Polacy piją herbatę na potęgę, a nie potrafią jej dobrze zaparzyć. Błąd psuje smak i właściwości

Agnieszka Miastowska
25 listopada 2024, 10:29 • 1 minuta czytania
Kawa jest w Polsce bardzo popularna, ale do posiłków każdego dnia towarzyszy nam także herbata. Pijemy głównie czarną, na drugim miejscu jest herbata zielona, a potem inne ich rodzaje. Jednak wiele osób zaparza herbatę w taki sposób, że ta traci i smak, i właściwości zdrowotne. Wystarczy zapamiętać jedną radę, by napar był pełen właściwości i smaku.
Jak zaparzyć herbatę? Ten błąd sprawia, że nie jest zdrowa Fot. 123 rf

Jak zaparzyć herbatę?

Kluczowe jest to, że każdy rodzaj herbaty wymaga innego podejścia, by w pełni wydobyć jego aromat i właściwości zdrowotne. Odpowiednia technika parzenia jest kluczowa nie tylko po to, żeby wydobyć odpowiedni smak, ale także po to, by napar pozostał zdrowy. Niewłaściwy czas zaparzania i nieodpowiednia temperatura zrujnuje nawet najszlachetniejsze liście herbaty.


Warto poznać podstawowe zasady, które pomogą nam cieszyć się herbatą w najlepszym wydaniu.

Herbaty dzielimy na kilka głównych rodzajów w zależności od sposobu przetwarzania liści herbaty. Każdy rodzaj wymaga specyficznej temperatury wody i czasu zaparzania, aby wydobyć pełnię smaku i właściwości zdrowotnych.

1. Herbata zielona

2. Herbata czarna

3. Herbata biała

4. Herbata oolong (ulung)

5. Herbata pu-erh (czerwona)

6. Herbata żółta

7. Herbaty ziołowe (np. rumianek, mięta, rooibos)

Yerba mate

Ogólne wskazówki

Przestrzeganie tych zasad pozwala cieszyć się pełnią smaku i korzystać z dobroczynnych właściwości zdrowotnych każdej herbaty.