Sezon na przeziębienia i zawsze-zimne-ręce w pełni. Październik w tym roku okazał się znośny, ale prognozy na listopad nie napawają optymizmem - szary świat plus lodowata wichura z deszczem. Zanim rozgrzeje nas świąteczna atmosfera, istnieje spore ryzyko, że wylądujemy w łóżku rozgrzani gorączką. A to z kolei oznacza złe samopoczucie doprawione dużą dawką chemicznych leków z apteki. Mamy na ten stan odrobinę uzdrawiającej słodyczy.
Nie jestem osobą, która dla zdrowia zrobi cokolwiek wbrew swoim kubkom smakowym, dlatego choćbym miała leżeć tydzień, mleka z czosnkiem nie ruszę. Ale mleko z kurkumą.... czemu nie. Pysznych, słodkich i pachnących napojów na jesienne przeziębienia jest wiele. Co najlepsze - wszystkie bez problemu przygotujecie sami z naturalnych i dostępnych w sklepach składników.
Napoje na zdjęciach przygotowała dla nas warszawska restauracja pani Anny Jagodzińskiej Think Love Juices na Saskiej Kępie. Wiosną Think Love pokazała nam jak dbać o odporność i zrobiła dla nas kolorowe bomby witaminowe, czyli koktajle. Jesienią przyszedł czas na rozgrzewające słodkości.
Mors żurawinowy
Pyszny, słodki i dający prawdziwego kopa mors to bomba witaminowa - jego skład to świeża żurawina oraz cukier w proporcji 3:1. To prawdziwa żurawinowa słodycz, której moc tkwi w małych czerwonych jagodach. Witaminy: C, B1 i B2, ponadto sporo błonnika, wapń, fosforu, miedzi, jodu, garbików oraz taniny. Walczy z rakiem, leczy nerki i układ moczowy, na surowo działa antybakteryjnie (gotowanie niszczy związki chemiczne odpowiedzialne za tę właściwość), wspiera chorujące zęby i dziąsła.
Sposób przygotowania:
Żurawinę i cukier wsypujemy do garnka i rozcieramy blenderem. Zalewamy zimną wodą (3 l na 0,5 kg owoców) i podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Na koniec przecedzamy wywar.
Napój z imbirem i cytryną
Ten napój pachnie obłędnie. Same opary można już zaliczyć do czynników uzdrawiających - zwłaszcza jesienną chandrę! A co w środku? Imbir, czyli bylina, która działa jak aspiryna, cytryna, czyli naturalna witamina C zamiast Rutinoscorbinu, miód, czyli naturalny antybiotyk i probiotyk w jednym oraz cynamon, który pomaga w walce z gorączką. Jeśli dorzucicie jeszcze kilka ziarenek kardamonu i gwiazdkę anyżu nie będziecie chcieli się rozstać z tą miksturą, nawet gdy choroba minie.
Sposób przygotowania:
Drobno siekamy kawałek imbiru (ok. 5 cm), cytrynę kroimy na plastry - kilka sztuk, wraz z imbirem wrzucamy do szklanki i dodajemy przyprawy: pół laski cynamonu, kilka ziarenek kardamonu i gwiazdkę anyżu. Zalewamy wrzątkiem, a gdy napój przestygnie słodzimy łyżeczką miodu. Jeśli miodu dodamy zbyt wcześnie, straci on swoje właściwości lecznicze.
Ten rozgrzewający napój poleciła nam dietetyczka, autorka książek kucharskich, Katarzyna Błażejewska-Stuhr. "Prawie Święta" rozgrzewa od środka m.in. dlatego, że smakiem przywołuje wigilijny nastrój. Ale prócz właściwości sentymentalnych ma również zdrowotne: suszone owoce, o ile wybierzecie te bez dwutlenku siarki, są bombami witaminowymi. Do tego lekkie mleko roślinne, przeciwgorączkowy cynamon i kilka pachnących goździków. I proszę, odporność gotowa.
Składniki:
4 suszone śliwki
2 suszone morele
garść suszonych jabłek
kilka goździków
szczypta cynamonu
szklanka wody
szklanka mleka ryżowego
Sposób przygotowania:
Namocz suszone owoce na ok. 20 min, ugotuj, wyjmij goździki i wszystko zmiksuj.
Złote mleko
Mleko w wersji de luxe. Jego piękny kolor zawdzięczamy kurkumie, która przy okazji dodaje koktajlowi właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. To jedna z najzdrowszych przypraw świata! Walczy z rakiem i Alzheimerem, chroni serce oraz wątrobę, wspiera odporność. A jak się uzupełni jej działanie imbirem, cynamonem i łyżeczką miodu, zdrowie mamy jak w banku.
Składniki:
szklanka mleka
łyżeczka kurkumy
łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
pół łyżeczki miodu
opcjonalnie: inne przyprawy korzenne, np. kardamon, pół łyżeczki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Mleko z dodatkiem kurkumy, cynamonu, pieprzu i imbiru podgrzej w rondlu. Kiedy mleko przestygnie posłódź je miodem i dobrze wymieszaj.
Herbata z rozmarynem
Przepisów na uzdrawiające herbaty jest mnóstwo. A to z sokiem malinowym, a to z cytryną i miodem... Jednym na przeziębienie pomaga, innym tylko zaspokaja apetyt na słodycze. Tak czy siak, każda wersja jest zdrowa, pyszna i banalna. A co powiecie na herbatkę z rozmarynem? To popularne, wiecznie zielone zioło, ma sporo właściwości leczniczych. Działa przeciwmigrenowo i przeciwbólowo. Wspiera pracę serca, mózgu i układu nerwowego. Łagodzi kłopoty z trawieniem i pobudza apetyt. A przy okazji przepięknie pachnie.
Sposób przygotowania:
Zaparzamy czarną herbatę. Dodajemy do niej gałązkę rozmarynu, korę cynamonową i plaster pomarańczy. Po przestygnięciu słodzimy łyżką miodu.
napisz do autorki: ewa.bukowiecka-janik@natemat.pl