#NowyFineDining – wielki powrót festiwalu!
Powraca najpopularniejsze wydarzenie autorskiej niezależnej sceny fine diningu.
Festiwal pod hasłem #NowyFineDining poszuka odpowiedzi na pytanie, jaka jest
tożsamość najwyższej sztuki restauracyjnej po pandemicznych doświadczeniach.
Najwybitniejsi Szefowie Kuchni największych polskich miast (i nie tylko) zapraszają
na pięciodaniowe doświadczenie w festiwalowej cenie 139zł (z Visa 30zł rabatu) w
dniach 17.11–05.12. Ruszyły rezerwacje na www.FineDiningWeek.pl.
Pandemia spowodowała zerwanie z trendami, które jeszcze kilka miesięcy wcześniej stanowiły prawdziwą sensację. Pod wpływem zachodzących zmian Szefowie Kuchni i restauracje zaczęli poszukiwać nowej tożsamości i nowego miejsca na mapie kulinarnej i restauracyjnej, dokonując m.in. rekonstrukcji menu. Laboratoryjne modyfikacje ustąpiły miejsca fascynacji prostymi, naturalnymi składnikami najwyższej jakości.
Do głosu dochodzi gotowanie zgodne z terroir i holistyczne spojrzenie na składniki. Przemiana zachodzi głównie w sferze produktów. Przestają liczyć się tylko najdroższe elementy. Fine dining dostosowuje do otoczenia ekonomicznego i obostrzeń, ale dynamicznie wróci do czasów rezerwacji stolika z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem – zaznacza Jacek Krawczyk, prezes Bocuse d’Or Poland. Nowy Fine Dining to przede wszystkim autorskie receptury, momenty i slowfoodowa celebracja.
Danie kuchni azjatyckiej•Materiał prasowy FineDiningWeek
#NowyFineDining to odkrycie świata najbardziej renomowanych restauracji typu fine dining z takich miast i regionów jak Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław. W Festiwalu biorą udział zarówno restauracje postrzegane jako ekskluzywne, jak i te najzdolniejsze wśród postrzeganych jako codzienne. W samej Warszawie Goście odwiedzą ponad 20 restauracji, w tym: InAzia, N31, Klonn, Belvedere Łazienki Królewskie, Dyletanci i Venti-tre. Podczas Festiwalu zadebiutują m.in. stołeczne Gardens by Fort, Ceviche Bar, Klonn, czy Stara Wozownia w Pałacu Mała Wieś.
Danie restauracji Słona Woda•Materiał prasowy FineDiningWeek
Materiał prasowy FineDiningWeek