (65 złotych), kaczkę (99 złotych) czy kotleta schabowego (64 złote). Na deser możemy zamówić na przykład rubinową szarlotkę zapieczoną bezą (28 złotych) i prawdziwie krakowski sernik z rodzynkami (31 złotych). Warto wspomnieć, ze Gessler posiada także lokale Polka, AleGloria i Zielnik, a takze cukiernię Słodki Słony.
Stary Dom, Piotr Adamczyk
W menu znajdziemy m.in. galaretę z wieprzowych nóg, tradycyjne gołąbki z cielęciną, chłodnik, cepeliny śląskie faszerowane warzywami, golonkę czy pieczeń z dzika. Ceny? Za dania z zimnego bufetu zapłacimy od 34 złotych, za zupę – od 21 złotych, a za dania główne od 39 do 59 złotych. "Uzupełnieniem jadłospisu jest szeroka karta win oraz pokaźna kolekcja polskich wódek i nalewek" – czytamy na stronie internetowej Starego Domu.
Zalipianki, Ewa Wachowicz
W Zalipiankach w Krakowie znajdziemy specjalne menu śniadaniowe (od 21 złotych), przystawki od 26 złotych czy sałatki od 37 złotych. Możemy skosztować m.in. tagliatelle z łososiem (41 złotych), burgera z szarpanym indykiem (40 złotych), maczankę po krakowsku według przepisu Ewy Wachowicz (42 złotych), gołąbki (38 złotych) czy stek z polędwicy wołowej (85 złotych). Lokal oferuje także dania bez glutenu i bez laktozy oraz wegetariańskie.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero, Kuba Wojewódzki
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to propozycja dla fanów prostej i całkiem przystępnej cenowo kuchni. U Wojewódzkiego zjemy m.in. frytki z batata (29 złotych), hot doga z kiełbasą, wołowiną, krewetkami lub boczniakiem (od 29 do 32 złotych), burgera wołowego (35 złotych) czy polędwicę z dorsza (49 złotych). W trójmiejskim lokalu mieści się bar, można także posłuchać muzyki na żywo.
Sushibu, Sonia Bohosiewicz
Pausa Włoska, Czesław Mozil
We włoskiej restauracji nie mogło zabraknąć pizzy (od 24 złotych), ale znajdziemy również przystawki, sałatki czy wina. Bogata jest również oferta lunchowa (za zupę i danie zapłacimy niecałe 22 złote), w której oferowane są m.in. takie dania, jak: udko z kurczaka z młodymi gotowanymi ziemniakami i jarmużem, kofty wołowe, fish & chips, czy kurczak katsu z żółtym curry i ryżem basmati.
Akademia, Borys Szyc
W Akademii można skosztować wyszukanych dan, jednak ceny nie są najniższe. W menu znajdziemy m.in. szyjki rakowe w sosie śmietanowym z koperkiem i pomidorami (przystawka, 56 złotych), risotto z kurkami w 12-miesięcznym sosie bursztyn (44 złote), antrykot z konfitowanymi ziemniakami i sałatką z musztardowca i pomidorów malinowych (78 złotych) czy stek cielęcy z kością z młodymi warzywami i młodymi ziemniakami (137 złotych).