Warsaw restaurant Week

W Warszawie, kultura jedzenia zaczyna kwitnąć. Pojawia się coraz więcej, naprawdę ciekawych miejsc z kuchnią autorską. Kwestią czasu było więc pojawienie się swego rodzaju święta restauracji. Naprawdę mamy się czym pochwalić.

REKLAMA
Często jednak zdarza mi się trafiać na turystów w tej restauracyjnej Warszawie kompletnie zagubionych, którzy decydują się na pierogi z sieciówki, albo shoarmę ze Sphinksa. Być może nasze najlepsze restauracje promują się głównie przy pomocy poczty pantoflowej i nie trafiają do przyjezdnych?
Dla mnie, miejsca takie jak Bibenda, Solec 44, czy restauracje Kręglickich, to miejsca lokalnej dumy, które zawsze polecam tym, którzy chcieliby naprawdę spróbować Warszawy. Ogromnie ucieszyła mnie więc informacja o inicjatywie Warsaw Restaurant Week (end), szczególnie, że w jego organizację zaangażowali się ludzie, którzy naprawdę znają się na rzeczy.
logo
my'o'tai - jedna z zaangażowanych w WRW restauracji
Najlepsze smaki Warszawy w przystępnej cenie
Podczas WRW, w drugi weekend listopada, 33 wybrane, warszawskie restauracje przygotują specjalnie trzydaniowe menu, w promocyjnej cenie 39 złotych, stwarzając wszystkim okazję, do spróbowania autorskiej kuchni w najbardziej interesujących restauracjach stolicy.
Z Aleksandrą Chojnacką, współorganizatorką wydarzenia, spotkałam się w niewielkiej, bardzo gwarnej kawiarni przy Placu Bankowym. Nie musiałyśmy długo rozmawiać, żebym szybko zrozumiała, że mam do czynienia z prawdziwą koneserką jedzeniowych przyjemności, która z ogromnym entuzjazmem podchodzi do pracy przy wydarzeniu. Niespecjalnie bałabym się oddać pod jej opiekę eksplorując warszawską scenę jedzeniową, szczególnie, że działa razem z Pawłem Światczyńskim, Maciejem Żakowskim i Mateuszem Kuwałem, czyli ekipą już naprawdę doświadczoną w gastronomii.
Żeby wziąć udział w wydarzeniu i spróbować kuchni z najwyższej półki w przystępnej cenie, rezerwację należy wykupić z wyprzedzeniem. Można to zrobić nawet zaraz na stronie WRW.
logo
Chianti - jedna z zaangażowanych restauracji
„Warszawska kuchnia stoi na najwyższym poziomie i nie ma co już oglądać się na świat.”
Twierdzą z dumną organizatorzy. Z pewnością jest tutaj wiele wyjątkowych miejsc, które jakością i smakami nie odbiegają od światowego poziomu. W dniach święta stołecznej gastronomii będzie można spróbować popisowego menu najlepszych restauracji w zupełnie przystępnych cenach, dostępnych dla każdego. Trzy dania, poprzez które restauracje będą mogły naprawdę zaprezentować cały swój charakter i wachlarz smaków.

Obok lokalnej i zewnętrznej promocji stołecznej kultury gastronomicznej dostrzegamy w WRW również inspirację do podnoszenia jakości spędzania wolnego czasu w Warszawie - kultura gastronomiczna odgrywa bowiem naszym zdaniem jedną z kluczowych ról w tym obszarze.

Tegoroczny Warszaw Restaurant Week odbędzie się w drugi weekend listopada (7-9.11). Jest to edycja pilotażowa, a więc nie będzie trwać cały tydzień, a tylko weekend. To ważne, żeby najpierw zbadać zainteresowanie tematem, zobaczyć czy formuła wydarzenia się sprawdza. Nie jest to inicjatywa zupełnie nowatorska – na świecie bowiem podobne wydarzenia odbywają się regularnie.

Tygodnie Restauracji" cieszą się ogromnym powodzeniem w najważniejszych i najdynamiczniejszych metropoliach całego świata. Najciekawsze z nich to ”Summerlicious” w Toronto, New York Restaurant Week, London Restaurant Week, czy Copenhagen Dining Week.

Przyszedł czas na Warszawę.
Zainspirowani kopenhaskim tygodniem restauracji organizatorzy, korzystają ze swoich własnych doświadczeń, a także doświadczeń organizatorów z zagranicy i naprawdę wiedzą, co robią. Pilotażowa edycja weekendowa już teraz wzbudza naprawdę ogromne zainteresowanie, pomimo tego że będzie trwać krótko, a restauracje udostępniają tylko połowę swoich stolików (nie wszystkie, jak zagranicą).
Organizatorzy pracują na wzmocnienie wizerunku wysokiej jakości kultury gastronomicznej w stolicy poprzez umożliwienie nowym odbiorcom doświadczenia kuchni na najwyższym poziomie. Wierzę, że życie powinno być pełne przyjemności, a akurat tych jedzeniowych - mamy w Warszawie obfitość. Chciałabym, żeby rodzinne wyjścia do restauracji nie ograniczały się do wielkich okazji, żebyśmy próbując nowych rzeczy wzbogacali się o nowe doświadczenia i umiejętności.
Aleksandra na spotkaniu powiedziała mi, że dla niej, wychodzenie do restauracji to jest wyższa jakość spędzania wolnego czasu. I naprawdę się zgadzam, bo chociaż gotowanie w domu również może być eksploracją nowych smaków i mieć efekty spektakularne - warto jest zapłacić za pełne doświadczenie, zaprojektowane przez restauratora, na które składa się nie tylko jedzenie, ale też atmosfera, muzyka i obsługa.
logo
Solec 44 - jedna z zaangażowanych restauracji
Za organizatorów trzymam kciuki i nadzieję, że wydarzenie wejdzie do kalendarza stałych działań, które Warszawa będzie oferować mieszkańcom i turystom każdego roku.
Uczestniczące restauracje to m.in.: U Fukiera, Słodki-Słony, Słony, My’o’tai, My’o’my, Sto900, Solec, Bydło i Powidło, La Tomatina, Bibenda, Przegryź, Chianti, Santorini, El Popo, Mandala Emilii, Mandala Etiudy, Krucza 8 i 1⁄2, Mercato Próżna, Mercato Piękna, 6/12, SAM, BY THE WAY, Kaskrut, Flambeeria, Dos Tacos, Delikatesy Esencja, Momu, Banjaluka, Aioli, Na Lato, Gar Jakubiaka, Nabo.
Chcesz więcej stylu? Znajdź nas na facebooku!