Owsianka przepis.
Owsianka przepis. Prawo autorskie: karau01 / 123RF Zdjęcie Seryjne
Reklama.

Owsianka na śniadanie - rozwiązanie dla zapracowanych

Po pierwsze, leniwy metabolizm. Nie rozwinę wątku, by nie psuć wam apetytu, wiadomo o co chodzi... Po drugie, ciepłe i zdrowe śniadanie dla malucha (ile można udawać, że parówki są bio...?). Po trzecie, głód wynikający z lenistwa - mój mąż należy do osób, które na myśl o przygotowaniu kanapki widzi szereg czynności tak przytłaczających, że bez zawahania wybiera burczenie w brzuchu do obiadu. Po czwarte, głód wynikający z brak czasu na gotowanie - pracuję w domu i tak jak wszyscy ci, którzy pracują w biurze, nie mam czasu na porządny lunch. Postawię śmiałą tezę, że mam trudniej, bo Pan Kanapka do mnie nie dociera. Na szczęście mam garnek owsianki. Chwila przerwy, owsianka na gaz - dwie minuty i lunch gotowy.
logo
Do owsianki pasują wszystkie owoce i orzechy, większość przypraw korzennych, miód oraz słodkie syropy. Eksperymentujcie! Prawo autorskie: dusanzidar / 123RF Zdjęcie Seryjne

Przepisy na owsiankę się nie kończą!

Jak to się stało, że jeszcze mi się nie znudziła? To proste. Codziennie sięgam po inne dodatki. Owsianka może mieć tyle smaków ile sobie zażyczycie, a jej gotowanie trwa mniej więcej tyle, ile czekacie aż zagotuje się woda na kawę. No chyba, że pijecie rano latte z gorącym mlekiem i posypką - wówczas owsianka wypada jako ta mniej angażująca. Dajce się przekonać. Nie ma nic bardziej smart niż... owsianka! Oto 7 przepisów, dzięki którym wasze owsiane śniadanie codziennie będzie miało inny smak!

Poniedziałek: energetyczna owsianka kawowa

Poniedziałkowy poranek to chyba motywacyjnie najtrudniejszy moment w tygodniu. Cała nadzieja w kawie, cała moc w owsiance!

Przepis na owsiankę

Składniki:
  • 1 miarka płatków owsianych
  • 2 miarki mleka sojowego
  • trzy
  • 1 miarka zaparzonej kawy
  • banan
  • garść rodzynek
  • odrobina cukru
  • szczypta soli
  • Przygotowanie:
    Mleko i kawę wlej do garnka, wsyp płatki i ustaw na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj cukier i sól. Kiedy płatki będą miękkie dorzuć do owsianki banana oraz rodzynki. Najlepszym dodatkiem do tak przygotowanej owsianki jest czekolada. Polecamy startą gorzką lub odrobinę kakao.
    logo
    Owsianka z dodatkiem kawy ma nieco ciemniejszy kolor. Najlepsza jest posypana kakao i rodzynkami. Prawo autorskie: southernlightstudios / 123RF Zdjęcie Seryjne

    BAZA, czyli przepis podstawowy na owsiankę

    Tak przygotowana owsianka jest gotowa do jedzenia, jednak polecamy wam potraktować ją jako bazę - możecie dodać do niej cynamon, miód, orzechy oraz owoce w różnych kombinacjach. W każdej będzie pyszna!

    Składniki:
    jedna miarka płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)
    trzy miarki wody
    pół miarki mleka
    szczypta soli

    "Miarką" może być szklanka, filiżanka lub ilość gramów odmierzona za pomocą miarki tradycyjnej. Wszystko zależy od tego, jakiej ilości owsianki potrzebujecie. Płatki należy zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Zagotować (bez mieszania), doprawić solą i wymieszać. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze kilka minut do miękkości, co jakiś czas mieszając. Następnie zdjąć z gazu, dolać mleko i wymieszać.

    logo
    Orzechy i miód - trudno o smaczniejsze połączenie... Prawo autorskie: letterberry / 123RF Zdjęcie Seryjne

    Środa: Lekka owsianka owocowa

    Po słodkiej, "pocieszycielskiej" owsiance wtorkowej pora na lekką wersję z jesiennymi owocami, która przyspieszy metabolizm i doda wam wigoru.

    Przepis na owsiankę

    Składniki:
    BAZA
  • 1 szara reneta
  • 1 gruszka
  • 3 dojrzałe śliwki
  • szczypta cynamonu i kardamonu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • ewentualnie: kilka listów świeżej mięty
  • Przygotowanie:
    Jabłko i gruszkę obierz, wytnij gniazda nasienne, śliwki wydryluj i pokrój na części. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podpraż owoce i dodaj przyprawy. Owoce powinny zmięknąć i się zarumienić. Polej kilkoma kroplami soku z cytryny. Tak przygotowane owoce dodaj do owsianki.
    logo
    Gruszki, jabłka i cynamon - nieśmiertelne połączenie sprawdzi się również z owsianką. Prawo autorskie: minadezhda / 123RF Zdjęcie Seryjne

    Czwartek: Szybka owsianka z rodzynkami i słonecznikiem

    Czwartkowy poranek nie nastraja pozytywnie – trzy dni pracy za nami, dwa jeszcze mamy przed sobą. Na ogół budzimy się zmęczeni, dlatego niech śniadanie będzie pyszne, pożywne i ekspresowe w przygotowaniu.

