
W największych miastach Polski, po raz szósty odbędzie się przegląd naprawdę dobrych filmów, czyli Kuchnia+ Food Film Fest. Kulinarne dokumenty to jednak nie wszystko. Podczas wydarzenie gośćmi będą m.in. włoski szef kuchni, który wraz z René Redzepim tworzył słynną restaurację „Noma”.
REKLAMA
Między 21 a 23 listopada, czyli podczas zbliżającego się weekendu, w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu oraz w Krakowie odbędzie się Kuchnia+ Food Film Fest. Jak już pisałem, w programie tegorocznej edycji znalazło się trzynaście filmów, które podzielona na trzy sekcje. Festiwalowi towarzyszyć będą tradycyjnie warsztaty kulinarne, ale zjadą się także goście. I to jacy!
Alessandro Porcelli
To twórca słynnego projektu “Cook it Raw”, którego celem jest propagowanie gotowania ze składników, które można zdobyć samemu. Gdy inni rozkochują się w coraz to nowszych technologiach, Porcelli w "Cooc it Raw" od nowinek odchodzi. W 2013 roku wydarzenie zagościło na Charleston w Południowej Karolinie.
Allesandro jest także szefem słynnejj restauracji “Noma”, którą stworzył wraz z Rene Redzepim. Wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, mieszcząca się w Kopenhadze jest jedną z najsłynniejszych restauracji na świecie.
Erin Barnett
Erin to zdolna redaktorka, która zasłynęła tym, że potrafi przeobrażać tematy społeczne w historię, które przekonują i trafiają do ludzi. Współtworzyła film „Food Chain$. Rolnik czy niewolnik?”, który jest jednocześnie jej pierwszym pełnometrażowym filmem dokumentalnym. To właśnie jej obraz został wybrany jako Oficjalna Selekcja na festiwalu w Berlinie i na Tribeca Film Festival. Teraz możemy zobaczyć do w Polsce, a samą Erin spotkać i podzielić się opinią na temat filmu.
Ian Cheney
Reżyser filmu “Na tropach generała Tso”, który będzie można zoabczyć także podczas trwania festiwalu. Możliwość spotkania się z Cheney’em to gratka dla miłośników jego twórczości. I tych, którzy uwielbiają kulinarne kino. To także producent i reżyser mający na swoim koncie… nominację do Emmy. Dokładnie za film “The City Dark”. Świat docenił go wielokrtonie. Chociażby za obraz “King Corn” z 2007 roku, „The Greening of Southie” oraz „Truck Farm”, który można było zobaczyć podczas 3. Kuchnia+ Food Film Fest.
Pere Soles
Scenopisarz z Barcelony, którego film „El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata” zobaczymy między 21 a 23 listopada w Polsce. Ukończył także produkcję filmową w Gironie i na kręcenie dobrych filmów zjadł zęby. W jego portfolio znajdują się zarówno filmy fabularne, jak i dokumenty oraz wideoklipy. Napisał również kilka sztuk teatralnych i scenariuszy filmowych. Jest współwłaścicielem firmy producenckiej DDM Visual. Świetny gość, którego warto zaprosić do wspólnego konsumowania kulinarnych dokumentów.
Wydarzenie polecam oczywiście bardzo gorąco. Więcej o festiwalu tutaj.
Chcesz więcej stylu? Polub nas na facebooku!
