Prymas Polski dosadnie o słowach Kaczyńskiego. "Nie mają nic wspólnego z nauką Kościoła"

Słowa prymasa Wojciecha Polaka raczej nie spodobają się prezesowi PiS
Słowa prymasa Wojciecha Polaka raczej nie spodobają się prezesowi PiS Fot. Adam Stępień / Agencja Gazeta
Prezes PiS często przedstawia się jako obrońca polskiego Kościoła. Jednak prymas Polski Wojciech Polak właśnie ustawił go w szeregu. Hierarcha stwierdził, że pamiętne słowa Kaczyńskiego o nihilizmie nie są oficjalnym stanowiskiem Kościoła.

– Kościół był i jest głosicielem i dzierżycielem jedynego powszechnie znanego w Polsce systemu wartości. Każdy dobry Polak musi wiedzieć, jaka jest rola Kościoła, musi wiedzieć, że poza nim jest nihilizm i my ten nihilizm odrzucamy – powiedział Jarosław Kaczyński na konwencji PiS w Lublinie 7 września.

Okazało się jednak, że prymas Wojciech Polak myśli zgoła inaczej. W sobotę na konferencji "TworzyMy pokój. Wiara w demokracji - czas wyzwań" w Muzeum Polin sędzia Trybunału Konstytucyjnego w stanie spoczynku prof. Mirosław Wyrzykowski zapytał hierarchę, czy jest to oficjalne stanowisko Kościoła. – [Wypowiedź Kaczyńskiego] do tej pory spotkała się z milczeniem, a milczenie jest domniemaną zgodą – stwierdził sędzia.Polak odpowiedział na pytanie wyjątkowo wymownie. – Nie jest to absolutnie stanowisko Kościoła katolickiego w Polsce ani w ogóle stanowisko Kościoła katolickiego – stwierdził. Jak powiedział prymas, "gdyby tak było, to moja obecność tutaj byłaby co najmniej dziwna". – Uważam, że to jest wypowiedź, która nie ma nic wspólnego z nauczaniem Kościoła. To może być pogląd, wizja kogoś, kto ją wypowiada – zauważył.

Prymas Polski wyjaśnił również na konferencji, w której udział brali duchowni różnych wyznań, że "mogą być to poglądy, co do poglądów nie będę dyskutował z takimi czy innymi osobami; natomiast co do wizji – na pewno nie". – Absolutnie to nie jest wizja Kościoła, która jest związana z Kościołem katolickim. Nie mam żadnych wątpliwości – zaznaczył "z całą odpowiedzialnością".

źródło: Gazeta Wyborcza

0 0"Cierpią w samotności". Codziennie 12 polskich mężczyzn popełnia samobójstwo
0 0Czeka nas drastyczna zmiana pogody. Synoptycy zapowiadają pierwszy śnieg
0 0Julia Wieniawa pokazała się bez makijażu. Fani nie dowierzają: "Kogo chcesz okłamać?"
KRUK 0 0Walka z długiem. Tak postępuj, gdy do twoich drzwi puka firma windykacyjna
0 0Proste rozwiązanie problemów z elektroniką. Działa również w przypadku tego urządzenia
O TYM SIĘ MÓWI 0 0Nie obchodzą cię zmiany klimatu za 50 lat? Wiemy, jak będzie wyglądała pogoda w Polsce za dekadę
DADHERO.PL 0 0Mieliśmy polskiego Raya Charlesa. Genialny Dawid Ogrodnik w filmie "Ikar. Legenda Mietka Kosza"