![Jak samodzielnie przygotować słynne Rogale Świętomarcińskie, bez których nie może się odbyć żadne Święto Niepodległości 11 listopada? Przepis na Rogale Świętomarcińskie [SKŁADNIKI, INSTRUKCJA]](https://m.natemat.pl/93c9cc424a8bf204e374c890b9216c10,1500,0,0,0.jpg)
Niezwykły smak zawdzięczają wyjątkowemu nadzieniu z białego maku, bakalii i śmietany. Choć są bardzo kaloryczne (jedna sztuka to około 850 kcal), to od lat są jedną z najpopularniejszych przekąsek, jakie serwowane są z okazji Święta Niepodległości 11 listopada. Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie ich w domu wcale nie jest aż takie trudne, wymaga jednak odrobiny cierpliwości.
Skąd się wzięły legendarne rogale świętomarcińskie?
Nocą poznańskiemu piekarzowi przyśnił się rycerz, w którym rozpoznał samego świętego Marcina. Zdumiony tym Walenty zapamiętał, że koń dostojnego jeźdźca zostawił na drodze podkowę. Po przebudzeniu zauważył zaś... ślady końskich kopyt na śniegu, choć w pobliżu nikogo nie było.KIM BYŁ ŚWIĘTY MARCIN?
Św. Marcin zdobył sławę jako biskup Tours, ale w młodości był rzymskim legionistą. Podczas jednej z wypraw wjeżdżając do miasta Amiens u wrót bram spotkał zmarzniętego żebraka. Żołnierz wyciągnął miecz i jednym zamaszystym ruchem odciął część swojego odzienia, a następnie okrył nim trzęsącego się z zimna biedaka.
Kult tej szlachetnej postaci był na tyle powszechny, że w średniowiecznym Poznaniu w okolicach kościoła pod wezwaniem świętego Marcina co roku odprawiano jarmark połączony z odpustem, podczas którego manifestowano hojność wobec ubogich. Zwyczaj ten przetrwał do dziś pod postacią Imienin ulicy św. Marcin w Poznaniu.
Najprostszy przepis na rogale świętego Marcina
Składniki na nadzienie:⦁ blanszowane migdały (150 g) — ewentualnie aromat migdałowy do smaku
⦁ orzechy włoskie (100 g)
⦁ masa marcepanowa (120 g)
⦁ cukier puder (3/4 szklanki)
⦁ miód (1 łyżka)
⦁ kwaśna śmietana (2 łyżki stołowe)
⦁ kandyzowana skórka pomarańczowa (3 łyżki), ewentualnie 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej (lub dowolne owoce z syropu)
⦁ garść rodzynek (około 3 łyżki)
⦁ podłużne biszkopty (4 sztuki)
⦁ rum lub likier Amaretto do namoczenia rodzynek
⦁ 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka