Papryka Carolina Reaper uznawana jest za najostrzejszą chilli na świecie.
Papryka Carolina Reaper uznawana jest za najostrzejszą chilli na świecie. Fot. Dos Tacos - Mexican Grill/ Facebook.com

Podobno pikantne dania są domeną mężczyzn o wysokim poziomie testosteronu. Podobno nie ma lepszych potraw na upał niż te, które porządnie palą w przełyk (albo zgodnie z ulubionym żartem miłośników ostrości - palą dwa razy). W Polsce niełatwo jest znaleźć miejsce, w którym można skosztować naprawdę ostrych dań. Oto te, które z pewnością nie zawiodą.

REKLAMA

S'poco Loco

logo
Fot. s'poco loco/Facebook.com
Wnętrze tej restauracji tex-mex nie zapowiada przeżyć, jakich możemy się spodziewać po wybraniu siódmego stopnia ostrości naszego dania. Papryka Naga Jolokia, czyli "wężowa papryka chilli" w skali ostrości Scoville'a, jest wysoko! Jej wartość wynosi 855 000 – 1 075 000 SHU. Lokal oferuje doświadczenie o wartości 4 milionów SHU. Podobno całe danie są w stanie zjeść nieliczni, wprawieni chilliżercy.
Spoco Loco - Francuska 8, Warszawa

M22

logo
Fot. M22/Facebook.com
Żeby zjeść burgera wołowego z kompozycją papryk chilli trzeba podpisać oświadczenie, że w razie wystąpienia nieprzyjemności związanych ze zjedzeniem potrawy, poszkodowany nie będzie miał pretensji do pracowników burgerowni. W Maczecie wykorzystano papryki Naga Jolokia i Carolina Reaper - która w 2012 roku została wpisana do księgi rekordów Guinessa jako najostrzejsza papryka chilli. Każdy, kto zje krakowski specjał w całości, może liczyć na darmowego burgera.

M22 - Świętego Marka 22, Kraków

Dos Tacos Mexican

logo
Fot. Dos Tacos - Mexican Grill/ Facebook.com
Duża restauracja meksykańska specjalizuje się w salsach. W ofercie mają łagodne, ale przecież to te najbardziej pikantne nas interesują. Do produkcji tych "tylko dla kozaków" używane są papryki z własnych upraw. W Dos Tacos można posmakować sosu na bazie papryki Carolina Reaper. Ci naprawdę pewni swoich możliwości powinni zapytać o Salsas Clandestinas - czyli spod lady!
Dos Tacos - Mexican Grill - Jasna 22, Warszawa

Tako

logo
Fot. Tako/Facebook.com
Również mieszkańcy Gdyni mogą rozsmakować się w salsie z rekordzistki Carolina Reaper. Restauracja ma w swojej ofercie sosy o groźnie brzmiących nazwach, na przykład Salsa Muerte, albo Salsa Espiritu. W Tako nawet desery są pikantne - na przykład zapiekany banan z czekoladą, syropem klonowym z malinowym chilli. Hitem lokalu są również panierowane papryczki jalapeno faszerowane serem cheddar.
Tako - Świętojańska 21, Gdynia

Gringo Bar

logo
Fot. Gringo Bar/ Facebook.com
Gringo to już na mapie warszawskich restauracji miejsce kultowe. Słynie z najlepszego burrito w mieście, które pachnie świeżą kolendrą. W ofercie mają autorskie sosy z papryk Habanero i Naga Jolokia. Foodtruck Gringo wystawia się na targach śniadaniowych i zawsze cieszy się dużą popularnością.
Gringo Bar - Odolańska 15, Warszawa

Napisz do autorki: barbara.kaczmarczyk@natemat.pl