Lokal Magdy Gessler też się otwiera. "Dajemy sygnał pozostałym"
Bartosz Świderski
15 stycznia 2021, 22:09·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 15 stycznia 2021, 22:09
Obostrzenia dotyczące funkcjonowania restauracji podczas drugiego lockdownu nie zelżały. Część właścicieli zdecydowało się jednak otworzyć knajpy pomimo zakazu. Dziś do ich grona dołączyła restauracja Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej, która należy do Magdy Gessler.
Reklama.
Od 24 października jedzenie w knajpach w całym kraju można kupować jedynie na wynos. Dziś popołudniu restauracja w Bukowinie Tatrzańskiej należąca do Magdy Gessler oznajmiła na Facebooku, że od jutra od godziny 12 będzie obsługiwała gości.
"Długo debatowaliśmy, ale postanowione... #OTWIERAMY! Nie możemy patrzeć, jak na naszych oczach umiera wszystko, co kochamy. Kolejne obostrzenia rujnują gospodarstwa zarówno mieszkańców Podhala, jak i całej Polski. Niedługo po prostu nie będzie czego ratować!" - można przeczytać na fanpage'u restauracji Schronisko Smaków na Facebooku.
Knajpa, która nazwisko najbardziej znanej polskiej restauratorki ma nawet w nazwie (Schronisko Smaków Magda Gessler), zapewnia przy okazji, że będzie stosowała się do zasad bezpieczeństwa i reguł sanitarnych.
Jednocześnie, do łamania przepisów zachęca także inne lokale: "Dołączamy do Veta i jako jedna z największych restauracji na Podhalu dajemy sygnał pozostałym do zrobienia tego samego! ".
Magda Gessler, która kilka dni wróciła z zagranicznych wakacji z mężem, jak na razie nie skomentowała osobiście otwarcia jednej ze swoich restauracji. Trudno jednak przypuszczać, żeby jako właścicielka o nim nie wiedziała.
Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej zostało otwarte w 2015 roku. Właścicielami są Magda Gessler i lokalny przedsiębiorca Łukasz Zadylak. To jedna z większych restauracji na Podhalu, obsługująca stoliki zlokalizowane na trzech piętrach.
Nie jest tajemnicą, że pandemiczne obostrzenia, a w szczególności dwa lockdowny odbiły się fatalnie na branży gastronomicznej. Wiele restauracji nie przetrwało. Mimo to, opinie co to tzw. veta przedsiębiorców są podzielone. Jedni popierają ich decyzję, inni - uważają otwarcie za nieodpowiedzialne społecznie.
Jak na razie w powiatach nowotarskim i zakopiańskim otworzyło się sześć restauracji. Na poniedziałek 18 stycznia planowane jest jednak otwarcie części stoków i kolejnych barów i restauracji. Przedsiębiorcy, którzy zdecydują się na otwarcie lokali, w przypadku kontroli muszą liczyć się z karami rzędu 10-30 tys. złotych.