Sałatka jarzynowa wychodzi ci już bokiem? Tym daniem zaskoczysz teściową

Rafał Badowski
18 grudnia 2024, 11:29 • 1 minuta czytania
Oczywiście wielu z nas się z tym nie zgodzi. Powiecie pewnie, że sałatka jarzynowa to królowa świątecznych stołów i nic nie może zastąpić tej swojskiej potrawy obecnej od wielu pokoleń. Jednak na pewno jest liczna grupa ludzi znudzona monotonnym wielogodzinnym obieraniem składników i powtarzającą się świąteczną rutyną. Dla tych ludzi powstała nowoczesna alternatywa: tort sałatkowy. Szybsza, prostsza i nowatorska.
Tort sałatkowy zamiast sałatki jarzynowej. Tym daniem zaskoczysz teściową. Fot. YouTube / mojedomowejedzenie

Tort sałatkowy jako alternatywa dla sałatki jarzynowej jest banalnie prosty. Chodzi o inną wersją wielowarstwowej sałatki z warzyw, która ładnie udekorowana będzie prezentować się imponująco na świątecznym stole.


Danie będzie ciekawe nie tylko w smaku, ale również z wyglądu. I będzie niemałym zaskoczeniem dla naszych stołach. Mnóstwo pozytywnych pytań od rodziny gwarantowane. Przepis na tort sałatkowy znaleźliśmy na kanale YouTube "Moje domowe jedzenie". Autorka, jak to bywa przy sałatce jarzynowej, używa do swojego dania majonezu. Można jednak spróbować podać do niego bardziej złożony w smaku sos, który jeszcze podkreśli walory składników tortu – sugerują smakosze.pl.

Przepis na tort sałatkowy

Ziemniaki trzeba wyszorować, a marchewkę obrać. Oba produkty gotujemy do miękkości w słonej wodzie. Po odcedzeniu należy je oddzielić i zetrzeć na tarce.

Jajka trzeba ugotować na twardo, a groszek odsączyć z puszki. W miseczce robimy nasz sos, czyli majonez, jogurt i sok z cytryny. Doprawiamy go solą i piepszem. Można nałożyć sos do rękawa cukierniczego, co będzie wygodne.

Potrzebujemy garnka o średnicy około 20 centymetrów. Wykładamy go dokładnie folią spożywczą. Na dno wkładamy ziemniaki i dociskamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i smarujemy naszym sosem.

Na wierzch kładziemy kurczaka i czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy kolejne składniki: marchewkę i posiekane jajka. Każdy z nich przekładamy sosem majonezowym i dociskamy.

Gotową sałatkę smarujemy grubszą warstwą majonezu. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc. Po wyjęciu przykrywamy ją talerzem i mocnym ruchem przekręcamy. Z sałatki zdejmujemy folię i dekorujemy ją świątecznie według upodobań. Na przykład pomidorkami, koperkiem czy pietruszką. Smacznego :)