Tak najtaniej kupisz karpia: im później, tym lepsza cena. Jest też ryzyko
Karp na Wigilię to jedno z najbardziej tradycyjnych dań w polskiej kuchni świątecznej na Boże Narodzenie. Tradycja nie jest co prawda długa, ale wyjątkowo silna. Karpia przygotowuje się na różne sposoby, a każda rodzina ma swoje ulubione receptury. Wigilia jest już w ten wtorek, zatem sklepy mają obecnie wiele promocji na tę rybę.
Ile w tym roku kosztuje karp na Wigilię?
I tak teraz w Biedronce płaty świeżego karpia ze skórą Marinero są tańsze od ceny regularnej o 44 proc. Za 100 g ryby zapłacimy 2,49 zł zamiast 4,49 zł. Z kolei filet z karpia świeżego ze skórą Marinero będzie nas kosztować 5,99 zł/100 g.
Jeśli chodzi o Lidl, to obecnie obniżka na tę rybę wynosi 47 proc. Świeży karp płat ze skórą to wydatek 2,89 zł (zamiast 5,49 zł) za 100 g.
Lidl ma jeszcze jedną niespodziankę ws. karpia. Jeśli aktywujemy kupon w aplikacji Lidl Plus i zeskanujemy apkę przy kasie, to cena za karpia wyniesie jedynie 1,99 zł/kg. W tym przypadku limit wynosi trzy kilogramy ryby na kupon.
Wiadomo też, że zwykle ceny karpia (a także np. choinek) gwałtownie lecą w dół tuż przez zamknięciem sklepów i punktów handlowych. Wiadomo: w Wigilię po południu ten towar się już nie sprzeda, pójdzie na zmarnowanie. I wtedy będzie można wyłapać najlepsze okazje i promocje. O ile oczywiście jeszcze w jakimś sklepie karp będzie dostępny.
Warto przy okazji wspomnieć, że karp na Wigilię w Polsce to nie tylko danie, ale także tradycja i symbolika związana z kulturą. I choć czasy się zmieniają, to karp wciąż odgrywa ważną rolę w świątecznych przygotowaniach wielu polskich rodzin.
Symbolika karpia w tradycji wigilijnej
- Ryba jako symbol chrześcijaństwa. W tradycji chrześcijańskiej ryba jest symbolem wiary, czystości i pokory. Podawanie ryb w Wigilię podkreśla postny charakter tego dnia.
- Łuski karpia na szczęście. Według polskich przesądów, łuski z wigilijnego karpia przechowywane w portfelu mają zapewnić dostatek i pomyślność w nadchodzącym roku.
Sposoby przygotowania karpia
Polacy przygotowują karpia na wiele sposobów, a każde danie jest częścią regionalnych tradycji. Na polskich stołach możemy zatem znaleźć takie jego warianty:
Karp smażony: tradycyjnie obtaczany w mące i smażony na złoty kolor.
Karp w galarecie: podawany na zimno, często z dodatkiem warzyw i przypraw.
Karp po żydowsku: gotowany w słodkim sosie na bazie cebuli, rodzynek i migdałów.
Karp pieczony: zdrowsza wersja, pieczona z ziołami i cytryną.
Warto też wspomnieć, że tradycja kupowania żywego karpia jest krytykowana przez obrońców praw zwierząt, którzy podkreślają, że transport i przechowywanie ryb często odbywa się w niehumanitarnych warunkach.