
Cukier "zły" i cukier "dobry"
– podsumowuje Monika Stromkie-Złomaniec.
(za)słodkie przekąski, które uchodzą za zdrowe i dietetyczne:
8 ciastek zbożowych = 5 łyżeczek cukru
100 g suszonej żurawiny = 13 łyżeczek cukru
150 g jogurtu owocowego z ziarnami = 3 łyżeczki cukru
40 g, czyli jeden batonik musli = 3 łyżeczki cukru
100 g granoli = 5 łyżeczek cukru
Cukier zdemonizowany – czy cukier uzależnia
Detoks zły i detoks dobry
Jeśli chcesz zapanować nad ilością cukru w twojej diecie i przestrzegać 10 dozwolonych przez WHO procent, nie masz wyjścia – musisz liczyć i czytać etykiety. Na większości z nich znajdziemy wyłącznie informację o tym, że cukier jest, ale ile – nie wiadomo. Stąd ogólnoświatowy problem z nadużywaniem cukru – jemy go, nie czując jego smaku i nie wiedząc ile go dokładnie jest, a potem jesteśmy w szoku, gdy okazuje się, że norma dla przeciętnego Kowalskiego to całe 40 łyżeczek "złego" cukru. Tego niezauważonego, poukrywanego w produktach oraz tego, który wydaje nam się jedynym cukrem w naszej diecie – cukru ze słodyczy i cukierniczki.