Jedną z najważniejszych potraw wielkanocnych jest zupa. Wszystko zależy od gustu. Jedni wybierają barszcz biały, a drudzy żurek. Jeżeli ktoś preferuje tę drugą opcję, to śmiało może sprawdzić przepis według Magdy Gessler. Idąc dalej tym tropem, również mazurek wielkanocny może okazać się dobrym wyborem dla wszystkich, którzy będą chcieli skosztować trochę słodkości przy stole wielkanocnym. Oba przepisy nie są szczególnie trudne, a efekt finalny ma wielkie szanse przypaść do gustu całej rodzinie.
Magda Gessler to najbardziej znana polska restauratorka. Wielką popularność przyniósł jej program "Kuchenne Rewolucje", który po raz pierwszy TVN zaczęło emitować od 2010 roku i doczekał się już 17 sezonów. Za jego sprawą Magda Gessler stała się jedną z najważniejszych wyroczni kulinarnych w Polsce. Choć nie zawsze było kolorowo i przyjemnie, czego dowodem jest zakończony w czwartek wieloletni proces dotyczący awantury w hotelu Dolina Charlotty pod Słupskiem, gdzie Gessler miała zrealizować odcinek swojego programu.
Przepis na żurek
Zbliżające się święta Wielkanocne to skądinąd świetna okazja, aby zapoznać się z przepisami Magdy Gessler na tak popularne potrawy jak żurek. Istotą dobrego żurku wielkanocnego jest uzyskanie smaku, który jest odpowiednio kwaśny, ale zarazem w sam raz doprawiony. Z jednej strony powinien być trochę tłusty, ale nie w przytłaczający sposób.
Co będzie potrzebne? 350 g mąki razowej, 1l wody, 4 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, 5 prawdziwków, 1 łyżka masła, 1l bulionu warzywnego, majeranek, sól, pieprz, natka pietruszki, 300g białej kiełbasy, 4 jajka oraz 250ml śmietany.
Aby uzyskać żurek według Magdy Gessler zaczynamy od przygotowania zakwasu. Do dużego garnka musimy wsypać mąkę i zalać ją taką ilością wrzącej wody, aż zostanie uzyskana gładka masa. Dolewamy resztę wody. Dodajemy trzy ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy garnek i owiązujemy gazą. Następnie odstawiamy go na trzy dni w ciepłe miejsce.
Po upłynięciu trzeciego dnia, przerzedzamy zakwas. Kroimy prawdziwki i podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Zalewamy bulionem do momentu, gdy grzyby będą miękkie. Dodajemy zakwas na żur, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jajka na twardo. Kiełbasę parzymy mniej więcej 20 minut. Jajka kroimy na ćwiartki, zaś kiełbasę w kółka. Podajemy żurek z kiełbasą i jajkiem, który posypujemy natką pietruszki.
Przepis na mazurek wielkanocny
Nie sernik, ani baba wielkanocna, a mazurek jest ulubionym ciastem wielkanocnym Magdy Gessler. Do uzyskania pożądanego efektu trzeba przygotować sobie 4 ugotowane żółtka, 100g cukru, skórkę z cytryny, szczyptę soli, łyżkę lodowatej wody, 300g mąki, 200g masła.
Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Żółtka przeciera się przez drobne sito. Następnie dodaje cukier, masło i mąkę, a potem łyżkę lodowatej wody i szczyptę soli. Na samym końcu dodaje się skórkę z cytryny. Teraz należy szybko wszystko zgnieść, zawinąć i włożyć do lodówki na minumum dwie godziny. Gessler proponuje, aby na wierzch ciasta położyć masę marcepanową i sos różany.