Pomysły na świąteczne przepisy z produktami dżemowymi Herbapol

Artykuł PR-owy Herbapolu
Wraz z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia i towarzyszącymi im rozmowami na temat potraw wigilijnych, Herbapol przychodzi z propozycjami świątecznych dań i napojów, przygotowanych na bazie wybranych przetworów marki.
Fot. materiały prasowe
Produkty Herbapol charakteryzują się tradycyjnym pochodzeniem i najwyższą jakością składników, z których powstają. Przywodzą na myśl smaki z dzieciństwa, ponieważ od lat zajmują stałe miejsce w polskich domach i stanowią podstawę wielu naszych ulubionych potraw. To ponadczasowe produkty, które łączą pokolenia.

Z jednej strony są znane i lubiane przez nasze babcie i dziadków, z drugiej idealnie odpowiadają na aktualne trendy związane z lokalnością, naturalnością oraz świadomym wyborem.

Dżemy, powidła i konfitury Herbapol szczególnie sprawdzą się w czasie Świąt. Mogą zostać wykorzystane zarówno w daniach wytrawnych, takich jak różnorodne pasztety, jak i w słodkich deserach – jabłeczniku z bezą i kruszonką czy pierniczkach z powidłami. Będą także idealnym uzupełnieniem zimowych ogrzewających herbat i naparów. Załączone przepisy to gwarancja dobrego smaku, dzięki składnikom najwyższej jakości od marki Herbapol. Dzięki nim świąteczne gotowanie przyniesie wiele radości i wypełni dom pobudzającym apetyt zapachem ulubionych potraw.


Miękkie pierniczki w polewie czekoladowej z powidłami
Składniki na 30 sztuk:

Pierniczki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 150 g drobnego cukru
- 150 g kwaśnej śmietany
- 100 g masła
- 2 jaja
- 3 pełne łyżki miodu
- 3 łyżki kakao i przyprawy do piernika
- po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia oraz soli

Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 czubate łyżki Powideł Węgierkowych Herbapol

Dodatkowo:
- kolorowa posypka

Przygotowanie:
Masło roztopić z miodem, ostudzić.
Mąkę wymieszać z przyprawą, kakao, solą oraz sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na jasną pianę, dodać śmietanę, ostudzone masło, wymieszać.
Do masy przesiać mąkę, połączyć.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto lekko się klei do dłoni więc warto co jakiś czas zwilżać je wodą), ułożyć na blaszce w odstępach od siebie, lekko spłaszczyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 minut.
W międzyczasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wymieszać z powidłami.Pierniczki zanurzać w polewie i udekorować posypką.
Fot. materiały prasowe
Jabłecznik z dżemem, bezą i kruszonką
Składniki na 12 porcji:

Ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
- 2 słoiki Dżemu Jabłkowego Herbapol
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:
- 4 białka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)

Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto.
Kawałek ciasta (około 1/4 porcji) włóż do zamrażalnika, a resztę ciasta równo rozłóż na blaszce (wcześniej blaszkę 25 x 35 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką). Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 15 minut.
W międzyczasie obierz jabłka, pokrój w cienkie plasterki, a następnie wymieszaj z dżemem i mąką ziemniaczaną. Białko ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsyp proszek budyniowy i delikatnie wymieszaj.

Na podpieczony spód wyłóż nadzienie z jabłek, ubitą pianę, a na koniec zetrzyj na tarce ciasto z zamrażalnika.
Piecz 20 minut. Krój po ostudzeniu.
Fot. materiały prasowe
Pasztet z wiśniami
Składniki na 10 porcji:

- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1 słoik Konfitury wiśniowej Herbapol
- 5 cebul
- 330 ml słodkiej śmietany 30%
- 4 jajka
- 150 g bułki tartej
- 2 łyżki miodu płynnego
- sól, pieprz, majeranek
- olej do smażenia
- mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra

Przygotowanie
Wątróbkę umyj i mocz przez ok 1-2 godziny w mleku.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu do zezłocenia – nie przypalając.
Wątróbkę odsącz z mleka, przelej zimna wodą i usmaż na patelni na oleju, następnie zmiel na gładką masę.Do wątróbki dodaj jajka, bułkę tartą, konfiturę, śmietanę, cebulę, miód i przyprawy. Masę przełóż do keksówki.
Piecz w temperaturze 170oC przez 40-45 minut.
Fot. materiały prasowe
Rozgrzewający napar imbirowy
Składniki na 4 porcje:

- słoik konfitury Malinowej Herbapol
- Imbir
- Kora cynamonu
- Goździki
- Pomarańcza

Przygotowanie
Cztery talarki obranego korzenia imbiru zalej wrzątkiem w dużym dzbanku.
Dodaj małą laskę cynamonu, 2-3 goździki oraz skórkę z 1/4 pomarańczy.
Odstaw na ok. 20 min.
Napar rozcieńcz 1 l wrzątku i dodaj 2 łyżki Konfitury malinowej Herbapol.
Fot. materiały prasowe