logo
Prawo autorskie: somegirl / 123RF Zdjęcie Seryjne

Urządzenia

REKLAMA
Temperówka do warzyw
Makaronowe nitki mogą ozdobić talerz z rybą. / http://czerwonamaszyna.pl
Wygląd dania na talerzu sprawia, że albo odechciewa nam się jeść, albo spożywamy posiłek z nieskrywaną przyjemnością. Jak zawsze – i w kuchni – diabeł tkwi w szczegółach, a dokładnie w niebanalnych urządzeniach do warzyw.
Genialne urządzenie do tworzenia fantazyjnych dekoracji np. z marchewki lub ogórka. Temperówka do warzyw Veggie Twister daje dwa możliwe efekty: spaghetti lub spirali. Ponieważ obsługa temperówki nie wymaga wysiłku i działa analogicznie do zwykłej temperówki do kredek, to mogą z niej korzystać także dzieci. Temperówka nie jest droga za to pozwala na całą gamę kuchennych sztuczek. Model ze zdjęcia poniżej kosztuje 18,99 zł.[photo position="inside"]530381[/photo]Na rynku gadżetów kuchennych są też droższe temperówki. Przykładowo w designerskim modelu Microplane mniejszy otwór jest przeznaczony do marchewek i innych warzyw korzeniowych np. rzodkwi czy pietruszki a większy - do cukinii, kabaczków, ogórków. Obierak dekoracyjny Microplane kosztuje 59,99 zł.[photo position="inside"]530375[/photo]
Wykrawacz spiralny do ziemniaków
/ tescomapolska.pl
Fanów ziemniaków, kartofli czy pyr nie trzeba namawiać do zakupu wykrawacza. Pozwala on bowiem przełamać ziemniaczaną nudę. Bo nawet najbardziej zagorzałych amatorów ziemniaków, może to warzywo znudzić, jeśli na talerzu, jeśli zawsze będzie wyglądało podobnie.
Co innego, gdy wykroimy część ziemniaka i wypełnimy go dowolnym nadzieniem (np. mięsnym lub warzywnym), a następnie opieczemy. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby opiec także wykrojoną część ziemniaka np. po posypaniu jej przyprawami. Wykrawacz kosztuje od 16 do 19 zł w zależności od sklepu internetowego – wynika z wyszukiwarki i porównywarki produktów ceneo.pl.[photo position="inside"]530411[/photo]
Urządzenie do robienia makaronu
/ Le Rouet
Krajalnic do robienia spiralek z warzyw jest sporo i kosztują kilkaset złotych – ceny zaczynają się od ok. 200 zł. Model z głównego zdjęcia to Le Rouet i kosztuje 813 zł. To ekspresowa i droższa alternatywa dla temperówki.
Warto skusić się na jej zakup, bo pozwala na szybkie przyrządzenie efektownego talerza przekąsek albo efektownego dodatku do dania głównego. Istnieje szansa, że nawet najmniej przekonani do jedzenia warzyw spróbują makaronu z marchewki (podsmażonego 3 minuty na patelni z masłem i wodą), posypanego z orzechami ziemnymi (koniecznie drobno pokrojonymi) i ozdobionego natką z pietruszki.
Suszarka do warzyw
/ Pixabay.com CC0 Public Domain
- Jeśli lubicie owoce i warzywa, preferujecie zdrowe odżywianie, dbacie o zwartość enzymów w spożywanych produktach, to właśnie ta suszarka jest dla was. Już piszę, dlaczego. Ponieważ suszy w zakresie temperatur od 35 do 70 stopni – opisuje na blogu znana blogerka kulinarna Olga Smile polecając suszarkę do warzyw i owoców HB.
Jej zdaniem jest to tania alternatywa dla dwóch popularnych suszarek (znanych osobom na diecie RAW) marki Sedona i Excalibur, które są wspaniałe jednak kosztują w granicach 1500 zł i więcej. Tymczasem ta kosztuje ok. 160 zł. Trudno się z nie zgodzić ze znawczynią tematu.[photo position="inside"]530397[/photo]
Obieraczka do warzyw
/ kulinarneinspiracje.blogspot.com
To proste urządzenie chyba każdy ma w domu, a z jego pomocą można wyczarować cuda. – W taki sposób zrobiłam np. makaron z sosem bolońskim, przy czym tagliatelle wykonałam z cukinii. Warzywo należy pokroić wzdłuż na paski przy pomocy obieraczki do warzyw dzięki czemu powstaną makaronowe wstążki. Trzeba gotować je na parze przez ok. 5 minut, a potem można podać cukiniowy makaron z sosem bolońskim – mówi Anna Piątkowska-Wełyczko, blogerka kulinarna prowadząca bloga kulinarneinspiracje.blogspot.com.[photo position="inside"]530407[/photo]