Jurand Lewandowski, szef kuchni Da Mario Ristorante w Gdańsku
Jurand Lewandowski, szef kuchni Da Mario Ristorante w Gdańsku mat. prasowy
Reklama.
Szybki kebab tego wieczoru zupełnie nie wchodzi w grę. Kiedy w najlepszych restauracjach na jeden wieczór ceny stają się osiągalne dla przeciętnego Kowalskiego, trzeba spróbować dania, którego smaku pewnie długo nie zapomnimy.
logo
Poznań. Polędwiczka wieprzowa, togarashi, wołowe demi glace w Kyokai Sushi Bar. Cena: 20 zł.
Przed Nocą Restauracji zorganizowaliśmy kulinarny study tour dla mediów i blogerów kulinarnych. Zachwycali się oni naszą buzą i podpiwkiem. Spróbowali regionalnej klasyki czyli kiszki, babki, kartaczy, blinów, choć największe wrażenie zrobił na wszystkich tatar z żubra - mówi dyrektor Biura Promocji Urzędu Miasta w Białymstoku.
logo
Białystok. Live cooking prowadzony przez chefa Petera Vrochopoulosa - tatar z żubra w Restauracji Cristal. Cena: 30 zł

Poznań, Gdańsk i Białystok - miasta, które współorganizują imprezę - chcą oczywiście przy tej okazji promować lokalne produkty i restauracje wykorzystujące produkty wysokiej jakości. Siedem lat temu pracowałem przez trzy miesiące w jednej z sieci restauracji i to co tam kucharze kładli na talerz klienta było zwyczajnie nieświeże. Pewnie nie zdajecie sobie sprawy jak często takie rzeczy jecie. Tutaj miasta ręczą za szefów kuchni.
Pamiętajcie, że dziś każdy z lokali przygotuje nocne danie. Jest to specjalnie kreacja, która weźmie udział w konkursie Grand Prix Nocy Restauracji. Swojego faworyta można wybrać odwiedzając oficjalną stronę imprezy www.nocrestauracji.pl
logo

Grzegorz Grzybek