Grupa naTemat

Dieta truskawkowa? Mamy trzy przepisy na niskokaloryczne dania od Karoliny i Macieja Szaciłło

Sezon na truskawki uznajemy za otwarty!
Sezon na truskawki uznajemy za otwarty! Fot. Ewan Traveler / http://bit.ly/1m9op0K / CC - BY / http://bit.ly/1mhaR6e
Zapach i smak polskich truskawek jest po prostu niepowtarzalny... Ale truskawki, oprócz tego, że pyszne, są też świetną porcją witamin i minerałów. Co można z nich przyrządzić oprócz znanego nam wszystkim koktajlu z jogurtem lub kefirem - opowiadają autorzy bestsellera z Empiku, książki "Karolina na detoksie", Karolina i Maciej Szaciłło.

Dziś zapytam Was o jeden z moich ulubionych składników letniej diety. Za co kochacie truskawki?


Karolina i Maciej Szaciłło: Przede wszystkim za smak i fakt, że zwiastują nadejście lata... Są jednymi z pierwszych owoców, które pojawiają się wiosną i dobrze nadają się do wiosennego oczyszczania organizmu. Bardzo dobrze zastępują wszystkie egzotyczne owoce w zielonych koktajlach (zamiast kiwi, banana, ananasa czy mango możemy ich użyć i zblendować np. z trawą pszeniczną lub pędami młodej pokrzywy).

A czy oprócz tego, że pyszne, można powiedzieć, że truskawki są też zdrowe?

Ze względu na dużą zawartość krzemu i witaminy C odnawiają naczynia krwionośne i tkankę łączną. Ale uwaga: zajmują 3 pozycję na niechlubnej liście tzw. "parszywej dwunastki" (warzywa i owoce, które chłoną najwięcej pestycydów), więc warto kupować te ekologiczne lub od sprawdzonych rolników...

Zdradzicie nam sprawdzone przepisy na coś nietuczącego z truskawek?

Jasne. Polecamy dwa desery: galaretkę i sernik. (Przepisy poniżej).



Bezcukrowa galaretka z agaru
porcja dla dwóch osób

- 500 g truskawek
- 1/2 litra 100% soku jabłkowego bez cukru (najlepiej tłoczony, lekko pasteryzowany, a nie z koncentratu sprzedawany w 5 l kartonach z kranikiem; można samemu wycisnąć w sokowirówce sok ze słodkich jabłek)
- 1 łyżeczka agaru
Sok jabłkowy gotujemy z połową truskawek i agarem przez około 10 minut. Przecedzamy. Zalewamy truskawki ułożone w szklankach lub pucharkach. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aż galaretka stężeje.



Czym jest agar?

Agar Agar (zestaw alg; wywar) ma wspaniałe właściwości oczyszczające. Absorbuje metale ciężkie i substancje radioaktywne, jest moczopędny i oczyszcza jelita. Co ważne: praktycznie nie ma kalorii, choć zawiera bardzo dużo soli mineralnych. Ponad to pomaga obniżyć poziom cholesterolu i regeneruje układ pokarmowy. W Polsce dostępny w proszku, w sklepach ze zdrową żywnością i przez Internet.



Bezglutenowy i bezcukrowy sernik z truskawkami

SPÓD:
- 200 g pestek słonecznika
- 200 g rodzynek
- szczypta soli
MASA SEROWA:
- 300 g trzykrotnie mielonego twarogu
- około 3 łyżek słodu jęczmiennego/ryżowego lub syropu z agawy
- skórka otarta z połowy cytryny
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
GALARETKA:
- 150 g truskawek pokrojonych w plasterki
- 250 ml soku jabłkowego (100%, bez dodatku cukru)
- łyżeczka agaru
Pestki słonecznika mielemy w robocie kuchennym na drobny granulat. Dodajemy rodzynki oraz sól i mielemy do uzyskania kleistej kruszonki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy kruszonką. Masa: ser mieszamy ze słodem i skórką z cytryny. Ze śmietanki ubijamy bitą śmietanę, którą delikatnie mieszamy z masą twarogową. Powstały krem wykładamy na spód i wygładzamy.
Galaretka: Sok jabłkowy zagotowujemy z agarem, zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy około 8 minut. W międzyczasie truskawki układamy na masie twarogowej. Odrobinę galaretki wylewamy na zimną, metalową powierzchnię, aby sprawdzić czy zastyga. Gotową galaretkę delikatnie (łyżką) wylewamy na wierzch ciasta – na początku tworzymy cienką warstwę i czekamy aż zastygnie (agar tężeje w kilka minut). Później wylewamy resztę.
Ciasto wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc), aby warstwy związały się ze sobą umożliwiając lepsze krojenie.



Super! To mamy dwa desery truskawkowe w wersji light. A czy macie w zanadrzu jakiś pomysł na wytrawne danie z tych owoców?

Dla smakoszy bardziej wytrawnych smaków jest oczywiście nasz chutney.



Truskawkowy Chutney

- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 - 3 laski cynamonu
- 3 goździki
- czubata łyżeczka czarnej gorczycy
- czubata łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 1/2 - 1 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 500 g truskawek
- 5 łyżek syropu z agawy/słodu jęczmiennego lub 3 łyżki cukru trzcinowego
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej kokosowy i podsmażamy laski cynamonu oraz goździki. Po chwili dodajemy czarną gorczycę i smażymy ją aż zacznie strzelać. Dodajemy resztę składników. Całość dusimy (bez pokrywki) na małym gazie około 20 minut delikatnie mieszając tak aby truskawki nie rozpadły się za bardzo.
Chutney dobrze komponuje się z serem Camambert, jest dobrym dodatkiem do truskawkowego winegret lub wrapów czy kanapek.




Więcej przepisów Karoliny i Maćka znajdziecie w książce "Karolina na detoksie" oraz na stronie Medytujemy.

ZOBACZ TAKŻE:
WIĘCEJ NA TEMAT:
Diety
Skomentuj