Aromatyczne placuszki dyniowe. Propozycja na słodziutkie śniadanie [PRZEPIS]

Joanna Stawczyk
14 marca 2023, 15:07 • 1 minuta czytania
Dynia jest często niedoceniana, a to jedno z najzdrowszych warzyw, które może zagościć na naszych stołach – nie tylko jesienią. Przyrządzimy z niej przetwory, zupy, purée, dipy czy też wypieki. Czasem kupujemy jej za dużo i potem nie wiemy, co z nią zrobić. My podpowiemy, co można z niej wyczarować. Robimy aromatyczne placuszki. Na bank je polubisz.
Przepis na aromatyczne placuszki dyniowe. Propozycja na lekki lunch Fot. YouTube.com / @odżywiONA

Przepis na aromatyczne placuszki dyniowe. Propozycja na lekki lunch

Poczciwa dynia posiada bardzo dużo wartości odżywczych. Podstawowe gatunki dyń to piżmowa i olbrzymia. Należy wybierać dynie ciężkie i o symetrycznym kształcie. Co jest ważną ciekawostką – nie wszystkie dynie są pomarańczowe. Istnieją również odmiany białe i niebieskawe, a nawet czerwona europejska.

Zawarty w nich beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jest niskokaloryczna i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu.

Dynia oczyszcza organizm z toksyn i ma właściwości odkwaszające. To właśnie zakwaszenie jest bardzo często przyczyną nadwagi. Beta-karoten również obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy, chorobom serca takim jak zawał czy udar mózgu.

Bez wątpienia dynia kojarzy nam się najczęściej ze świętem Halloween (hel-łin - znacie angielski?). Króluje ona na naszych stołach od końca września przeważnie do końca stycznia. Uprawiana przeważnie w Stanach Zjednoczonych.

Kto powinien uważać na dynię? Dynia posiada stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, dlatego na to warzywo powinny uważać osoby z cukrzycą oraz insulinoopornością. W tym przypadku dynia powinna być jedynie małym dodatkiem do posiłków, a nie głównym składnikiem. Dowiedz się, jak zrobić aromatyczne placuszki dyniowe.

KROK 1) Dynię obieramy i czyścimy z pestek i ścieramy na tarce o grubszych oczkach ok. 200 g

KROK 2) Dodajemy chudy lub półtłusty twaróg, również ok. 200 g

KROK 3) Dodajemy 1 żółtko i 30 g wcześniej namoczonych rodzynek

KROK 4) Dodajemy ½ łyżeczki drobno startego imbiru i szczyptę cynamonu

KROK 5) Dodajemy 3 lub 4 łyżki mąki orkiszowej

KROK 6) Dokładnie wszystko razem mieszkamy

KROK 7) Dodajemy ubite białko – nada puszystości naszym placuszkom

KROK 8) Smażymy nasze placuszki na oleju rzepakowym lub pieczemy je w 180 stopniach bez dodatku tłuszczu. 

KROK 9) Na koniec można polać aromatyczne placki jogurtem, opcja dodatkowa.

Nie zapomnij o pestkach dyni! To jeden z najlepszych pokarmów dla naszej urody. Zawierają cynk, potas, siarkę, wapń i magnez. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Więc jeśli chcesz, aby twoje włosy, skóra czy paznokcie lśniły, to zdecydowanie pestki z dyni powinny zawitać w twojej codziennej diecie!