
Schab ze śliwką - z pewnością w nie jednym domu króluje na świątecznym stole. Soczyste mięso w połączniu ze śliwką smakuje pysznie na zimno i na ciepło. Jednak jak zrobić go w nieco innej odsłownie? Wypróbuj ten fenomenalny przepis na schab ze śliwką i szpinakiem w cieście francuskim. Ten sposób zachwyci twoich gości.
Wykonanie z przepisu Szefa Kuchni Sheraton Marcina Sasina:
Schab ze śliwką przygotowujemy wg własnego sprawdzonego przepisu. Mięso musimy upiec i nafaszerować wcześniej. Dopiero następnie przystępujemy do urozmaicenia dania za pomocą szpinaku i ciasta francuskiego.
Pracę rozpoczynamy od przyrządzenia sosu.
Do miski dodajemy:
- jogurt grecki
- chrzan
- sos Worcestershire
- musztardę
- drobno pokrojony szczypiorek
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Następnie zabieramy się za smażenie szpinaku. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek i drobno posiekaną cebulkę. Wrzucamy szpinak. Smażymy i w trakcie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Później odstawiamy do wystygnięcia.
Kolejny etap to rozwałkowanie ciasta francuskiego. Na przygotowanym płacie układamy odciśnięty szpinak, a na nim pieczony schab ze śliwką. Całość zawijamy i smarujemy jajkiem.
Tak przygotowany schab w cieście francuskim pieczemy w temperaturze 185°C przez ok. 35 min.
I gotowe!
