
Lubię mówić o jedzeniu intuicyjnym na przykładzie małych dzieci. Jeśli dziecko nie ma zaburzonego z zewnątrz odżywiania, to je tyle, ile chce. Choćby bardzo mu to smakowało, choćby je namawiano, to kiedy się nasyci, resztę zostawi na talerzu. Nie wie jeszcze, że trzeba zjadać do końca albo, że od tego zależy nastrój mamy.
Ludzie, podobnie jak zwierzęta, potrafią się samoregulować pod kątem jedzenia. Kilkadziesiąt lat temu lekarka Claire Davis przeprowadziła trwający 6 lat eksperyment dietetyczny na dzieciach. Zapewniano im różny rodzaj jedzenia i one miały w ciągu dnia same decydować co, ile i kiedy będą jeść. Choć połączenia produktów, pory i ilości niekiedy zaskakiwały – ostatecznie okazało się że, same (intuicynie) potrafiły ułożyć sobie zbilansowaną dietę.
Ważną i ciekawą zasadą jest też ta dotycząca przyjemności. Także dlatego mamy jeść to, co chcemy, aby przywrócić do odżywiania radość i przyjemność. Na dietach tego jest mało, więc jeśli osoby cały czas się odchudzały to zgubiły ten aspekt. Przyjemność często kojarzą z łamaniem diety, czyli z czymś złym.
Być może nigdy nie będziemy nosić wymarzonego rozmiaru 36, jeśli nasze ciało jest predysponowane do większego. Jedzenie intuicyjne w pewnym sensie powiązane jest z koncepcją (HAES) Health At Every Size czyli zdrowie w każdym rozmiarze. Będziemy dążyli do tego rozmiaru, w którym naszemu ciału jest dobrze i komfortowo.
ZASADY JEDZENIA INTUICYJNEGO
1. Zrezygnuj z diet
2. Rozpoznaj i szanuj głód
3. Nie walcz z jedzeniem
4. Walcz z własnym fanatyzmem żywieniowym
5. Przestań jeść, kiedy jesteś syty
6. Ciesz się jedzeniem, jedz co chcesz
7. Naucz się łagodzić/rozwiązywać problemy emocjonalne bez jedzenia
8. Szanuj i akceptuj swoje ciało
9. Ruszaj się dla przyjemności
10. Szanuj swoje zdrowie