Na TikToku pojawia się coraz więcej filmików, w których ludzie wychwalają tego naturalnego energetyka z Karaibów. Istniał na długo przed wynalezieniem słodzonych napojów gazowanych czy izotoników. Sprawdź, skąd wziął się switchel, który robi furorę jako "nowa kombucha" i dowiedz się, dlaczego na pewno warto go spróbować. Daje niezłego kopa i wspiera naszą odporność.
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.
Dlaczego mówi się, że switchel, to karaibski energetyk?
Już w XVII wieku był znany dzięki swoim cudotwórczym właściwościom. Wielu nazywało go oryginalnym home-brew Nowej Anglii. To napój z epoki kolonialnej, składający się z imbiru, octu jabłkowego, wody i melasy - składników pochodzących z różnych wysp karaibskich, sprowadzonych z Ameryki.
Z czasem kucharze decydowali się zamienić melasę na inne substancje słodzące, takie jak miód, syrop klonowy lub sorgo, w zależności od miejsca zamieszkania. Co ciekawe, pierwotnie napój ten pili rolnicy, pracujący w upale, aby ugasić pragnienie i dodać sobie mocy. Od jakiegoś czasu powrócił do łask pod przykrywką "nowości" za sprawą gwiazd i influencerów, którzy lansują i wychwalają go na TikToku za właściwości.
Dlaczego warto pić switchel? 5 prozdrowotnych właściwości napoju
1. Łagodzi stany zapalne i bóle
Jesteś obolały po treningu, a może borykasz się z trądzikiem, egzemą lub zapaleniem stawów? Za sprawą imbiru, który jest kluczowy składnikiem switchelu, tłumione są enzymy prozapalne związane z bólem. Imbir to naturalny środek przeciwbólowy. Sprawdza się tak samo dobrze, jak leki bez recepty, tylko że bez żadnych negatywnych skutków ubocznych.
2. Wspomaga trawienie i odchudzanie
Ocet z jabłek jest bardzo ważnym składnikiem switchelowej mikstury. Balansuje poziom pH w organizmie, utrzymuje poziom cukru we krwi na zrównoważonym poziomie, co pomaga kontrolować proces utraty wagi.
Poza tym wspomaga trawienie poprzez wspieranie wzrostu zdrowych bakterii jelitowych, zmniejsza ryzyko miażdżycy poprzez utlenianie cholesterolu LDL, a także chroni serce.
3. Uzupełnia elektrolity
Elektrolity to sole mineralne rozpuszczone w naszych płynach ustrojowych, takich jak krew i mocz, które transportują ładunek elektryczny. Potrzebujemy tych dodatnich i ujemnych, aby m.in. z odpowiednią prędkością przesyłały impulsy nerwowe - kurczenie się i rozkurczanie mięśni.
Zauważmy, że tracimy elektrolity za każdym razem, gdy ćwiczymy i pocimy się. Przeważnie do zaburzeń równowagi elektrolitowej dochodzi w okresie odwodnienia tj. gdy tracimy płyny w wyniku intensywnego wysiłku fizycznego, mamy grypę, infekcję lub kaca.
Dzięki temu, że switchel jest zrobiony m.in. z octu jabłkowego (źródło potasu) oraz czystego syropu klonowego (źródło potasu, wapnia, magnezu i sódu), jest to całkowicie naturalna alternatywa dla słodzonych energetyków czy izotoników.
4. Wzmacnia odporność
Imbir, który działa przeciwwirusowo, w połączeniu z solidną dawką witaminy C, która uszczelnia śródbłonek, zabezpieczając nas przed chorobotwórczymi drobnoustrojami i bakteriami, daje idealne połączenie - działa, jak shot na odporność. Switchel jest dlatego doskonałym zabezpieczeniem w sezonie grypowym.
5. Sprzyja pięknej cerze
Słodki syrop klonowy jest źródłem antyoksydantów, zaś imbir ma właściwości przeciwutleniające. To fantastyczne połączenie sprawia, że procesy starzeniowe naszej skóry spowalniają. Dodatek octu z jabłek potęguje efekt, ponieważ ma on moc ujędrniania i wygładzania skóry. Jest też antycellulitowy. Kombo idealne, nieprawdaż?
SWITCHEL PRZECIWSKAZANIA - kiedy nie powinniśmy go pić?
nadkwasota żołądka
choroby układu pokarmowego
wrzody żołądka
alergia na któryś ze składników
ciąża
Jak zrobić switchel - łatwy przepis:
SKŁADNIKI:
1 litr ciepłej, przegotowanej wody
50 ml octu jabłkowego (większy kieliszek)
świeży sok wyciśnięty z 2 cytryn
2 łyżki syropu klonowego
kawałek startego imbiru
opcjonalnie laska cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj dzbanek. Zagotuj litr wody. Umyj dwie cytryny, przekrój je na pół i wyciśnij z nich sok. Następnie umyj kawałek imbiru i zetrzyj go na drobne wiórki. Zagotowaną wodę wlej do dzbanka. Dodaj syrop klonowy, sok z cytryn, ocet oraz starty imbir. Wymieszaj miksturę i odstaw do ostygnięcia. Potem włóż dzbanek do lodówki na około 24 godziny. Gotowy switchel możesz przechowywać w lodówce około 10 dni.