Polskie Towarzystwo Diabetologiczne opracowało zbiór porad dla chorych na cukrzycę na czas epidemii koronawirusa. PTD radzi by przygotować plan na wypadek zachorowania. Lekarze podają też co zrobić jeśli już jesteśmy chorzy i na co zwrócić uwagę. Cukrzyca w połączeniu z infekcją wirusową może powodować specyficzne reakcje i objawy.
Po pierwsze chory na cukrzycę powinien zgromadzić potrzebne materiały i informacje takie jak numery telefonów do lekarzy i zespołu terapeutycznego, apteki oraz ubezpieczyciela. Listę leków, które stosuje i ich dawki (w tym witamin i suplementów).
Cukry proste i zapas insuliny w czasie epidemii COVID-19
Chory powinien też mieć w domu produkty zawierające cukry proste, takie jak słodzone napoje gazowane, miód, dżem, galaretki lub landrynki na wypadek hipoglikemii, dużego osłabienia spowodowanego chorobą, które utrudnia normalne przyjmowanie pokarmów.
Powinien też przygotować sobie zapas insuliny na tydzień do przodu, na wypadek choroby lub niemożności wykupienia kolejnej recepty. Potrzebne są też dodatkowe środki, jak płyn dezynfekujący na bazie alkoholu i mydło do odkażania/mycia rąk a także glukagon i testy paskowe do badania stężenia ciał ketonowych w moczu, jeżeli jest leczony insuliną.
Diabetyk powinien mieć również w domu odpowiedni zapas artykułów gospodarstwa domowego i produktów żywnościowych na wypadek konieczności pozostania w domu przez dłuższy czas.
PTD radzi również, żeby chory na cukrzycę porozmawiał z członkiem zespołu terapeutycznego o tym kiedy należy zadzwonić do gabinetu lekarza (w sprawie stężenia ketonów w moczu, zmian w diecie, dawek leków, itd.). Jak często należy kontrolować poziom cukru we krwi. Kiedy należy oznaczyć stężenie ketonów w moczu. Jakie leki należy przyjmować na przeziębienie, grypę, infekcje wirusowe. Jak należy dostosować leczenie cukrzycy w trakcie choroby.
Codziennie środki ostrożności w dobie koronawirusa dla chorych na cukrzycę:
– Unikaj bliskiego kontaktu z chorymi osobami.
– Stosuj działania profilaktyczne: często myj ręce wodą z mydłem przez co najmniej 20 sekund; szczególnie po czyszczeniu nosa, kaszlnięciu, kichnięciu lub po pobycie w miejscu publicznym.
– Jeśli woda i mydło nie są dostępne, stosuj płyn odkażający zawierający co najmniej 60 proc. alkoholu.
– Jeśli to tylko możliwe, unikaj dotykania często używanych powierzchni w miejscach publicznych, takich jak przyciski w windzie, klamki, drzwi, poręcze; unikaj podawania ręki na przywitanie, itd., Jeśli musisz czegoś dotknąć, używaj chusteczki lub rękawa.
– Po dotknięciu tych powierzchni umyj ręce.
– Unikaj dotykania twarzy, nosa, oczu, itd.
– Myj i dezynfekuj powierzchnie i przedmioty w domu, aby usunąć zarazki: regularnie czyść często dotykane powierzchnie (np. stoły, klamki drzwi, włącznik światła, uchwyty, biurka, toalety, kurki i telefony komórkowe)
– Unikaj zatłoczonych, słabo wentylowanych miejsc. Ryzyko kontaktu z wirusami przenoszonymi drogą kropelkową, jak COVID-19, wzrasta w zatłoczonych, zamkniętych pomieszczeniach o słabym przepływie powietrza, w których znajdują się chore osoby.
– Zrezygnuj z wszystkich niepotrzebnych podróży, w tym z zaplanowanych wyjazdów.
Objawy infekcji koronawirusem u diabetyków
Diabetolodzy radzą chorym na cukrzycę by obserwowali, czy nie występują u nich objawy ostrzegawcze COVID-19 wymagające pilnej interwencji medycznej.
U dorosłych diabetyków objawy ostrzegawcze wymagające pilnej interwencji medycznej obejmują: trudności w oddychaniu lub duszność, utrzymujący się ból lub uczucie ucisku w klatce piersiowej, splątanie lub trudności z obudzeniem się, zasinienie warg lub twarzy. Jeśli czujesz, że rozwijają się u ciebie objawy choroby, skontaktuj się telefonicznie ze swoim lekarzem. Należy zwrócić uwagę na potencjalne objawy COVID-19, jak gorączka, suchy kaszel i duszność.
Oczywiście w razie rozpoznania objawów infekcji koronawirusem, chory na cukrzycę powinien skontaktować się telefonicznie z lekarzem.
Przed tą rozmową telefoniczną chory powinien przygotować: wyniki pomiaru glikemii, wynik pomiaru stężenia ciał ketonowych w moczu. Powinien też kontrolować ilość wypitych płynów, tak żeby móc poinformować lekarza ile wypił. Musi też zapytać lekarza o to, jak w tej sytuacji należy kontrolować cukrzycę.
Jestem zakażony koronawirusem - co robić?
Co gdy chory na cukrzycę choruje z powodu koronawirusa? Oczywiście musi przede wszystkim stosować się do zaleceń swojego lekarza. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne radzi też, żeby pił dużo płynów. Jeśli wymiotuje, powinien przyjmować płyny małymi łyczkami, co 15 minut, żeby uniknąć odwodnienia.
Jeśli zaobserwuje spadek poziomu cukru (poniżej 70 mg/dl lub zalecanego docelowego przedziału glikemii), powinien spożyć 15 gramów łatwo przyswajalnych cukrów prostych, jak miód, dżem, galaretka, sok lub słodzony napój typu coca cola i skontrolować poziom cukru za 15 minut, aby upewnić się, czy poziom glikemii wzrasta.
Chory musi wykonywać dodatkowe oznaczenia poziomu cukru w ciągu dnia i w nocy (zazwyczaj co 2 - 3 godziny; jeśli używa urządzenia do ciągłego monitorowania glikemii [CGM], często powinien sprawdzać odczyty).
Jeśli u chorego pojawi się wysoki poziom cukru (powyżej 250 mg/dl) więcej niż w 2 kolejnych oznaczeniach, powinien sprawdzić stężenie ketonów w moczu, aby uniknąć rozwoju CKK.
Jeśli w teście paskowym stwierdzi średni lub wysoki poziom ketonów (ewentualnie ślad lub niski poziom ketonów zgodnie ze wskazówkami lekarza), niezwłocznie powinien skontaktować się z lekarzem.
Diabetolodzy przypominają chorym, że acetaminofen (Paracetomol) wpływa na wartości glikemii mierzonej przez niektóre urządzenia CGM (Dexcom G5, MedtronicEnlite i Guardian). Dlatego dla pewności należy oznaczyć poziom cukru na glukometrze.