![Wokół [url=http://tinyurl.com/pde6mkx]jedzenia[/url] narosło sporo mitów.](https://m.natemat.pl/84cca4c72698eaf1354cf3aa2553e7db,1500,0,0,0.jpg)
Jedzenie truje, negatywnie wpływa na nasze zdrowie i tuczy. A do tego jest wysokokaloryczne. Zanim wybierzemy właściwą dietę i wiele pokarmów wyrzucimy do kosza, warto się zastanowić czy niektóre przypisywane im cechy nie jest wyłącznie mitem. Przyjrzał się im dokładniej "Business Insider", my z całego zestawienia wybraliśmy dla Was kilka ciekawszych.
REKLAMA
1. Jajka
Pożywne, choć pełne cholesterolu. Przez lata obwiniano je o choroby serca. Prawda jest taka, że jajka to doskonałe jedzenie dla ludzi. Mają mnóstwo protein, witamin, minerałów, tłuszczy i antyoksydantów, które chronią nasze oczy.
2. Tłuszcze nasycone
To tłuszcze potocznie uznawane za gorsze i rzekomo zwiększające choroby serca. Ostatnie badania dowodzą, że tłuszcze nasycone są całkowicie nieszkodliwe – nie ma związku między ich spożyciem a ryzykiem chorób serca.
3. Białko
Wielu ludzi wierzy, że białko może doprowadzić do uszkodzenia kości, a jego nadmiar może zwiększyć wydalanie wapnia w krótkim okresie. Inne kontrowersje dotyczą negatywnego wpływu białka na pracę nerek. Badania pokazują, że białko ma pozytywny wpływ na zdrowie kości w dłuższej perspektywie i nie podnosi ryzyka chorób u osób zdrowych. Dlatego nie należy bać się diety wysokobiałkowej.
4. Kawa
Miała złą reputację w przeszłości, bo podnosi ciśnienie. Ostatnie badania pokazują jednak zupełnie nowe oblicze tej czarnej substancji. Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz występowania Alzheimera i Parkinsona. Pozytywnie wpływa na metabolizm i wydajność ćwiczeń. Poprawia nastrój, czas reakcji, czujność i zawiera przeciwutleniacze. Krótko mówiąc jest niezastąpiona. Podobno zmniejsza nawet prawdopodobieństwo samobójstwa.
źródło: BusinessInsider