Poznaj sztuczki kuchenne, które ułatwią ci pracę i zaoszczędzą twój czas!
Poznaj sztuczki kuchenne, które ułatwią ci pracę i zaoszczędzą twój czas! fot. Maciej Stanik

Są takie kuchenne czynności, które trwają długo i skutecznie zniechęcają do gotowania. Mozolne krojenie pomidorków koktajlowych, ekstremalnie trudne obieranie egzotycznych owoców, czy obieranie świeżych ugotowanych jajek potrafią uprzykrzyć życie każdemu kucharzowi, popsuć całą zabawę, zamienić ją w prawdziwy kuchenny maraton, a nasze miejsce pracy w pobojowisko. Dlatego zdradzimy wam parę trików, które nie tylko ułatwią wam pracę i zaoszczędzą wasz czas, ale również pozwolą popisać się umiejętnościami rodem z MasterChefa.

REKLAMA

Błyskawiczne krojenie pomidorków koktajlowych

Fakt, małe pomidorki są małe, ale nie aż tak, by w sałatce mogły występować w całości. Z kolei krojenie każdego z osobna to praca nudna i dłużąca się. Dlatego połóż pomidorki obok siebie na blacie, delikatnie przykryj plastikową pokrywką np. od pojemnika do przechowywania żywności i jednym poziomym cięciem przetnij na połówki wszystkie pomidory naraz. Prawda, że proste?
logo
Ułóż pomidorki na talerzu... fot. Maciej Stanik
logo
... przykrywamy drugim talerzem... fot. Maciej Stanik
logo
... w szczelinę między talerzami wsuń nóż i dociskając górny talerz tak, by pomidorki się nie ruszały, wykonaj jedno poziome cięcie. fot. Maciej Stanik
logo
Gotowe! fot. Maciej Stanik

Obierz mango szklanką

Z mango jest ten problem, że ma twardą skórę i ciężką do usunięcia pestkę. Obierając je wyłącznie nożem większość miąższu możemy spisać na straty... Dlatego zamiast kroić owoc przez środek, wbij nóż tak, by ominąć pestkę dookoła. Pozostałe kawałki nabij pionowo na ściankę szklanki i dociśnij. Mango wpadnie do środka, a skóra pozostanie na blacie.
logo
Krój tak, by ominąć pestkę... fot. Maciej Stanik
logo
...nabij na brzeg szklanki kawałek mango tuż przy jego skórce... fot. Maciej Stanik
logo
... i dociśnij, by miąższ wpadł do szklanki, a skóra pozostała na zewnątrz. fot. Maciej Stanik

Masło z lodówki roztopione w minutę

Nie masz czasu czekać aż masło zmięknie? Nie chcesz brudzić rondla, by je roztopić na ogniu? Nie ma problemu! Twardą kostkę łatwo zetrzesz na tarce, a maślane wiórki bardzo szybko "złapią" temperaturę i nadadzą się zarówno do posypania gorących warzyw, jak i wyrobienia świeżego ciasta.
logo
Zetrzyj masło na tarce... fot. Maciej Stanik
logo
...a maślane wiórki roztopią się po minucie! fot. Maciej Stanik

Jak pokroić granat

Obieranie granatów grozi kuchenną katastrofą – popryskane sokiem ściany to chyba najmniejsza szkoda, jaką może poskutkować ta czynność, jeśli wykonamy ją bezmyślnie. Dlatego użyj do tego celu miski z wodą. Po pierwsze odetnij szczyt owocu. Po drugie natnij skórę delikatnie, nie wbijając noża zbyt głęboko, w tych miejscach, w których widoczne są białe błonki. W ten sposób nie uszkodzisz ziarenek. Następnie zanurz granat w wodzie i rozdziel go na cząstki. Jadalna część opadnie na dno, a gorzkie pozostałości zostaną na powierzchni.
logo
Odcinamy "zawleczkę"... fot. Maciej Stanik
logo
...nacinamy skórkę wzdłuż błonek... fot. Maciej Stanik
logo
W ten sposób pokrojony granat da się łatwo zjeść na surowo. fot. Maciej Stanik
logo
Jeśli potrzebujecie dobrze oddzielonych od siebie pestek, np. do sałatki, zanurzcie owoc w misce z wodą... fot. Maciej Stanik
logo
... i palcami tuż pod powierzchnią wody oddzielajcie pestki od gorzkich błonek. fot. Maciej Stanik

Jak sprawnie obrać pomarańcze

Koniec z rozszarpywaniem grubej pomarańczowej skóry paznokciami. Odcinamy górny kawałek skórki, a następnie nacinamy owoc prostopadle tak, aby przeciąć samą skórę i nie uszkodzić miąższu. Ostrożnie rozwijamy pomarańczę, by stworzyła harmonijkę. Z pomarańczami o grubej i kruchej skórze harmonijka może nie wyjść idealna, ale miękkie owoce można obierać w ten sposób bez najmniejszych przeszkód.
logo
Odkrajamy górną część skóry i wyjmujemy środkową część błonki... fot. Maciej Stanik
logo
...kroimy skórkę wzdłuż błonek do połowy owocu... fot. Maciej Stanik
logo
...i rozwijamy pomarańczową harmonijkę. fot. Maciej Stanik

Szybkie obieranie kilku ząbków czosnku naraz

To wyjątkowo upierdliwa czynność, która wymaga precyzji i zabiera sporo czasu. Łatwiej będzie kiedy zgnieciemy ułożone obok siebie ząbki (talerzem, dłonią, nożem - bez różnicy), a następnie włożymy do plastikowego pojemnika z pokrywką i energicznie potrząśniemy. Czosnek obierze się sam!
logo
Do tej sztuczki potrzebujecie tylko plastikowego opakowania z pokrywką. fot. Maciej Stanik

Więcej cytryny z cytryny

Drobne kobiece dłonie to słaby przeciwnik dla twardych cytryn, z których sok podczas robienia byle sałatki tak bardzo się przydaje. Zanim przekroisz owoc, połóż go na płaskiej powierzchni i roluj przez chwilę dociskając do blatu. W ten sposób uwolni się sok zawarty w drobinkach miąższu.
logo
Wystarczy docisnąć rolować przez chwilę. Z drobinek miąższu uwolni się sok. fot. Maciej Stanik

Estetyczne ścieranie na tarce skórki cytrynowej

Ciasto z dodatkiem skórki cytrynowej ma cudowny aromat. Znacznie mniej cudownie po takim ścieraniu myje się narzędzie pracy... Skórka wchodzi w zakamarki tarki i nawet pod dużym ciśnieniem bieżącej wody ciężko je stamtąd wydostać. Dlatego zanim zaczniesz ścierać posmaruj tarkę odrobiną oliwy. Wówczas nic się do niej nie przyklei i pójdzie znacznie szybciej.
logo
Skórkę cytrynową ścieraj na tarce posmarowanej oliwą. fot. Maciej Stanik
logo
Będziesz miał mniej sprzątania! fot. Maciej Stanik

Szybkie obieranie truskawek

Potrzebujesz sporej ilości truskawek bez szypułek? W dokładnym obieraniu owoców pomoże ci słomka do napojów. Wystarczy wbić ją w owoc od dołu i przebić truskawkę na wylot.
logo
Wbij słomkę do napojów w truskawkę... fot. Maciej Stanik
logo
... i przebij ją na wylot. fot. Maciej Stanik

Tnij nożyczkami wszystko co się da

Potrawa prawie gotowa, a ty orientujesz się, że świeże zioła, które dawno powinny być posiekane czekają na swoją kolej zwinięte w eleganckie pęczki? Żaden problem! Sięgnij po nożyczki! To równie przydatny kuchenny gadżet, co ostry nóż. Zwiń wszystkie zioła w jeden bukiecik i potnij je. Możesz to zrobić również bezpośrednio nad patelnią.
logo
Świeże zioła znacznie szybciej posiekasz za pomocą... nożyczek. fot. Maciej Stanik

napisz do autorki: ewa.bukowiecka-janik@natemat.pl