Szklarnia, Warszawa
Szklarnia, Warszawa Fot. Fanpage Szklarnia

Jak matka z córką. Ta pierwsza jest właścicielką, druga zaś gotuje. I to bardzo dobrze. Tak funkcjonuje Szklarnia w warszawskim Soho Factory. Genialny owoc gastronomii.

REKLAMA
Zacznijmy od tego, że sercem tej restauracji, nie jest kuchnia a - oranżeria oraz ogród. To właśnie tu załoga warszawskiego lokalu uprawia zioła oraz warzywa, które potem lądują na talerzu. Menu komponuje Natalia Huzarewicz - szefowa kuchni, córka dobrej szkoły gotowania. Jej autorski jadłospis to fuzja kuchni śródziemnomorskiej, w której króluje polska sezonowość.
logo
Szklarnia, Warszawa Fot. Fanpage Szklarnia
W efekcie mamy do czynienia z najlepszej jakości daniami. Od rana zjemy tu na śniadanie jajecznicę ze szczypiorkiem, omlety czy pancakesy z dodatkami. Zaskoczą nas także lunche, w kilku - również bezmięsnych - wariantach. Warto na Mińską 25 wybrać się na pierś z kaczki z sałatką z bobu, kurek i poziomek za 45 złotych czy na mule w białym winie z pomidorami za złotych 43. Jest też menu dla dzieci. Mądre, zdrowe i smaczne, więc w efekcie zostały wyeliminowane frytki czy nuggetsy. Na dziecięcym stole lądują natomiast rosołek z lanymi kluseczkami czy delikatny łosoś gotowany na parze w towarzystwie ryżu i groszku.
logo
Szklarnia, Warszawa Fot. Fanpage Szklarnia
Samo miejsce zachwyca wystrojem, więc nakarmić tu można także poczucie estetyki. Przypominamy adres - Mińska 25, Warszawa. Teren Soho Factory.
logo
Szklarnia, Warszawa Fot. Fanpage szklarnia