
Większość z nas autentycznie delektuje się każdym dniem tygodnia, pod warunkiem, że nie są to poniedziałek, wtorek, środa, czwartek lub piątek przed godz. 17:00. Chcesz jeść - musisz pracować, chcesz pracować - musisz nauczyć się łykać poranne zrywy bez mrugnięcia okiem. Z jakiegoś magicznego względu każde 3 poranne minuty trwają tylko 30 sekund, więc szczęśliwi ci, którym uda się chociaż wlać w siebie kawę przed sprintem w stronę fabryki. Wszystko po to, żeby wyhamować z nadejściem upragnionej soboty, a wraz z nią rytuału, od którego zaczynamy rekompensowanie sobie pięcioboju w trybie fast forward - leniwego, upojnego śniadania.
Na słono
Czego potrzebujesz:
- 2 jajka,
- garść oczyszczonych i pokrojonych kurek,
- połowa cebuli,
- masło (najlepiej klarowane),
- przyprawy do smaku,
- dobry razowy chleb, plaster lub kilka kostek sera feta,
- pomidor
Podobno jajecznica mści się za każdą formę pośpiechu, więc działaj w zwolnionym tempie. Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć posiekaną cebulę i pozwól jej się zeszklić. Następnie dodaj jeszcze odrobinę masła i wrzuć pokrojone i oczyszczone kurki. Nie trzymaj ich za długo, bo staną się twarde i gumowate. Następnie wlej masę jajeczną i na małym ogniu delikatnie mieszaj aż do stopnia ścięcia, który odpowiada ci najbardziej. Smak jajecznicy z kurkami zawsze podkręca świeże, najlepiej razowe pieczywo, na które możesz nałożyć słoną fetę, która doda śniadaniu śródziemnomorskiego posmaku i całość spałaszować z soczystym pomidorem.
Na słodko
Czego potrzebujesz:
- chałka lub bułka paryska,
- 2 jajka,
- pół szklanki mleka,
- cukier,
- cynamon,
- masło,
- owoce sezonowe
W miseczce rozbij jajko, wymieszaj je z mlekiem i odrobiną cukru, a następnie zamocz w masie kawałki pokrojonej chałki lub bułki paryskiej. Na rozgrzanym, powoli skwierczącym maśle zacznij układać plastry bułki i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Wspaniale smakują polane syropem ze świeżych owoców sezonowych, które możesz przygotować wcześniej. Wystarczy wsypać parę garści do garnuszka, dodać cukier i odrobinę soku z cytryny, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 8 minut.
Konkretnie
Czego potrzebujesz:
- opakowanie dobrych frankfurterek,
- kilka plastrów boczku,
- oliwa,
- musztarda Dijon,
- kiszone ogórki,
- pieczywo tostowe,
- ser Gouda lub Edamski
Każdą frankfurterkę delikatnie nakłuć, a następnie owinąć dookoła plastrami boczku. Najlepiej przygotować je na posmarowanej oliwą patelni grillowej albo na ruszcie w piekarniku. W obu przypadkach trwa to tylko parę minut, aż do zarumienienia. Najlepiej smakują z dobrą musztardą Dijon i w towarzystwie innego klasyka śniadaniowego – tostów z bajecznie ciągnącym się serem. Do tego wyraziste w smaku ogórki kiszone, które zrównoważą lekko mdły smak sera. Jeśli przymknąć oczy, można się w trakcie śniadania poczuć jak na majowym grillu.
Lekko
Czego potrzebujesz:
- hummus (może być ze sklepu),
- mieszanka sałat z rukolą,
- cukinia,
- papryka,
- kasza jaglana,
- suszone pomidory,
- pestki słonecznika,
- oliwa
Jeśli jego skład to nie tablica Mendelejewa, kupny hummus może być tak samo pyszny, jak ten domowej roboty. Sprawdza się tak samo dobrze jako pasta do kanapek, co jako składnik sałatki z mieszanki warzyw świeżych i grillowanych. Wystarczy wymieszać w misce sałaty, pomidora, i przygotowane wcześniej na patelni grillowej plasterki cukinii i papryki. Na wierzch położyć hummus, posypać pestkami słonecznika, skropić oliwą i jeść mieszając składniki. Aby było jeszcze zdrowiej i treściwiej, można śniadanie uzupełnić o porcję kaszy jaglanej, która genialnie się łączy z suszonymi pomidorami w oliwie.
Prosto
Czego potrzebujesz:
- jogurt naturalny,
- garść płatków owsianych, orkiszowych lub żytnich,
- kilka orzechów włoskich,
- łyżka płatków migdałowych (można skorzystać z gotowej mieszanki, byle nie zawierała dodatku cukru),
- odrobina miodu,
- ulubione owoce
Proste nie znaczy nieefektowne. Jeśli chcesz, aby śniadanie było ładnie podane, sięgnij po wysoką szklankę z grubego szkła. Najpierw wsyp musli, które zdąży odrobinę zmięknąć pod naporem jogurtu. Potem to już kwestia wyboru ulubionych owoców albo wypadkowa tego, co akurat masz pod ręką. Do kwaskowego jogurtu świetnie pasują brzoskwinie i nektarynki, które teraz mają swoje 5 minut. Jeśli masz tylko jabłko, to poświęć dodatkowe 5 minut i uduś je z cynamonem i rodzynkami – w takiej postaci też będzie smakować wybornie. Dla zdrowia i smaku możesz dodać trochę miodu – i gotowe.
Wykwintnie
Czego potrzebujesz:
- jajko,
- kilka plastrów wędzonego łososia,
- garść świeżego szpinaku,
- angielski muffin lub po prostu bułka,
- ocet winny,
- sól,
- składniki do sosu holenderskiego (2 żółtka, 2 łyżki soku z cytryny, kostka masła, sól i pieprz)
W tym przepisie tkwią 2 pułapki - w przygotowaniu sosu holenderskiego i ugotowaniu idealnego jajka w koszulce. Faktycznie w przypadku sosu trzeba jedną ręką rozpuszczać masło, drugą podgrzewać sok z cytryny i ocet, a trzecią rozbijać żółtka. Potem czujnie i powoli łączyć je w całość cały czas mieszając. Z kolei jajko w koszulce może niechcący zmienić się w gotowaną jajecznicę, ale dodatek octu do gotującej się wody powinien pomóc szczęściu. Reszta idzie już z górki – wystarczy zrumienić bułkę na patelni z rozgrzaną oliwą, ułożyć kolejno szpinak, łososia, jajko i na koniec polać sosem holenderskim.
napisz do autorki: karolina.ciesinska@natemat.pl