Zamień ziemniaki w pyszne kopytka buraczane z pesto. To strzał w dziesiątkę! [PRZEPIS]

Joanna Stawczyk
14 marca 2023, 14:18 • 1 minuta czytania
Zostały ci ziemniaki z niedzielnego obiadu i nie wiesz, co z nimi zrobić? My ci podpowiemy. Ba, nawet wskażemy krok po kroku, jakie danie z niego przyrządzić. Lubimy je przeważnie z sosem, kremowymi dodatkami, albo i zwykłe podsmażane na maśle z cynamonem. Zgadłeś! Oczywiście chodzi nam o kopytka. Różowa wersja z zielonym pesto przypomni ci o lecie!
Przepis na kopytka buraczane z pesto z natki pietruszki. Bomba witaminowa! Fot. YouTube.com / @odyżywiONA

Przepis na kopytka buraczane z pesto z natki pietruszki. Bomba witaminowa!

Kopytka - kto ich nie kocha? Kluski przypominające romby, jadane bardzo często następnego dnia, kiedy zostaje nam nadmiar ziemniaków z dnia poprzedniego. Przynajmniej ja pamiętam ten rytuał z dzieciństwa. Zapach masełka i ten charakterystyczny dźwięk podsmażanych kluseczek od razu zrywał na nogi.

Dziś pokażę wam kolejny szybki i prosty przepis z menu dr Hanny Stolińskiej z kanału OdżywiOna, gdzie przygotowuje obłędne buraczane kopytka z pesto z natki pietruszki. Po obejrzeniu na pewno zrobicie się tak głodni, że wypróbujecie ten przepis. Zresztą, kto nie lubi pysznych, rozpływających się w buzi kluseczek.

Kopytka przygotowanie:

KROK 1) Gotujemy ziemniaki 500 g

KROK 2) Blendujemy lub przeciskamy przez praskę ziemniaki 500 g razem z burakami 500 g

KROK 3) Przekładamy masę do miski 

KROK 4) Dodajemy mąkę orkiszową 250 g oraz ziemniaczaną 40 g

KROK 5) Wsypujemy zioła - tymianek 1 łyżeczka

KROK 6) Wlewamy zakwas z buraków 50 ml (opcjonalnie)

KROK 7) Zagniatamy ciasto 

KROK 8) Podsypujemy stolnicę mąką, wyjmujemy ciasto i formujemy na kopytka

KROK 9) Nastawiamy wodę osoloną na kopytka 

KROK 10) Gotujemy max. 3 minuty od wypłynięcia kopytek

Kopytka bezpośrednio możemy usmażyć po wyjęciu z wody (opcjonalnie).

Pesto przygotowanie:

KROK 1) Dodajemy 2 pęczki pietruszki do malaksera

KROK 2) Dodajemy 1 czosnek ząbku

KROK 3) Dolewamy 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek

KROK 4) Dodajemy wcześniej uprażone na patelni pestki dyni ⅓ szklanki

KROK 5) Miksujemy wszystko na gładką masę

KROK 6) Doprawiamy pesto solą i pieprzem

Wykładamy na talerz kopytka. Łyżeczką dodajemy pesto, a na koniec możemy udekorować wszystko listkami pietruszki. Będzie miło dla oka!

Wiedziałeś, że listki pietruszki to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych? Witamina C występuje w niej w bardzo dużych ilościach. W 100 g natki pietruszki jest aż 178 mg witaminy C, czyli ponad trzy razy więcej niż np. w cytrynach!

Nasz układ odpornościowy musi dostawać solidne dawki witaminy C, żeby dobrze funkcjonować i chronić nas przed chorobami i drobnoustrojami. Poza tym jest ona niezbędna do produkcji kolagenu, czyli białka młodości, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu.