5 rozgrzewających napojów na jesienne przeziębienia przygotowała dla nas restauracja Think Love Juices (ul. Francuska 14)
5 rozgrzewających napojów na jesienne przeziębienia przygotowała dla nas restauracja Think Love Juices (ul. Francuska 14) fot. Maciej Stanik
Reklama.
Nie jestem osobą, która dla zdrowia zrobi cokolwiek wbrew swoim kubkom smakowym, dlatego choćbym miała leżeć tydzień, mleka z czosnkiem nie ruszę. Ale mleko z kurkumą.... czemu nie. Pysznych, słodkich i pachnących napojów na jesienne przeziębienia jest wiele. Co najlepsze - wszystkie bez problemu przygotujecie sami z naturalnych i dostępnych w sklepach składników.
logo
Think Love Juices fot. Maciej Stanik
logo
Think Love Juices w halloweenowej odsłonie fot. Maciej Stanik
Napoje na zdjęciach przygotowała dla nas warszawska restauracja pani Anny Jagodzińskiej Think Love Juices na Saskiej Kępie. Wiosną Think Love pokazała nam jak dbać o odporność i zrobiła dla nas kolorowe bomby witaminowe, czyli koktajle. Jesienią przyszedł czas na rozgrzewające słodkości.

Mors żurawinowy

Pyszny, słodki i dający prawdziwego kopa mors to bomba witaminowa - jego skład to świeża żurawina oraz cukier w proporcji 3:1. To prawdziwa żurawinowa słodycz, której moc tkwi w małych czerwonych jagodach. Witaminy: C, B1 i B2, ponadto sporo błonnika, wapń, fosforu, miedzi, jodu, garbików oraz taniny. Walczy z rakiem, leczy nerki i układ moczowy, na surowo działa antybakteryjnie (gotowanie niszczy związki chemiczne odpowiedzialne za tę właściwość), wspiera chorujące zęby i dziąsła.
Sposób przygotowania:
Żurawinę i cukier wsypujemy do garnka i rozcieramy blenderem. Zalewamy zimną wodą (3 l na 0,5 kg owoców) i podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Na koniec przecedzamy wywar.
logo
Mors żurawinowy w wykonaniu Think Love Juices fot. Maciej Stanik

Napój z imbirem i cytryną

Ten napój pachnie obłędnie. Same opary można już zaliczyć do czynników uzdrawiających - zwłaszcza jesienną chandrę! A co w środku? Imbir, czyli bylina, która działa jak aspiryna, cytryna, czyli naturalna witamina C zamiast Rutinoscorbinu, miód, czyli naturalny antybiotyk i probiotyk w jednym oraz cynamon, który pomaga w walce z gorączką. Jeśli dorzucicie jeszcze kilka ziarenek kardamonu i gwiazdkę anyżu nie będziecie chcieli się rozstać z tą miksturą, nawet gdy choroba minie.
Sposób przygotowania:
Drobno siekamy kawałek imbiru (ok. 5 cm), cytrynę kroimy na plastry - kilka sztuk, wraz z imbirem wrzucamy do szklanki i dodajemy przyprawy: pół laski cynamonu, kilka ziarenek kardamonu i gwiazdkę anyżu. Zalewamy wrzątkiem, a gdy napój przestygnie słodzimy łyżeczką miodu. Jeśli miodu dodamy zbyt wcześnie, straci on swoje właściwości lecznicze.
logo
Napój imbirowy z cytryną fot. Maciej Stanik

"Prawie Święta" - przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

Ten rozgrzewający napój poleciła nam dietetyczka, autorka książek kucharskich, Katarzyna Błażejewska-Stuhr. "Prawie Święta" rozgrzewa od środka m.in. dlatego, że smakiem przywołuje wigilijny nastrój. Ale prócz właściwości sentymentalnych ma również zdrowotne: suszone owoce, o ile wybierzecie te bez dwutlenku siarki, są bombami witaminowymi. Do tego lekkie mleko roślinne, przeciwgorączkowy cynamon i kilka pachnących goździków. I proszę, odporność gotowa.
Składniki:
4 suszone śliwki
2 suszone morele
garść suszonych jabłek
kilka goździków
szczypta cynamonu
szklanka wody
szklanka mleka ryżowego
Sposób przygotowania:
Namocz suszone owoce na ok. 20 min, ugotuj, wyjmij goździki i wszystko zmiksuj.
logo
"Prawie Święta", czyli napój idealny na jesień wg przepisu Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr fot. Maciej Stanik

Złote mleko

Mleko w wersji de luxe. Jego piękny kolor zawdzięczamy kurkumie, która przy okazji dodaje koktajlowi właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. To jedna z najzdrowszych przypraw świata! Walczy z rakiem i Alzheimerem, chroni serce oraz wątrobę, wspiera odporność. A jak się uzupełni jej działanie imbirem, cynamonem i łyżeczką miodu, zdrowie mamy jak w banku.
Składniki:
szklanka mleka
łyżeczka kurkumy
łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
pół łyżeczki miodu
opcjonalnie: inne przyprawy korzenne, np. kardamon, pół łyżeczki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Mleko z dodatkiem kurkumy, cynamonu, pieprzu i imbiru podgrzej w rondlu. Kiedy mleko przestygnie posłódź je miodem i dobrze wymieszaj.
logo
Złote mleko fot. Maciej Stanik

Herbata z rozmarynem

Przepisów na uzdrawiające herbaty jest mnóstwo. A to z sokiem malinowym, a to z cytryną i miodem... Jednym na przeziębienie pomaga, innym tylko zaspokaja apetyt na słodycze. Tak czy siak, każda wersja jest zdrowa, pyszna i banalna. A co powiecie na herbatkę z rozmarynem? To popularne, wiecznie zielone zioło, ma sporo właściwości leczniczych. Działa przeciwmigrenowo i przeciwbólowo. Wspiera pracę serca, mózgu i układu nerwowego. Łagodzi kłopoty z trawieniem i pobudza apetyt. A przy okazji przepięknie pachnie.
Składniki:
1 czarna herbata
1 łyżka miodu
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 kawałek kory cynamonu
1 plaster pomarańczy
Sposób przygotowania:
Zaparzamy czarną herbatę. Dodajemy do niej gałązkę rozmarynu, korę cynamonową i plaster pomarańczy. Po przestygnięciu słodzimy łyżką miodu.
logo
Herbata z rozmarynem fot. Maciej Stanik

napisz do autorki: ewa.bukowiecka-janik@natemat.pl