Jak prawidłowo układać jedzenie w lodówce? Każdy popełnia te błędy!
Jak prawidłowo układać jedzenie w lodówce? Każdy popełnia te błędy! unsplash.com

Czy naprawdę można nieprawidłowo przechowywać żywność w lodówce? Okazuje się, że... tak! Każdy produkt ma swoje idealne miejsce w lodówce. Podpowiadamy gdzie konkretnie przechowywać mleko, warzywa, owoce i mięso, aby przez długi czas pozostały świeże i zachowały swój smak. Dodatkowy plus - lodówka wygląda schludnie i wszystkie produkty szybko znajdziesz.

REKLAMA

Jak układać żywność w lodówce we właściwym miejscu

Sprawa jest prosta - w lodówce starszej generacji, a także w lodówce typu no frost powietrze cały czas krąży. Zimne opada, a ciepłe unosi się ku górze. Dlatego w przypadku niektórych produktów spożywczych lub potraw, odpowiednie miejsce w lodówce ma znaczenie! Wyjaśniamy dokładnie, jak umieścić rzeczy w lodówce we właściwym miejscu i jak dłużej zachować świeżość żywności. Dzięki naszym wskazówkom lodówka również pozostanie schludna i uporządkowana.

Jak układać rzeczy w lodówce - poznaj strefy chłodzenia w lodówce

Strefa 0-5°C. Najzimniejsze strefy w lodówce znajdują się na tylnej ścianie i najniższej półce, zaraz nad szufladą na warzywa. Najlepiej przechowywać tam produkty spożywcze, które łatwo się psują - np. wędliny, mięsa, ryby.
Strefa 0°C. W nowoczesnych lodówkach no frost znajduje się tzw. “komora zero” lub “komora świeżości”. Można w niej przechowywać warzywa i owoce temperaturze około 0°C i wysokiej wilgotności około 90%. Wilgotność w komorze utrzymuje specjalna membrana. Zaletą strefy zero jest dłuższe zachowanie świeżości produktów - bez wysychania i utraty witamin.
Strefa 4-5°C. Kierując się ku górze lodówki, robi się tam coraz cieplej. Środkowa półka to odpowiednie miejsce dla produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanki i sery.
Strefa 6-8°C. Szuflada na warzywa i owoce to oddzielna komora, w której można przechowywać prawie wszystkie rodzaje warzyw i owoców. Nie warto w szufladach trzymać: ziemniaków (zmieniają swój smak), pomidorów (tracą aromat) i egzotycznych owoców, które są wrażliwe na zimno.
Strefa 8°C. Na górnej półce lodówki panuje odpowiednia temperatura dla otwartych konserw, słoików z ogórkami, dżemami. Tutaj możesz również przechowywać np. soki owocowe.
Strefa 10-15°C. W górnej części drzwi lodówki spokojnie można trzymać jajka i masło. Na niższej z kolei jest miejsce na dressingi, majonez, ketchup i musztardę. Na dole znajduje się uchwyt na słodkie napoje lub wodę. To nie jest dobre miejsce na trzymanie mleka, które potrzebuje niższej temperatury!

Zadbaj o porządek - jak prawidłowo układać jedzenie w lodówce?

Kiedy wracasz do domu zestresowany po zakupach, chcesz po prostu szybko schować zakupy i posortować rzeczy tam, gdzie jest jeszcze miejsce. To ogromny błąd! Choć lodówka może być wyposażona w różną ilość miejsca w zależności od wielkości i producenta, to zasady pozostają takie same.

Górna półka - napoje, sery, duże owoce tropikalne, przetwory

Na górze jest najcieplej, dlatego są tu otwarte dżemy, ale także sery. Jeśli są resztki gotowanej żywności, należy je również przechowywać na górnej półce. Ze względu na wysoką temperaturę nigdy nie należy tu przechowywać surowego mięsa, mleka ani jajek.

Środkowa półka - sery, mleko, śmietana, jogurt, garmażeria, wyroby gotowe.

To odpowiednie miejsce dla mleka, które często przechowywane jest na drzwiach lodówki.

Dolna półka - ryby, mięso, kiełbasa, zimowe warzywa, owoce

Na dole, na szklanej płytce nad komorą na warzywa, w lodówce jest najzimniej. Tutaj jest idealne miejsce na wszystkie łatwo psujące się produkty spożywcze, mięsne, rybne i wędliniarskie. Miejsce to jest również idealne do delikatnego rozmrażania mrożonek.

