Słodkie śniadanie mistrzów. Te wegańskie tosty francuskie z truskawkami cię zachwycą [PRZEPIS]
Słodkie śniadania nie muszą być ciężkie i czasochłonne, o czym doskonale wie Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby były one wegańskie, czyli w duchu kuchni roślinnej.
Doskonałym pomysłem na słodkie śniadania będą wegańskie tosty francuskie. Tutaj w wersji z truskawkami w balsamico. Możesz je przygotować bez jajek, a zastąpi je mąka z cieciorki, która świetnie nadaje się wszędzie tam, gdzie potrzebujesz jajecznej konsystencji. Takie french tosty to świetna propozycja na lato, ale nie tylko.
Ja je przygotować? Kucharz prezentuje to w swoim filmie na YouTube "Wegańskie tosty francuskie! Śniadanko na słodko". Będzie szybko, pysznie i... słodko.
Wegańskie tosty francuskie z truskawkami w balsamico. Przepis WegeTuby
Składniki:
- 3-4 łyżki stołowe oliwy extra virgin
Tosty francuskie:
- 1/2 bagietki
- 160 g (2/3 szklanki) wody (dla bardziej pełnego smaku wodę zastąp mlekiem kokosowym)
- 60 g (1/2 szklanki) mąki z cieciorki
- łyżeczka octu jabłkowego / soku z cytryny
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Truskawki w balsamico:
- 160 g = 1 szklanka truskawek
- 60 g (4 łyżki stołowe) octu balsamicznego
- 15 g (2 łyżki stołowe) cukru trzcinowego
- szczypta anyżu gwiazdkowego w proszku
- szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Cały przepis znajdziesz na YouTube na kanale WegeTuba.
WegeTuba na YouTube, czyli zdrowe i smaczne wegańskie dania
Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące internautów, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe, a przede wszystkim smaczne dania wege. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabierze was kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.
Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem... dopiero w drugiej kolejności.
– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.