logo
Prawo autorskie: belchonock / 123RF Zdjęcie Seryjne
Reklama.
Herbata zielona Sencha
Warto odkrywać swoje ulubione smaki poprzez eksperymentowanie z czasem i temperaturą parzenia lub ilością liści. / Herbaciarnia Kocie Oczy


Znalezienie ulubionego smaku zielonej herbaty wymaga skosztowania co najmniej kilkunastu (jak nie więcej) filiżanek różnego rodzaju herbaty. Podpowiadamy, jakie zielone herbaty są warte uwagi – zarówno te wysokiej jakości z herbaciarni, jak i te popularnych marek dostępne w marketach. Na początek "moja" herbata zielona Sencha
Smak i kolor
Herbata zielona Sencha z cząstkami pomarańczy i skórką pomarańczową to stały punkt moich spotkań z przyjaciółką z dzieciństwa. Czasem testujemy nowe herbaty, ale i tak nie rezygnujemy z zamówienia „naszej”. Taka jest właśnie moc zielonej herbaty, że kiedy w jakiejś rozsmakujemy, wciąż do niej wracamy. Zielona herbata przepełniona aromatem słodkiej pomarańczy, kwaskowo-cytrusowa bez posmaku skórkowej goryczki.

Parzenie
– Zwykło się mówić, że zieloną herbatę parzymy około 2 minut w 70 stopniach – jest to duży skrót bez uwzględniania potencjału różnych herbat. Jest to oczywiście świetny pomysł na początek, lecz zawsze zachęcamy do odkrywania swoich ulubionych smaków poprzez eksperymentowanie z czasem i temperaturą parzenia lub ilością liści – mówi Mariusz Zygmunt, który prowadzi sklep internetowy eherbata.pl, sklep specjalistyczny i herbaciarnię w Krakowie.
Japońska Sencha wspaniale i słodko wychodzi w 70 stopniach na 1 minutę. Parzenie dłużej, wydobywa więcej garbników, więc miłośnicy mocniejszych smaków powinni troszkę dłużej parzyć herbatę. Zaleca się parzyć każdą herbatę przynajmniej 2–3 razy. Pierwsze parzenie na 1-2 minuty ze względu na smak, drugie parzenie na 3 minuty ze względu na mające działanie oczyszczające i przeciwzapalne garbniki, i trzecie parzenie na 6–7 minut ze względu na przeciwutleniacze. Należy jednak pamiętać, że powinno się oczywiście oddzielać liście od naparu oraz nie parzyć herbaty zielonej we wrzątku – tłumaczy Mariusz Zygmunt, specjalista od parzenia herbat.

Gdzie i za ile kupić
To popularna herbata, dostępna w herbaciarniach i sklepach internetowych np. w astra.sklep.pl za 100 gramów zapłacimy 12,10 zł. Zarówno "moja" zielona herbata z pomarańczą, jak i większość z wymienionych, dostępna jest pod taką samą nazwą w popularnych marketach i hipermarketach. Wybierając jedną z nich trzeba liczyć się jednak z tym, że są to herbaty – jak mówią eksperci – ze starych liści. Oznacza to, że właściwości i smak, różni się od tego, który oferują herbaciarnie i sklepy specjalistyczne. Zdarzają się jednak smaczne marketowe herbaty. W przypadku zielonej z pomarańczą lubię piramidki Liptona, wzbogacone o mandarynkę. W zależności od sklepu herbata kosztuje 9-10 zł.

Herbaty pana Toshifumi Shibamoto
Pan Toshifumi swoją herbatę w warszawskiej herbaciarni. / Herbatyczas.pl
Smak i kolor
Japońska herbata ma wyjątkowy smak. Popularna Sencha ma wyrazisty trawiasty aromat o lekko słonawym posmaku. Poza tym ma piękny, intensywny, świeżo jasno-zielony kolor. Herbata jest przygotowywana ręcznie i z ogromną pieczołowitością - nawet same listki herbaciane w kształcie igiełek są godne podziwu.

Parzenie
- Takie wyjątkowe herbaty warto zaparzać w szklanym imbryku – mówi Małgorzata Devos z herbaciarni na ul. Ludnej w Warszawie, która prowadzi także sklep internetowy Herbatyczas.pl. Jak mówi zielone herbaty, aby najpełniej wydobyć ich właściwości należy zaparzać w szklanych lub porcelanowych dzbankach. – Aby herbata zadziałała pobudzająco należy zalać ją wodą o temperaturze 60 – 80 stopni Celsjusza (w zależności od gatunku) i zaparzać nie dłużej niż dwie minuty – wyjaśnia Małgorzata Davos. - Choć herbata działa pobudzająco, to nie na każdego. To jest tak jak z kawą. Są osoby, które wypiją ją przed snem a potem zasypiają. Podobnie jest z herbatami.

Gdzie i za ile kupić
W herbaciarni na Ludnej klienci mogą kupić herbatę pana Toshifumi Shibamoto pakowaną w torebki po 40 gramów, które w zależności od rodzaju kosztują od 39 zł. Do przygotowania jednej filiżanki herbaty potrzebne jest ok 2 gramów herbaty.

