Czynniki o udowodnionym wpływie na WZROST RYZYKA rozwoju nowotworów złośliwych
Mięso czerwone:
spożywanie może prowadzić do rozwoju raka jelita grubego (okrężnica, odbytnica)
Mięso przetworzone (poddawane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu, peklowaniu lub zawierające konserwanty):
jedzenie go sprzyja wystąpieniu raka jelita grubego (okrężnica i odbytnica), żołądka (bez wpustu)
Sól, solona i słona żywność:
może powodować raka żołądka
Żywność zawierająca aflatoksyny:
sprzyja rakowi wątroby
Mate:
spożywanie może prowadzić do raka przełyku (płaskonabłonkowego)
Żywność o wysokim indeksie glikemicznym:
sprzyja rakowi macicy (endometrium)
Alkohol:
jest odpowiedzialny za powstawanie raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku (płaskonabłonkowego), żołądka, wątroby, jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy), piersi (przed i po menopauzie)
Suplementy zawierające beta-karoten:
sprzyjają rakowi płuca (u osób palących tytoń)
Nadmierna masa ciała i otyłość brzuszna:
powodują wzrost ryzyka zachorowania na raka przełyku, żołądka, trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego, jelita grubego (okrężnicy i odbytnicy), piersi (po menopauzie), jajnika, macicy (endometrium), prostaty, nerki
Wysoka masa urodzeniowa:
sprzyja rakowi piersi (przed menopauzą)
Wysoki wzrost:
sprzyja rakowi jelita grubego (okrężnicy i odbytnicy), piersi (przed i po menopauzie), nerki, jajnika, trzustki, prostaty
Palenie tytoniu:
prowadzi do raka płuca