Zamień ziemniaki w pyszne kopytka buraczane z pesto. To strzał w dziesiątkę! [PRZEPIS]
- Polski przysmak w podrasowanej wersji - kopytka buraczane z pesto z natki pietruszki
- Solidna porcja żelaza i witaminy C, która wpływa na wchłanianie żelaza. Jest lekko, smacznie i kolorowo
- Danie w duchu zero waste, a smakuje tak, że żadna restauracja wege nie powstydziłaby się zaserwować go na lunch czy kolację
Przepis na kopytka buraczane z pesto z natki pietruszki. Bomba witaminowa!
Kopytka - kto ich nie kocha? Kluski przypominające romby, jadane bardzo często następnego dnia, kiedy zostaje nam nadmiar ziemniaków z dnia poprzedniego. Przynajmniej ja pamiętam ten rytuał z dzieciństwa. Zapach masełka i ten charakterystyczny dźwięk podsmażanych kluseczek od razu zrywał na nogi.
Dziś pokażę wam kolejny szybki i prosty przepis z menu dr Hanny Stolińskiej z kanału OdżywiOna, gdzie przygotowuje obłędne buraczane kopytka z pesto z natki pietruszki. Po obejrzeniu na pewno zrobicie się tak głodni, że wypróbujecie ten przepis. Zresztą, kto nie lubi pysznych, rozpływających się w buzi kluseczek.
- Ziemniaki ugotowane - 500g
- Buraki ugotowane - 400g
- Zakwas 50ml - opcjonalnie
- Mąka orkiszowa - 250g
- Mąka ziemniaczana - 40g
- Tymianek 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki - 2 pęczki
- Pestki dyni - 1/3 szklanki
- Olej lub oliwa - 5 łyżek
- Czosnek - 1 ząbek
Kopytka przygotowanie:
KROK 1) Gotujemy ziemniaki 500 g
KROK 2) Blendujemy lub przeciskamy przez praskę ziemniaki 500 g razem z burakami 500 g
KROK 3) Przekładamy masę do miski
KROK 4) Dodajemy mąkę orkiszową 250 g oraz ziemniaczaną 40 g
KROK 5) Wsypujemy zioła - tymianek 1 łyżeczka
KROK 6) Wlewamy zakwas z buraków 50 ml (opcjonalnie)
KROK 7) Zagniatamy ciasto
KROK 8) Podsypujemy stolnicę mąką, wyjmujemy ciasto i formujemy na kopytka
KROK 9) Nastawiamy wodę osoloną na kopytka
KROK 10) Gotujemy max. 3 minuty od wypłynięcia kopytek
Kopytka bezpośrednio możemy usmażyć po wyjęciu z wody (opcjonalnie).
Pesto przygotowanie:
KROK 1) Dodajemy 2 pęczki pietruszki do malaksera
KROK 2) Dodajemy 1 czosnek ząbku
KROK 3) Dolewamy 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
KROK 4) Dodajemy wcześniej uprażone na patelni pestki dyni ⅓ szklanki
KROK 5) Miksujemy wszystko na gładką masę
KROK 6) Doprawiamy pesto solą i pieprzem
Wykładamy na talerz kopytka. Łyżeczką dodajemy pesto, a na koniec możemy udekorować wszystko listkami pietruszki. Będzie miło dla oka!
Wiedziałeś, że listki pietruszki to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych? Witamina C występuje w niej w bardzo dużych ilościach. W 100 g natki pietruszki jest aż 178 mg witaminy C, czyli ponad trzy razy więcej niż np. w cytrynach!
Nasz układ odpornościowy musi dostawać solidne dawki witaminy C, żeby dobrze funkcjonować i chronić nas przed chorobami i drobnoustrojami. Poza tym jest ona niezbędna do produkcji kolagenu, czyli białka młodości, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu.