Sekret pulchnych i chrupiących mielonych jest jeden. 2 łyżki zrobią robotę

Agnieszka Miastowska
27 listopada 2024, 11:22 • 1 minuta czytania
Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Każdy z nas ma swój sposób na przygotowanie tego klasycznego posiłku, ale istnieje jeden sekret, który sprawia, że kotlety wychodzą wyjątkowo pulchne, soczyste i chrupiące na zewnątrz.
Pulchne i chrupkie kotlety mielone. Surowa masa i smażące się na patelni kotlety Fot. ANDRZEJ ZYGMUNTOWICZ/REPORTER

Jak zrobić pulchne i chrupkie kotlety mielone?

Tym sekretem jest dodanie do masy kaszy mannej. Kasza manna ma zdolność pochłaniania płynów, a następnie ich uwalniania podczas smażenia, co pomaga utrzymać wilgoć w mięsie. Kiedy jest dodana do masy, wchłania wodę lub mleko, które dodaje się do kotletów, tworząc rodzaj naturalnego "nośnika wilgoci", przez co mięso pozostaje soczyste nawet po usmażeniu.


Dodatkowo kasza manna sprawia, że kotlety zyskują odpowiednią spójność, co sprawia, że masa nie rozpada się podczas formowania lub smażenia. Chociaż kasza manna jest kluczowym składnikiem, to inne elementy, takie jak odpowiedni dobór mięsa i dodatki, również mają znaczenie. Nie mniej ważny jest wybór odpowiedniego gatunku oraz rodzaju mięsa.

Jakie mięso wybrać do mielonych?

Mięso mielone w proporcji 70 proc. chude do 30 proc. tłustego to idealny kompromis, który pozwala uzyskać najlepszą konsystencję. Najlepsze kotlety mielone powstają z mięsa, które ma odpowiednią proporcję tłuszczu i chudego mięsa.

Karkówka wieprzowa jest jednym z najlepszych wyborów, ponieważ zawiera wystarczającą ilość tłuszczu, który sprawia, że kotlety są soczyste.

Można również wykorzystać mięso z łopatki wieprzowej, które jest równie smaczne i pełne smaku.

Zbyt chude mięso sprawi, że kotlety będą suche, a zbyt tłuste – mogą się rozpadać. Dobór odpowiedniego mięsa wpływa na smak kotletów, a także ich strukturę, dlatego warto poświęcić chwilę na jego wybór.

Soczyste mielone – chleb, bułka a może nic?

Kolejnym składnikiem, który poprawi konsystencję i smak kotletów, jest bułka lub chleb namoczony w mleku. To klasyczny sposób na to, by masa była bardziej miękka i delikatna. Jednak gdy dodajemy kaszę manną możemy ten dodatek pominąć.

Chleb lub bułka wchłaniają wilgoć i nadają kotletom lekkości. Ważne jest, by dobrze namoczyć bułkę, aby nie była zbyt sucha, co mogłoby wpłynąć na konsystencję kotletów. Namoczone pieczywo wchłania płyn, który później oddaje mięsu, sprawiając, że kotlety stają się bardziej pulchne. Dodatek ten nie jest jednak konieczny – wiele osób woli wykorzystać wyłącznie mięso z cebulką i przyprawami i dodatkiem kaszy mannej.

Oto przykładowy przepis na kotlety mielone z kaszą manną.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Z mięsnej masy wilgotnymi dłońmi formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruj w tartej bułce. Kotlety kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.