Herbata zielona Earl Grey
Dostępna nie tylko w herbaciarniach, sklepach internetowych, ale też w sklepach Piotr i Paweł. / Prawo autorskie: illiabondar / 123RF Zdjęcie Seryjne

Smak i kolor
Można określić, że ten rodzaj zielonej herbaty ma tradycyjny smak. Nie zaskakuje aromatami, słodyczą, ale też goryczą.

Parzenie
Jedną łyżeczkę herbaty należy zalać wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza i parzyć przez dwie minuty.

Gdzie i za ile kupić
Dostępna nie tylko w herbaciarniach, sklepach internetowych, ale też z marketach (np. w sieci Piotr i Paweł) za sprawą Teekanne – 20 saszetek tej marki kosztuje ok. 5,99 zł.

Zielona herbata, szafran, papaja oraz truskawka
Zielona herbata najlepiej smakuje w porcelanie. / Herbaciarnia Kocie Oczy
Smak i kolor
W poszukiwaniu wyjątkowych smaków dotarliśmy też do Łodzi, do bardzo popularnej Herbaciarni Kocie Oczy, która mieści się przy ul. Piotrkowskiej. - Bardzo smaczną herbatą jest „Fantazja z Wyspy”, czyli mieszkanka zielonej herbaty, szafranu, papai oraz truskawki. To ulubiona herbata klientów. Jest delikatna, lekko słodka, ma zielono-żółty kolor i przyjemny zapach. Kupują ją i kobiety i mężczyźni. Chyba zachęca ich też sama nazwa, bo pobudza marzenia, wspomnienia. Dodatkowo podajemy ją w czajniczku o kształcie domku z porcelany – opowiada Anita Lis, która prowadzi popularną Herbaciarnię Kocie Oczy w Łodzi.

Parzenie
Tę herbatę należy zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza i zaparzać około 3-5 minut.

Gdzie i za ile kupić
Tę mieszkankę można kupić oczywiście w herbaciarni w Łodzi, gdzie filiżanka kosztuje 12 zł. Podobną mieszkankę (zamiast truskawki jest mango) oferuje sklep internetowy 1000smakowswiata.pl. Tu 50g herbaty kosztuje 8,99 zł.

Pyszna zielona z pokrzywą
Ten rodzaj herbaty, choć we własnym „torebkowym” wydaniu, upodobały sobie popularne marki. / Prawo autorskie: alexraths / 123RF Zdjęcie Seryjne
Smak i kolor
Jedną z ulubionych herbat właścicielki Herbaciarni Kocie Oczy jest także mieszkanka zielonej herbaty, pokrzywy, trawy cytrynowej i skórki pomarańczowej, czyli „Chwila zapomnienia”. – Ma jasnozielony kolor i zyskuje na popularności ze względu na zbawienny wpływ na włosy i paznokcie – mówi Anita Lis, dodając że pijąc ją należy przygotować się na wyczuwalny posmak pokrzywy.

Parzenie
W zależności czy ma być bardziej lub mniej intensywna herbata można parzyć od 2 minut (taką z herbaciarni) do 5 minut (ze sklepu).

Gdzie i za ile kupić
Oczywiście w herbaciarniach. Ten rodzaj herbaty, choć we własnym „torebkowym” wydaniu upodobały sobie popularne marki np. Loyd. Ma on w swojej linii w właśnie zieloną herbatę z pokrzywą i trawą cytrynową. Cena za pudełko z 20 piramidkami to ok. 4,70 zł. Herbata dostępna jest w popularnych marketach.

Zielona z melisą i cytryną lub pomarańczą
Zielona herbata będąca mieszkanką melisy, skórki pomarańczowej, pozwala się wyciszyć i zrelaksować / Prawo autorskie: greenartphotography / 123RF Zdjęcie Seryjne
Smak i kolor
- Zielone herbaty coraz częściej wybierane są właśnie „po coś” zielona herbata będąca mieszkanką melisy, skórki pomarańczowej, pozwala się wyciszyć i zrelaksować. Jest delikatna i warto ją wypić po ciężkim dniu. Ten rodzaj herbaty jest ciemnozielony – mówi herbaciarka z Łodzi. Modę podchwyciły także marketry i wprowadziły takie linie smakowe np. Edward Tea – herbata zielona z melisą i cytryną.

Parzenie
W zależności więc gdzie zaopatrzymy się w herbatę, musimy dostosować czas parzenia. Podobnie jak herbatę z pokrzywą można ją parzyć od 2 minut (taką z herbaciarni) do 5 minut (ze sklepu).

Gdzie i za ile kupić
Herbata Edward Tea z niższej cenowej półki dostępna jest np. w Lidlu i nie przekracza 4 zł.

