Te "dzieła" należało docenić. Reżyserka "Puczu" i "Smoleńska" dostała właśnie stanowisko w TVP

Te "dzieła" należało docenić. Reżyserka „Puczu” i „Smoleńska” dostała właśnie stanowisko w TVP Fot. Kadr z filmu "Pucz"
Portal Wirtualne Media informuje o nowym stanowisku, które obejmie autorka kontrowersyjnych produkcji TVP. Ewa Świecińska została właśnie pełnomocnikiem zarządu Telewizji Polskiej i ma zająć się restrukturyzacją redakcji opraw.

"Pucz" i "Smoleńsk" – te dwa tytuły mówią wszystko. Ich autorka pracowała w latach 90. w "Wiadomościach", w telewizji RTL7, a także jako szefowa publicystyki TVP3. Świecińska ma teraz przeprowadzić restrukturyzację redakcji opraw. Każda antena TVP posiada własną jednostkę tego typu, a do ich zadań należy przygotowywanie akcji i programów promujących staję oraz m.in. prowadzenie aktywności w social media – donoszą Wirtualne Media.
– Jest bardzo zdolna, ale ma też trudny charakter – tak charakteryzuje ją w rozmowie z naTemat Agnieszka Romaszewska-Guzy, szefowa Telewizji Biełsat. Większość znajomych Świecińskiej woli jednak rozmawiać o niej anonimowo. Wszyscy dziwią się, że porzuciła tematykę zagraniczną, którą zajmowała się w "newsach", na rzecz polityki – i to tej zaangażowanej. – Ona zawsze była prawicowa, ale chyba ogromny wpływ miała na nią praca w Telewizji Republika, gdzie przed powrotem do TVP byłą wydawcą – ocenia były kolega "Świeczki" z "Wiadomości".

Ewę Świecińską uważa się za autorkę "Puczu", ale decydujący wpływ na ostateczny kształt produkcji mieli politycy PiS: spindoktor Adam Bielan i prezes TVP Jacek Kurski – mówią rozmówcy Onetu z kręgów kierownictwa partii rządzącej.

– Adamowi, który przekonał prezesa do przyjęcia narracji o puczu, w sukurs przyszedł Jacek z dokumentem w TVP. Oficjalnie jego autorką została Ewa Świecińska, lecz to Adam miał decydujący głos na kolaudacji "Puczu" – cytuje jednego z współpracowników Kaczyńskiego portal Onet.

źródło: Wirtualne Media

NIE TYLKO POLITYKA

WYWIAD 0 0W Sejmie się jej boją. Justyna Dobrosz-Oracz szczerze o "pościgach" za politykami
WYBORY2019 0 0Pierwszy sondaż prezydencki z Kidawą-Błońską! Zaskakujący wynik