Jak jeść, to nie tylko dobrze i smacznie, ale przede wszystkim świeżo. Niestety, zaopatrując się w supermarketach często możemy trafić na coś – delikatnie mówiąc – nie pierwszej świeżości bądź jakości. Dziennikarz "Gazety Wyborczej" Piotr Miączyński po rozmowie z przetwórcą mięsa przedstawia kilka rad, do których powinniśmy się stosować robiąc zakupy w supermarkecie.
Przede wszystkim trzeba unikać mięsa, które leży luzem na ladzie. Najlepiej będzie po prostu wziąć to paczkowane. Jeżeli już się na coś decydujemy, to lepiej pomyśleć o wieprzowinie - w Polsce jest zdrowsza od drobiu.
Szukając mięsa, a nie posiłku nafaszerowanego chemią i wodą, kupujmy wędliny podsuszane np. krakowską lub kabanosy. Podobnie jest w przypadku szynek, wilgotna jest zazwyczaj gorsza od suchej. Nie dajmy się również nabrać na niskie ceny i promocje. Dobre wędliny zaczynają się od 30 zł za kilogram. I na koniec, czytajcie etykiety, na których są dokładne informacje o zawartości mięsa w... mięsie.