Zielona z prażonym ryżem
Poszukując swojej herbaty warto też skusić się na japońską odmianę zielonej herbaty, która jest wzbogacona prażonymi ziarenkami ryżu. / Prawo autorskie: manitator / 123RF Zdjęcie Seryjne
Smak i kolor
Poszukując swojej herbaty warto też skusić się na japońską odmianę zielonej herbaty, która jest wzbogacona prażonymi ziarenkami ryżu. Po zaparzeniu otrzymujemy złoto-zielony napar o słodkawym smaku z delikatną kasztanową nutą.

Parzenie
1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml) wody o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza (czyli mniej więcej 5 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 1 do 3 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Napar gotowy! – czytamy na stronie sklepu.

Gdzie i za ile kupić
W sklepie czasnaherbatę.net 100 gramów kosztuje 23,90 zł. Herbata zielona z ryżem dostępna test także w sklepie cozaherbata.pl (50 gramów kosztuje 5,60 zł)

Ceremonialna herbata Matcha
Popyt na drogie herbaty jest duży, a plantatorzy dbają o wysoką cenę towaru, będącego odzwierciedleniem pracy jaką włożyli w produkcję i know how dotyczące herbaty. / Prawo autorskie: tonobalaguer / 123RF Zdjęcie Seryjne
Smak i kolor
Sproszkowana zielona herbata dla poszukiwaczy nowych smaków. Dobrze przygotowana herbata może być mocna, ale nie cierpka. Ma zielony kolor.

Parzenie
W przypadku tej sproszkowane herbaty przygotowanie wygląda nieco inaczej.
Proszek można po prostu zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać i wypić. Jednak można też celebrować przygotowywanie. Wówczas potrzebna jest bambusowa łyżeczka i miotełka oraz specjalna miseczka, nazywana chawan. Miseczkę należy delikatatnie podgrzać, wsypać do niej porcję Matchy przy użyciu bambusowej łyżeczki oraz zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza oraz roztrzepać bambusową miotełką.

Gdzie i za ile kupić
W sklepie eherbata.pl kosztuje aż 629 zł za 100 gram. - Gatunki herbat które bywają najdroższe, to herbaty typu premium, wytwarzane ręcznie przez uznanych plantatorów. Popyt na takie herbaty jest duży, a plantatorzy dbają o wysoką cenę towaru, będącego odzwierciedleniem pracy jaką włożyli w produkcję i know how dotyczące herbaty. Gatunkami - można wyróżnić wysoko cenione zielone herbaty japońskie, tajwańskie herbaty wysokogórskie, chińskie herbaty z tzw. pierwszej dziesiątki najsłynniejszych herbat, stare herbaty puerh, oraz oolongi pochodzące z gór Wuyi, czy też tzw. Phoenix Dancongi. To są obecnie herbaty które w zależności od plantacji i ogrodów, potrafią być bardzo drogie, ale również cena ma odzwierciedlenie w niezwykłej jakości – opowiada Mariusz Zygmunt.


Herbata zielona z opuncją i mango
Eksperci twierdzą, że znane marki nie posiadają dobrych, smacznych herbat zielonych. Nam udało się znaleźć coś dla "przeciętnego" podniebienia. / Prawo autorskie: tobi / 123RF Zdjęcie Seryjne
Smak i kolor
Choć eksperci nie potrafią smakować się w herbatach z marketowej półki to podjęłam ten wysiłek, zwłaszcza, że często w zabieganym tygodniu zaparzam właśnie herbatę w torebkach. Ten tekst napisałam popijając kilka herbat znanych marek. Najbardziej zasmakowała mi herbata zielona z opuncją plus mango Big-Active z oznaczeniem „nowość” herbaty liściaste w torebkach. Delikatna w smaku, ani gorzka, ani słodka, o lekkim żółtym kolorze.

Parzenie
Zaparzyłam ją według wskazania, temperaturą wody 90 stopni Celsjusza parząc 3 minuty. Nie wiem czy była „radośnie soczysta” jak określił producent, ale wystarczająco mnie orzeźwiła.

Gdzie i za ile kupić
Herbata dostępna jest w hipermarketach i np. w sieci Tesco za 4,99 zł.

Zielona herbata z cytryną i miodem
Najlepiej zrobić ją samemu kupując oddzielnie zieloną herbatę, cytrynę i miód. Taka mieszkanka jest bezcenna w chorobie. / Prawo autorskie: kerdkanno / 123RF Zdjęcie Seryjne
Smak i kolor
Idealna dla osób, które nie lubią eksperymentów, a lubią zwykłą herbatę z miodem i cytryną. Choć smak jest inny, to kubki smakowe mogą wyłapać pewne podobieństwa. Herbata o słodkawym smaku i żółtawej barwie jest idealna na przeziębienia.

Parzenie
Należy zaparzyć tradycyjnie zieloną herbatę, czyli 2 minuty w 70 stopniach, a następnie należy dodać jedną łyżkę miodu i kilka kropel cytryny.

Gdzie i za ile kupić
Najlepiej zrobić ją samemu kupując oddzielnie zieloną herbatę, cytrynę i miód. Taka mieszkanka jest bezcenna w chorobie.

Napisz do autora: jolanta.korucu@natemat.pl