Szuflada na warzywa i owoce

Ze względu na wysokie temperatury i wysoką wilgotność komora na warzywa jest idealnym miejscem do przechowywania warzyw i owoców. Szklana płyta nad komorą na warzywa chroni zawartość przed zbyt niską temperaturą.
Czytaj także: Genialny trik z gąbka kuchenną. Każdy z nas powinien trzymać ją w lodówce. Wiesz dlaczego?

Drzwi lodówki - jajka, dżemy, sosy, kostki zup, masło, puszki, ketchup, soki owocowe, napoje, przetwory

Podobnie jak w lodówce, górne komory są cieplejsze niż dolne. Z tego powodu produkty, które nie psują się tak łatwo, takie jak jajka, masło czy dżem, nie powinny być przechowywane w górnej części. W regionie centralnym można przechowywać sosy, dressingi, musztardę lub częściowo zużyte szklane słoiki z ogórkami konserwowymi. Drzwi lodówki to najlepsze miejsce na napoje takie jak otwarte soki, wino czy woda.

Dlaczego prawidłowe układanie żywności w lodówce jest ważne?

Prawidłowe przechowywanie jedzenia w lodówce gwarantuje, że zakupy będą świeże dłużej i będą wciąż dobrze smakować. Każda żywność wymaga określonych warunków przechowywania i nie każde miejsce w lodówce jest jednakowo odpowiednie dla wszystkich produktów spożywczych.
Ponadto dobrze poukładane rzeczy w lodówce zużywają mniej energii elektrycznej – dzięki czemu chronisz środowisko i jednocześnie oszczędzasz pieniądze. Są też rzeczy, których nie należy przechowywać w lodówce.

Czego nie należy wkładać do lodówki?

Oprócz żywności, która została teraz prawidłowo posortowana, istnieje również wiele produktów, które nie powinny się tam znaleźć. Oto lista produktów, których nie warto wkładać do lodówki:
  • Awokado - wolą dojrzewać w temperaturze pokojowej.
  • Banany - nie lubią zimna, w lodówce robią się na nich brązowe plamy.
  • Bazylia - zaczyna szybko więdnąć w lodówce.
  • Chleb - lepiej przechowywać w pojemniku na chleb, inaczej wyschnie.
  • Miód - jest wrażliwy na zimno i podlega krystalizacji.
  • Kawa - w lodówce traci smak i pochłania zapachy.
  • Ziemniaki - należy przechowywać je w ciemnym i chłodnym miejscu, ale w lodówce okażą się mączne i słodkie
  • Oliwa z oliwek - lepiej przechowywać w szafce, ponieważ zjełczeje, gdy jest za zimna.
  • Pomidory - tracą swój aromat w lodówce.
  • Cytryny - nie tolerują zimna, dlatego lepiej przechowywać je w misce z owocami.
  • Wskazówki dotyczące przechowywania żywności w lodówce

  • Zawsze przechowuj żywność dobrze zapakowaną. Produkty mleczne mogą łatwo przybierać obce zapachy, więc używaj miseczki do masła i zamykanych opakowań tetra. Najlepiej umieścić kiełbaski w plastikowych puszkach. Nie przechowuj również otwartego świeżego mięsa i ryb. Przenieś otwartą żywność w puszkach do zamykanych pojemników.
  • Poczekaj, aż ugotowane jedzenie całkowicie ostygnie przed włożeniem do lodówki.
  • Przenieś produkty z dłuższą datą przydatności na tył, a te, które wygasają wcześniej, na przód.
  • Nie przepełniaj lodówki. Zużywa to niepotrzebną energię i szybciej tracisz kontrolę nad jedzeniem.
  • Nie zostawiaj otwartych drzwi lodówki podczas załadunku i rozładunku. W przeciwnym razie dostanie się zbyt dużo ciepłego powietrza i lodówka będzie musiała pracować na pełnych obrotach. Co oznacza, większy pobór prądu i wyższe rachunki.
  • Nie tylko prawidłowe rozmieszczenie, ale także lokalizacja jest ważna dla bilansu energetycznego Twojej lodówki. Upewnij się, że lodówka nie znajduje się bezpośrednio obok grzejnika lub obok pieca. W przeciwnym razie będzie ogrzewany z zewnątrz i zużywa dużo energii elektrycznej, aby wystarczająco schłodzić wnętrze.
  • Czyść lodówkę co tydzień, a gruntowne porządki dwa razy w roku. Warto regularnie rozmrażać komorę zamrażarki, aby zmniejszyć zużycie energii.