– Oczywiście, sprawy związane z infekcjami wirusowymi będą wpływać na to, jak te cukry będą wyglądać. Bo jednak gdy mamy stan zapalny, to potrzebujemy więcej energii. Cukier jest rzeczą, która nam jej dodaje – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny. Wyjaśnia, jak po przejściu koronawirusa doprowadzić cukry "do porządku".
– To zależy od przypadku. Jeżeli mamy osobę, która jest na insulinie, to ona sobie w jakiś sposób tymi "krótkodziałającymi" może coś podziałać. Jeśli to nie pomaga, zawsze te wszystkie zmiany w ilości insuliny konsultujemy z lekarzem. (…) Kwestia jest taka, żeby ten cukier unormować, ponieważ on zaczyna być toksyczny w pewnej ilości – wyjaśnia w rozmowie z Anną Kaczmarek dietetyk Kamil Paprotny.
W przypadku osób, które są na tabletkach, bywa różnie. – Są różne tabletki, są różne leki. Jedne można dodawać, do tych które już mamy, żeby trochę tę chemię poprawić i to działa – twierdzi gość podcastu.
Ile może potrwać dochodzenie do prawidłowej glikemii po takiej infekcji jak COVID-19? – Nie można tego określić jako pewnej ramy czasowej. Wynika to z tego, że każdy będzie inaczej odpowiadał na samo zakażenie i na samą rekonwalescencję. Tutaj kwestia jest też taka, jak jesteśmy wytrenowani i ile mamy masy mięśniowej, żeby mogła ona ten cukier w jakiś sposób przerobić – podkreślił Paprotny.
Istotny jest też sposób, w jaki będziemy "wychodzić" z choroby. – To też jest ważne, bo bardzo często dochodzi do osłabień. Czasami ludzie są hospitalizowani. Mamy osoby, które poszły po prostu od razu i jest wszystko w porządku, ale mamy też osoby, które dochodzą do tego dłużej – tłumaczy rozmówca.
– Musimy popatrzeć na to, jaki jest średni wiek osób z cukrzycą typu 2. Bardzo często są to osoby starsze – mają problemy z kolanami, z biodrami czy z kręgosłupem. One bardzo często w ogóle nie trenują. Wszystko zależy nie tylko od tego, jaką mamy dietę, ale też od tego jak jesteśmy aktywni – dodaje Kamil Paprotny.
Więcej na temat depresji dowiecie się słuchając lub oglądając podcast Anny Kaczmarek "Koronawirus bez cenzury" z rozmową z dietetykiem klinicznym Kamilem Paprotnym.