Jeśli ugotowałeś za dużo jajek, możesz bezpiecznie je przechować. Zdziwisz się jak długo

redakcja naTemat
Ugotowaliśmy za dużo jajek? To problem nie tylko na Wielkanoc. Oto, w jaki sposób i jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce. Na szczęście nie musimy bardzo się spieszyć.
Jak długo można przechowywać jajka ugotowane na twardo? Fot. 123RF
Jajka to podstawa każdych świąt wielkanocnych, ale czasami zwyczajnie mamy na nie ochotę na śniadanie czy kolację. Zwłaszcza że jajka są pożywne i są m.in. źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin A, E, D i K oraz witamin z grupy B oraz składników mineralnych, jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen.


Gdy już jednak ugotujemy jajka i zasiadamy do posiłku (m.in. wielkanocnego śniadania), często okazuje się, ze wszystkich nie spałaszujemy. Spokojnie, nie musimy marnować jedzenia. Ugotowane jajka możemy przechować i zjeść je ze smakiem po czasie. Ale jak długim?

Jak przechowywać ugotowane jajka?

Po ugotowaniu można przechowywać zarówno jajka w skorupkach, jak i obrane. Warunek jest jeden: aby zapobiec szybkiemu zepsuciu się jaj, należy przechowywać je w lodówce.

Pamiętajmy, aby nie trzymać długo jajek w temperaturze pokojowej, gdyż sprzyja to rozwojowi bakterii. Należy włożyć je do lodówki w ciągu 2 godzin od ugotowania. Inaczej może dojść do zepsucia jajek, a ich spożycie może poskutkować zatruciem pokarmowym.

Jak przechowywać ugotowane jajka? Najlepiej schować je do zamkniętego, szczelnego pojemnika, np. plastikowego lub szklanego pojemnika na żywność. Jeśli jajka są obrane, wyłóżmy go zwilżonym papierowym ręcznikiem. To przedłuży ich świeżość.

Jak długo można przechowywać jajka ugotowane na twardo?

Na szczęście nie musimy się spieszyć ze spożyciem ugotowanych jajek trzymanych w lodówce. Jak poinformowała Amerykańska Agencja Żywności i Leków, jaja gotowane na twardo – zarówno w skorupkach, jak i obrane – można trzymać w zimnych temperaturach do 7 dni.

Po tym czasie jajek nie należy spożywać, gdyż może to poskutkować zatruciem pokarmowymi, którego objawami są m.in. biegunka, nudności i wymioty. Warto więc napisać na pudełku datę ugotowania jaj.

Jak sprawdzić, czy ugotowane jajko jest świeże?

Po ugotowaniu wciąż można sprawdzić świeżość jajek. Jeśli nie mamy pewności, czy jajko nadaje się do spożycia, warto sprawdzić, gdzie znajduje się żółtko. Jeśli w samym środku jajka, jest ono raczej świeże. Jeśli przy skorupce, jajo jest już stare i powinno się je wyrzucić.

"Metoda żółtka" bywa zawodna. Spójrzmy więc również na skorupkę. Jeśli ma kredowy kolor, jajko nie nadaje się już do zjedzenia. Zawsze kierujmy się jednak przede wszystkim naszym nosem. Sprawdźmy, jak pachnie ugotowane jajko (jeśli jest w skorupce, powinniśmy najpierw je obrać). Jeśli ma nieprzyjemny zapach, z pewnością jest zepsute.

Z kolei kolor żółtka – jak błędnie czasem się uważa – nie jest wyznacznikiem świeżości lub zepsucia jajka. Kolor żółtka zmienia się bowiem w zależności od czasu gotowania, a jego zielonkawa barwa oznacza jedynie, że jest rozgotowane, czyli było gotowane za długo. Pamiętajmy bowiem, że jajka na twardo powinno się gotować od 8 do 10 minut (w zależności od ich wielkości).
Czytaj także: Jak układać żywność w lodówce? Każdy popełnia te błędy! Zobacz, jak zrobić to prawidłowo

Czy ugotowane jajka można mrozić?

Gotowane jajka można mrozić, jednak nie należy przechowywać w zamrażarce ani jajek w całości, ani samych białek. Dlaczego? Po rozmrożeniu białka nie będą smaczne, ale twarde, gumowate i wodniste. Staną się wiec właściwie niejadalne.

Można jednak mrozić same żółtka, dlatego przed zamrożeniem oddzielmy je od białek. Białko możemy trzymać w lodówce do 7 dni po ugotowaniu.

Jak mrozić żółtko? Włóżmy je do foliowego woreczka lub pudełka na żywność i napiszmy na wieczku datę. Żółtka można bowiem przechowywać w zamrażarce tylko przez 3 miesiące. Po rozmrożeniu można je spożyć (np. na kanapce albo w formie pasty) albo wykorzystać w potrawach.