    Przepis na owsiankę

    Składniki:
    BAZA
  • garść rodzynek
  • garść ziaren słonecznika
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • Przygotowanie:
    Owsiankę podstawową należy przygotować dosypując prócz soli także cukier, cynamon i rodzynki. Na koniec posypujemy owsiankę dużą garść słonecznikowych ziaren. Jeśli nie jesteście aż tak zaspani, możecie je wcześniej odrobinę podprażyć.
    logo
    Aby wasza owsianka nabrała owocowego smaku nie potrzebujecie świeżych owoców - wystarczą suszone. Za to słonecznik doskonale zastępuje orzechy! Prawo autorskie: nadianb / 123RF Zdjęcie Seryjne

    Piątek: Ananasowa owsianka z bazylią

    Piątek, piąteczek, piątunio! Niech owsianka tego dnia będzie pierwszym krokiem w stronę zbliżającego się weekendu – prosta, wykwintna i efektowna.

    Przepis na owsiankę

    Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • szklanka soku ananasowego
  • tarta skórka z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • plaster ananasa
  • kilka listków świeżej bazylii
  • Przygotowanie:
    Ananasa pokrój na cząstki. Płatki podpraż w suchym garnku, dodaj sól, szklankę soku ananasowego i zagotuj. Odstaw na chwilę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć pokrojony ananas, dodaj szczyptę cynamonu i podsmaż na dość dużym ogniu. Owsiankę wlej do miski, a na niej ułóż ananasa. Całość posyp listkami świeżej bazylii.
    logo
    Ananas okazuje się świetnym dodatkiem do owsianki! Prawo autorskie: duskbabe / 123RF Zdjęcie Seryjne

    Piątek: Ananasowa owsianka z bazylią

    Sobotnie śniadanie powinno być wyjątkowe. W końcu to chwila, która zapowiada wolne dwa dni – niech będzie długa, pyszna, ciepła i... owsiana.

    Przepis na owsiankę

    Składniki:
  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki otrębów owsianych
  • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • 1/4 szklanki rodzynek/suszonej żurawiny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mrożonych owoców (truskawki/ jagody/ maliny)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • Przygotowanie:
    Piekarnik rozgrzej do 180 C. Kokilki do pieczenia wysmaruj masłem. Wymieszaj ze sobą płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe, sól, gałkę muszkatołową, cynamon i imbir. Następnie wymieszaj ze sobą mleko kokosowe, jajko, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki. Na dno kokilek wsyp rodzynki/żurawinę. Wyłóż połowę przygotowanej masy owsianej. Następnie wsyp połowę mrożonych owoców i jako ostatnią warstwę wyłóż resztę masy owsianej oraz owoców. Piecz przez ok 15 - 20 minut. Owsianka będzie najlepsza z jogurtem naturalnym.
    Przepis Grzegorza Łapanowskiego
    logo
    Tak, tak - owsiankę można również zapiec. Do owsianki z piekarnika nadadzą się wszystkie owoce! Jeśli nie macie mrożonych, śmiało wkrójcie zwykłe jabłko. Prawo autorskie: fahrwasser / 123RF Zdjęcie Seryjne

    Niedziela: Jabłkowa owsianka z imbirem i jogurtem greckim

    Na niedzielny poranek proponujemy extra-zdrową i super-szybką wersję (co by móc poleżeć dłużej i pozwolić sobie na większy deser po obiedzie) owsianki na soku jabłkowym wg Grzegorza Łapanowskiego.
    Składniki:
    1 szklanka płatków owsianych
    3/4 szklanki świeżego soku jabłkowego
    3/4 szklanki wody
    szczypta cynamonu, kardamonu i imbiru
    pół jabłka
    pół gruszki
    100 g jogurtu greckiego
    łyżka otrębów orkiszowych
    Przygotowanie:
    Płatki owsiane zalej świeżym sokiem i wodą. Dodaj cynamon, kardamon i imbir. Gotuj owsiankę na średnim ogniu 3-5 minut, mieszając. Nałóż owsiankę do miseczek, dodaj pokrojone świeże owoce oraz łyżkę jogurtu. Całość posyp otrębami.
    logo
    Owsiankę ugotować można na każdy soku i uzupełnić jogurtem oraz owocami. Prawo autorskie: annaileysh / 123RF Zdjęcie Seryjne

    napisz do autorki: ewa.bukowiecka-janik@natemat.pl