Korzystny wpływ gorzkiej czekolady na zdrowie jest potwierdzony naukowo.
Korzystny wpływ gorzkiej czekolady na zdrowie jest potwierdzony naukowo. Fot. Shutterstock.com
Reklama.
Ciemna czekolada jest nie tylko smaczna. Jej pozytywne działanie na zdrowie jest potwierdzone naukowo. Szczególnie korzystnie wpływa na kondycję osób po 50-tce. "Huffington Post" przedstawił pięć korzyści wynikających z jedzenia gorzkiej czekolady. Udowodnionych.
Po pierwsze obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu nawet o 40 proc. Australijskie badania potwierdziły, że żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się tych chorób u pacjentów wysokiego ryzyka, trzeba jeść czekoladę przez 10 lat. W opinii niektórych naukowców zjedzenie 1-2 tabliczek gorzkiej czekolady tygodniowo skutecznie uchroni nas przed udarem mózgu.
Ciemna czekolada ma w sobie antyoksydanty, które chronią nas przed starzeniem i chorobami związanymi z wiekiem. Im bardziej gorzka czekolada, tym więcej antyoksydantów. Ale to nie wszystko. Czekolada wpływa również pozytywnie na pamięć. Najnowsze badania pokazały, że hamuje rozwój demencji i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Czekolada jest bogata we flawonoidy czyli związki flawonowe, które zwiększają przepływ krwi w mózgu i tym samym hamuje utratę pamięci. Związki flawonowe działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwrakowo.Te same flawonoidy obniżają też cholesterol i chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Szczególnie w czasie opalania.
Ciemna czekolada ma jeszcze jedno korzystne działanie – może pomóc schudnąć. Spowalnia trawienie i wywołuje uczucie sytości, dzięki czemu później odczuwamy głód i jak ustalili naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze – zjemy o 15 proc. kalorii mniej. Poza tym po zjedzeniu większej ilości czekolady wydziela się serotonina czyli pożądany hormon szczęścia.
Oczywiście najistotniejsze jest, żeby czekolada była naprawdę gorzka. Jej zdrowotna wartość zależy od zawartości kakaowca. Dietetycy zwracają uwagę, że o gorzkiej czekoladzie możemy mówić dopiero w przypadku tych, które zawierają powyżej 70 proc. kakao. Poniżej 70 proc. będzie to jedynie mało wartościowy słodycz. Istotne jest również, żeby kupując czekoladę sprawdzać, czy w składzie nie ma syropu glukozowo-fruktozowego, o którym pisaliśmy w naTemat, który jest bardziej zdradziecki niż cukier i jest dodawany do większości produktów spożywczych – w tym również czekolady. Naukowcy oficjalnie potwierdzili, że spożywanie tego syropu prowadzi nie tylko do otyłości, ale i cukrzycy.