Politycy bez kary za fałszywe oświadczenia majątkowe? Nowy pomysł Jarosława Gowina

Minister sprawiedliwości Jarosław Gowin
Minister sprawiedliwości Jarosław Gowin Fot. Wojciech Olkuśnik / Agencja Gazeta
Minister sprawiedliwości przedstawił kolejny kontrowersyjny pomysł. Gowin chce zniesienia kar dla urzędników i polityków, którzy złożyli nieprawdziwe deklaracje w oświadczeniach majątkowych - ostrzega "Puls Biznesu". Czyżby szef resortu sprawiedliwości chciał mniej sprawiedliwości?

Obecnie, za podanie nieprawdziwych informacji w oświadczeniu majątkowym, grozi kara do 5 lat pozbawienia wolności. Oświadczenia muszą składać urzędnicy państwowi i - co najważniejsze - politycy: parlamentarzyści oraz ministrowie. Jarosław Gowin chce, by tę karę zniesiono, bo to praktycznie martwy przepis - donosi "Puls Biznesu". Minister jako argument przywołuje 2010 rok, kiedy to tylko dwie osoby zostały prawomocnie skazane za fałszywe oświadczenia majątkowe. A skoro prawie nikogo nie ukarano, to przepis można znieść, uważa Gowin.

"Rzeczpospolita": "Gowin rośnie na numer dwa w Platformie"

W rozmowach z "PB" takiemu projektowi sprzeciwia się kilka najważniejszych organów państwa: Ministerstwo Finansów, Najwyższa Izba Kontroli i Centralne Biuro Antykorupcyjne. "Jeżeli zniknie kara, oświadczenia majątkowe nie będą wypełniane zgodnie z prawdą. Taka jest po prostu mentalność wielu osób. Zburzony zostałby cały system walki z korupcją" - uważa Julia Pitera, była pełnomocnik rządu do spraw walki z korupcją.

Obecnie, dzięki oświadczeniom, państwo może sprawdzać uczciwość swoich urzędników, w tym polityków - czy nie ukrywają dochodów, skąd one pochodzą i czy są w pełni legalne. Do tych deklaracji dostęp mają również obywatele. Oświadczenia chociażby parlamentarzystów można obejrzeć na stronie Sejmu, po wejściu w profil danego posła.

Konserwatywny buntownik liberalnej partii. Minister Gowin wypowiada wojnę wszystkim

To kolejny, po ustawie deregulacyjnej, kontrowersyjny pomysł Jarosława Gowina. O ile jednak deregulacja przeszkadza głównie związkom zawodowym, to już zniesienie kar za fałszywe deklaracje majątkowe może napotkać sprzeciw wszystkich obywateli. Projekt ministra sprawiedliwości niepomiernie dziwi. Zaufanie Polaków do polityków jest wyjątkowo niskie, a zlikwidowanie kar za fałszywe oświadczenia mogłoby tylko powiększyć dystans między władzą i społeczeństwem. Wizerunkowy strzał w stopę?

Zaskoczenie po klęsce Szydło. [b]Kaczyński o tym, że Merkel zadzwoniła z przeprosinami[/b]
O TYM SIĘ MÓWI

Zaskoczenie po klęsce Szydło. Kaczyński o tym, że Merkel zadzwoniła z przeprosinami

"Ludzie homoseksualni w przemowach pracowników Pańskiej organizacji są odczłowieczani, dehumanizowani, pozbawiani twarzy i uczuć. Przypisywane są nam nie tylko zbrodnicze intencje, również naszemu życiu odbierana jest jego pełnowartościowość i godność".

Oficjalnie: PSL podjęło ostateczną decyzję ws. wyborów. [b]Gorzkie słowa Kosiniaka-Kamysza[/b]
DZIEJE SIĘ

Oficjalnie: PSL podjęło ostateczną decyzję ws. wyborów. Gorzkie słowa Kosiniaka-Kamysza