Anna Lewandowska podała przepis na pasztet z buraka i kaszy jaglanej
Anna Lewandowska podała przepis na pasztet z buraka i kaszy jaglanej fot. Instagram / annalewandowskahpba
Reklama.
Jeśli i przy waszym świątecznym stole zasiądą w tym roku wegetarianie, nie zaszkodzi przygotować czegoś specjalnie dla nich. Dość prostym pomysłem będzie pasztet z buraka, taki jak ten zaproponowany przez Annę Lewandowską.
Do przygotowania pasztetu będziemy potrzebować:
- 500 g buraków
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 białe cebule
- łyżka masła klarowanego
- 3 liście laurowe
- jedno duże jabłko
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta majeranku
- szczypta tymianku
- szczypta oregano
- dwie łyżki siemienia lnianego
- łyżka miodu (jeśli lubimy słodki posmak)
1) Kaszę przepłukaną zimną wodą należy ugotować wedle instrukcji podanej na opakowaniu
2) Umyte, ale nieobrane buraki pieczemy przez 45 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
3) Dusimy posiekaną w kostkę cebulę na maśle z dodatkiem liści laurowych. Gdy będzie gotowa dodajemy pokrojone w kostkę lub starte jabłko i również dusimy aż zmięknie.
4) Wszystkie składniki miksujemy blenderem, przyprawiając.
5) Pasztet pieczemy w takiej samej formie jak ten tradycyjny, przed przelaniem masy wykładając ją uprzednio papierem do pieczenia
6) Pieczemy kolejne 45 minut w 180 stopniach. Gotowe!
Należy pamiętać, że jeśli przy naszym stole zasiądą nie wegetarianie, ale weganie, masło należy zastąpić tłuszczem roślinnym. Co bardziej "ortodoksyjni" mogą też nie chcieć jeść miodu.
Źródło: Gazeta.pl