Najlepszy świąteczny pasztet z dodatkiem buraka. Przepis Ani Lewandowskiej
Bartosz Świderski
22 grudnia 2020, 14:28·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 22 grudnia 2020, 14:28
W Polsce, podobnie jak w innych krajach wysokorozwiniętych, coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską, Dla wielu z nich polskie Święta ze stołami uginającymi się od mięsa (choć nie w Wigilię) są wyzwaniem. Jak zachować tradycyjne smaki, gdy jest się wegetarianiniem, podpowiada Anna Lewandowska. Trenerka podzieliła się przepisem na pasztet z buraka, który smakuje "jak u mamy".
Reklama.
Jeśli i przy waszym świątecznym stole zasiądą w tym roku wegetarianie, nie zaszkodzi przygotować czegoś specjalnie dla nich. Dość prostym pomysłem będzie pasztet z buraka, taki jak ten zaproponowany przez Annę Lewandowską.
1) Kaszę przepłukaną zimną wodą należy ugotować wedle instrukcji podanej na opakowaniu
2) Umyte, ale nieobrane buraki pieczemy przez 45 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
3) Dusimy posiekaną w kostkę cebulę na maśle z dodatkiem liści laurowych. Gdy będzie gotowa dodajemy pokrojone w kostkę lub starte jabłko i również dusimy aż zmięknie.
4) Wszystkie składniki miksujemy blenderem, przyprawiając.
5) Pasztet pieczemy w takiej samej formie jak ten tradycyjny, przed przelaniem masy wykładając ją uprzednio papierem do pieczenia
6) Pieczemy kolejne 45 minut w 180 stopniach. Gotowe!
Należy pamiętać, że jeśli przy naszym stole zasiądą nie wegetarianie, ale weganie, masło należy zastąpić tłuszczem roślinnym. Co bardziej "ortodoksyjni" mogą też nie chcieć jeść miodu.