
1. Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże.
3. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut.
4. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.
5. Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie).
6. Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230 C.
7. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm.
8. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.