Znudziły ci się już wypieki ze zwykłym biszkoptem? Oto sposób na maślane ciasto Red Velvet [PRZEPIS]
Red Velvet Cake jest popularne na całym świecie. To nic innego jak waniliowe ciasto maślane.
Jak zrobić ciasto Red Velvet?
Znana i lubiana w sieci cukierniczka Sugarlady na youtubowym kanale "Słodka Tuba" przedstawiła krok po kroku, jak wykonać ten wypiek.
Cechą charakterystyczną tego ciasta jest czerwony kolor, który uzyskamy dzięki specjalnemu barwnikowi. Natomiast do zrobienia kremu wyjątkowo potrzebny jest serek philadelphia. Oto gramatury produktów do przepisu na Red Velvet.
- 250 g masła
- 250 g cukru (nieco ponad jedna szklanka)
- 370 g mąki pszennej (nieco ponad dwie szklanki)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 250 ml maślanki
- 1 łyżka kakao
- 1-2 łyżeczki czerwonego barwnika
- 500 ml śmietanki 36 proc.
- 250 g serka philadelphia
- 250 g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
Przygotuj okrągłą blachę (najlepiej 22-24 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Nastaw piekarnik na 160 stopni, grzanie góra-dół.
1. Do miksera wrzuć masło oraz cukier. Wszystko ubijaj, aż powstanie jasna i puszysta masa. Trwa to ok. 10 minut.
2. Przesiej suche składniki: mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
3. Na niskich obrotach miksera dodawaj jajka jedno po drugim.
4. Potem łyżka po łyżce dorzucaj suche składniki.
5. Dodaj maślankę i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
6. Na koniec dorzuć barwnik – 2 łyżeczki, cały czas mieszając.
7. Na przygotowaną wcześniej blachę wyłóż ciasto i włóż do piekarnika. Piecz ok. 50-55 minut.
1. Mascarpone, śmietankę, cukier puder wrzuć do misy i zacznij miksować.
2. Zanim całość się ubije, dodaj serek philadelphia i dalej miksuj.
– Dlaczego do kremu ciasta Red Velvet wybieramy serek philadelphia? Bo jest delikatnie słony i nadaje takiego twista temu kremowi – ocenia Sugarlady.
3. Po ubiciu włóż krem do lodówki.
1. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przekrój je na dwa równe blaty. Górkę ciasta odetnij i pokrusz w dłoniach – użyjesz jej później do posypania.
2. Wyłóż pierwszy blat na naczynie (np. paterę) i nałóż krem. Powtórz czynność przy drugiej warstwie.
3. Obtocz boki ciasta kremem.
4. Przygotowane wcześniej pokruszone ciasto posyp na wierzchu.
Wykonawczynią przepisu jest Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugar Lady. Specjalizuje się w słodkich wypiekach. Jest też blogerką i autorką książek kulinarnych. W sieci zgromadziła już sporą grupę wiernych fanów.
Czytaj także: https://natemat.pl/471404,jak-zrobic-weganska-beze-oto-przepis-bez-uzycia-bialek?ticket=d63de472655c29020a21cd72c77b869f