Skąd są ryby z Biedronki? Klienci na to rzadko patrzą
Skąd pochodzą ryby z Biedronki? Niewiele osób zwraca na to uwagę Fot. Andrzej Zbraniecki/East News

Klienci zwykle nie patrzą na to, skąd są kupowane przez nich ryby. Patrzą głównie na datę ważności i oczywiście cenę. Jakie jest zatem miejsce pochodzenia ryb w Biedronce?

REKLAMA

W ostatnich dniach głośno było o tym, skąd pochodzi oferowane przez Dino mięso wieprzowe. Wiele osób zwyczajnie tego nie wiedziało. Okazało się, że jest dostarczane przez jednego producenta, Agro-Rydzyny. Oznacza to, że sieć jest samowystarczalna, a w mniejszym stopniu podlega przypadkowości towaru jak inne międzynarodowe sieci.

Skąd pochodzą ryby z Biedronki? Niewiele osób zwraca na to uwagę

Teraz ujawniono, skąd pochodzą ryby sprzedawane w sklepach sieci Biedronka. Nie jest to powszechna wiedza, bo... niewiele osób na to zwraca uwagę. Na co więc przede wszystkim patrzą klienci?

Podstawowym kryterium przy zakupie ryb są dla Polaków świeżość i jakość produktów. Z kolei najmniej istotne dla konsumentów są nazwa producenta, dostawcy i pochodzenie samej ryby – powiedział cytowany przez "Portal Spożywczy" Łukasz Żmudziński, starszy menedżer ds. jakości produktów świeżych w sieci Biedronka.

Dodał też, że najbardziej popularne ryby kupowane przez klientów Biedronki to łosoś, dorsz, makrela, pstrąg, śledź, a następnie karp, który jest dostępny sezonowo. Skąd zatem pochodzą?

Nie wszystkie oferowane przez Biedronkę ryby są z zagranicznych łowisk. Sieć współpracuje też z polskimi dostawcami. Stąd w lodówkach znajdziemy sporo ryb z lokalnych hodowli.

Wśród nich są też takie z niebieskim znaczkiem MSC (Marine Stewardship Council) – to certyfikat zrównoważonego rybołówstwa. Znajdziemy go m.in. na opakowaniach m.in. dorsza i mintaja.

logo
Fot. MSC

Miejsce pochodzenia ryb ma duże znaczenie: ryby z czystych, kontrolowanych akwenów zawierają mniej zanieczyszczeń (np. metali ciężkich czy dioksyn), a te pochodzące ze zrównoważonych źródeł nie szkodzą środowisku.

A dlaczego warto jeść ryby? Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin (np. D i B12) oraz składników mineralnych (jod i selen). Ich spożywanie wspiera zdrowie serca, mózgu oraz układu odpornościowego.