![Niektóre grzyby mogą być do siebie niezwykle podobne. Niestety czasami pomyłka przy ich prawidłowym rozpoznaniu może być śmiertelnie niebezpieczna. Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych? Grzyby: jak odróżnić muchomora od kani? Trujące grzyby w Polsce [PRZEGLĄD]](https://m.natemat.pl/bc825cbd455519fe8b52485140826500,1500,0,0,0.jpg)
W tym sezonie grzybowym nie można narzekać na nieurodzaj. Polacy masowo ruszyli do lasów, by zebrać najdorodniejsze okazy prawdziwków, rydzów i kani. Niestety mamy już pierwsze ofiary śmiertelne tegorocznego grzybobrania. 4 osoby zmarły po spożyciu trujących grzybów, które grzybiarze pomylili z jadalnymi. Prokuratura wszczęła w tej sprawie śledztwo, ale dotąd nikomu nie zostały postawione zarzuty. Jak prawidłowo rozpoznać, czy dany grzyb nadaje się do spożycia? Tłumaczymy, na co trzeba zwrócić uwagę, by nie doszło do pomyłki, która może nas kosztować życie...
Jak odróżnić muchomora od czubajki kani? 3 charakterystyczne różnice
Jak wyjaśniają w mediach społecznościowych Lasy Państwowe, jeśli chcemy prawidłowo odróżnić trującego muchomora sromotnikowego (Amanita phalloides) od jadalnej czubajki kani (Macrolepiota procera), warto zwrócić uwagę na 3 szczegóły: pierścień, bulwę oraz "kropki" lub "łatki" na ich kapeluszach.Warto zwrócić uwagę na to, że kania ma beżowe blaszki (muchomor białe). Kapelusz czubajki jest łuskowaty (muchomora zaś nieco śliski). Grzyby te różnią się też zapachem - kania ma przyjemny, grzybowy aromat, natomiast woń muchomora jest mdła.
Najpopularniejsze grzyby trujące w Polsce
⦁ muchomor czerwony (Amanita muscaria) – najbardziej rozpoznawalny trujący grzyb w Polsce z charakterystycznym czerwonym kapeluszem z białymi kropkami. Często można go spotkać pod brzozą brodawkowatą. Rośnie od czerwca do listopada.⦁ muchomor jadowity (Amanita virosa) – najczęściej spotyka się go w górskich lasach iglastych (pod sosnami i świerkami), rzadziej można na niego natrafić w lasach mieszanych, ale jeśli się w nich pojawia, to zwykle rośnie pod bukami i brzozami. Czasem występuje też na bagnach.
⦁ piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta) – pojawia się do marca do maja w lasach sosnowych, na piaszczystych glebach, nad brzegami potoków oraz w miejscach, w których doszło do naruszenia ściółki podczas wycinania drzew. Ze względu na charakterystyczny kształt często myli się ten trujący grzyb ze smardzem jadalnym.
⦁ maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare) – od wiosny do późnej jesieni można natrafić na tego trującego grzyba na pniakach obumarłych drzew liściastych i iglastych (występuje bardzo licznie, a na jednym pniu można spotkać nawet kilkadziesiąt owocników).