To idealna słodka przekąska. Oto jak zrobić przepyszne hiszpańskie churros [PRZEPIS]

Weronika Tomaszewska-Michalak
10 marca 2023, 15:23 • 1 minuta czytania
Lubisz pączki? A może szukasz przepisu na słodką przekąskę? Jesteś w idealnym miejscu. Przedstawiamy szybki i prosty sposób przygotowania prawdziwych hiszpańskich churros.
Przepis na churros, czyli hiszpańskie pączki. Fot. YouTube / Słodka Tuba

Rumiane "paluchy" chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros to tradycyjny hiszpański smakołyk, powstały z ciasta parzonego, wyciskanego ze szprycy lub rękawa cukierniczego i usmażonego na głębokim oleju.


Często churros są nazywane "hiszpańskimi pączkami". Podawane w cukrze lub z sosem czekoladowym smakują wyśmienicie. Można je zrobić w domowym zaciszu w zaledwie kilkanaście minut.

Przepis na hiszpańskie churros

Oto dokładny przepis na hiszpańskie churros z youtubowego kanału "Słodka Tuba". Do wykonania tej przekąski potrzeba kilku składników. Poniżej znajdziecie też dokładny sposób przygotowania sosu do churrosów.

1. Wlej do garnka wodę. Dodaj masło, cukier brązowy i szczyptę soli. Wszystko razem podgrzej.

2. Gdy całość się zagotuje – masło się rozpuści, cukier też, dorzuć mąkę i energicznie mieszaj. Ciasto parzone jest gotowe, kiedy zaczyna odchodzić od ścianek. Wtedy ściągnij je z grzania.

3. Ciasto musi się wystudzić, dopiero dodamy jajka.

4. W międzyczasie wstaw olej, ponieważ jest go dużo, będzie się dłużej nagrzewał. Musi osiągnąć temperaturę 175 stopni.

5. Kiedy ciasto jest już ostudzone, możemy je wymieszać z jajkami ręcznie, używając do tego drewnianej łyżki lub zrobić to przy pomocy miksera z końcówką mieszającą.

6. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego z ozdobną tylką (końcówką).

– Będę używała nożyczek do odcinania pasków. Możecie również użyć noża, ale nożyczkami jest dużo wygodniej – podpowiada Sugarlady.

7. Ciasto prosto z worka cukierniczego wrzucaj na olej, odcinając nożyczkami kolejne churros.

8. Smaż ok. 4-5 minut z jednej strony, do momentu zarumienienia.

9. Wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby wsiąkł w niego nadmiar oleju.

Czytaj także: Najczęściej popełniane błędy w kuchni. Sprawdź listę zakazanych czynności

1. Do garnka wlej śmietankę kremówkę i dodaj masło. Całość podgrzewaj, aż do rozpuszczenia masła.

– Możecie dodać szczyptę chilli lub troszeczkę rumu, będzie wtedy wyśmienity – wtrąca Sugarlady.

2. Do jeszcze ciepłej śmietanki i rozpuszczonego masła dodaj dwa rodzaje naszykowanej wcześniej czekolady. Mieszaj do momentu rozpuszczenia. I sos gotowy.

– Klasyczne churros można też obtoczyć w mieszance brązowego cukru i cynamonu – poradziła cukierniczka.

Wykonawczynią przepisu jest Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugar Lady. Specjalizuje się w słodkich wypiekach. Jest też blogerką i autorką książek kulinarnych. W sieci zgromadziła już sporą grupę wiernych fanów.

Czytaj także: https://natemat.pl/471377,jak-zrobic-ciasto-lesny-mech-oto-sprawdzony-i-prosty-przepis