Oto przepis na idealne ciasto na pizzę.
Oto przepis na idealne ciasto na pizzę. Fot. pixabay.com/ igorovsyannykov
Reklama.
Gwiazda "Kuchennych rewolucji" ciągle zaskakuje swoich fanów, wyjątkowymi przepisami.
Oprócz sposobów na tradycyjne polskie dania, takie jak barszcz czerwony czy żurek. Gessler dzieli się też przepisami na inne potrawy z wielu zakątków świata.
Również i tym razem restauratorka nie zawiodła. I zdradziła tym z nas, którzy marzą o idealnym cieście na pizzę, banalnie prosty przepis.
Składniki na ciasto do pizzy według Magdy Gessler:
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 250 ml letniej wody
  • 340 g mąki
  • Krok po kroku jak przygotować ciasto na pizzę:
    1. Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże.
    3. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut.
    4. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.
    5. Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie).
    6. Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230 C.
    7. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm.
    8. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.

    Dodatkowe rady na idealną domową pizzę:

  • Rozczyn można przygotować z drożdży suchych jak i świeżych.
  • Do rozczynu wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę, ponieważ zabije ona nam drożdże i nie będą one pracować.
  • Warto użyć mąki włoskiej “do pizzy”, którą przesiewamy przez sitko
  • Należy długo wyrabiać ciasto, najpierw będzie dość klejące, lecz gdy dłużej je będziesz wyrabiać to nie powinno się już kleić
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • Ciasto formujemy ręcznie, staramy się unikać wałka.
  • logo