Gwiazdki Michelin to ocena
jedzenia – choć ocenia się rzeczy poboczne, jak wystrój, gwiazdki, czyli najbardziej pożądane oznaczenie, dotyczą wyłącznie jedzenia – tego, co znajduje się na talerzu.
Ile gwiazdek Michelin można dostać?
Maksymalnie trzy. Restauracja z jedną gwiazdką to miejsce naprawdę godne uwagi, z dwoma – absolutnie nietuzinkowe, z trzema – to już creme de la creme.
Czy w Polsce są restauracje z gwiazdkami Michelin?
W Polsce są tylko dwie restauracje, które otrzymały po jednej gwiazdce Michelin – to
Atelier Wojciecha Amaro (2013 r.) i Senses (2016 r.). Komplet odznaczeń gwiazdek Michelin ma 100 restauracji na całym globie. Dwie gwiazdki przyznano 400 restauracjom na świecie, jedną – dwóm tysiącom lokali. Choć zwykle to restauracje drogie, nie jest to regułą – kilka lat temu gwiazdkę przyznano lokalowi typu street food.
Zobacz też: Spędziłem dzień w restauracji z gwiazdką Michelin. Oto sekrety luksusu... od kuchni
Gwiazdki Michelin i produkcja opon
Producent opon pierwotnie nie planował oceniać restauracji. Przewodnik Michelin, którego częścią są dzisiejsze rankingi restauracji z gwiazdkami, powstał początkowo jako pomocnik kierowcy w 1900 r. Kierujących pojazdami nie było wielu, a te bywały zawodne, przewodnik więc listował adresy stacji benzynowych, miejsc naprawy, spania, generalnie pomoc w podróży, był darmowy. Bracia Michelin zdecydowali się na wprowadzenie gwiazdek i opłaty dopiero w 1926 r. Mieli zobaczyć w jednym z warsztatów, że sterta ich poradników podpiera nogę stołu, co uświadomiło im, że coś, co jest za darmo, nie jest do końca traktowane poważnie.