
Reklama.
Czym różni się żurek od barszczu białego?
Obie zupy są do siebie bardzo podobne, a ich nazewnictwo zależy najczęściej od regionu, w którym jest przygotowywany. Barszcz biały najczęściej zabiela się śmietaną, stąd jego nazwa. Żurek najczęściej podaje się bez tego składnika lub zabiela mlekiem, co sprawia, że jest nieco lżejszy.Żurek zazwyczaj gotuje się na wędzonce (np. z boczku) i białej kiełbasie. Barszcz biały bazuje natomiast na bulionie mięsno-warzywnym, używa się w tym celu zarówno białej kiełbasy, jak i włoszczyzny. W obu zupach można jednak spotkać suszone grzyby. Do barszczu białego najczęściej dodaje się ziemniaki, żurek podaje się zawsze z jajkiem.
Główną różnicą, którą można wskazać, jest zakwas. Żurek przygotowuje się wyłącznie na zakwasie żytnim, a barszcz biały na pszennym. Dzięki temu ta druga zupa jest lżejsza i delikatniejsza od żurku. W wielu domach receptury te są jednak wymieszane, co znacznie zaciera granice przepisów obu dań.
Zakwas na żurek
Szukając przepisu na wielkanocną zupę można trafić też na żur staropolski. To danie ma wyraźny i kwaśny smak, który nadaje mu zakwas żytni. Nie zabiela się go ani mlekiem, ani śmietaną. Żur był bazą do obecnie znanej wersji wielkanocnej zupy. Jak w takim razie przygotować zakwas na żurek?Aby wykonać go samodzielnie w domu, potrzebujemy:
0,5 litra przegotowanej wody,
300 g mąki żytniej (typ 2000),
5 liści laurowych,
kilka ziaren ziela angielskiego,
4-5 ząbków czosnku.
Do przygotowania zakwasu na żurek potrzebny będzie litrowy, wyparzony słoik. Do środka wkładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Następnie wsypujemy 3 czubate łyżki mąki i taką samą ilość letniej, przegotowanej wody. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a słoik okryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
Zakwas należy mieszać i dokarmiać raz dziennie przez kilka dni. W tym celu dodajemy za każdym razem 2-3 łyżki mąki i taką samą ilość ciepłej wody. Po tygodniu zakwas na żurek będzie gotowy.
Skąd pochodzi żur?
Nazwa żur pochodzi od niemieckiego słowa sauer, co oznacza kwaśny. Zupa ta największą popularnością cieszyła się na Śląsku, dlatego kojarzona jest głównie z tym regionem. Z czasem zyskała popularność na terenie całej Polski, a wraz z nią doczekała się wielu modyfikacji.Przepis na żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny wymaga przygotowania wspomnianego zakwasu. Można jednak równie dobrze kupić gotowy produkt w sklepie spożywczym. Trzeba jednak pamiętać, aby wybrać ten, który będzie miał naturalny skład.Do przygotowania żurku potrzebny będzie również:
bulion warzywno-mięsny,
biała kiełbasa,
wędzonka,
kilka jajek na twardo,
śmietana lub mleko do zbielenia,
suszone grzyby,
sól, pieprz, chrzan i majeranek.
Jak zrobić żurek? Należy wlać do garnka bulion oraz zakwas na żurek, a następnie dodać wszystkie składniki poza śmietaną i gotowanymi jajkami na twardo. Te dodajemy bezpośrednio przed podaniem. Zupę musimy gotować przez około 2 godziny, a po jej wystygnięciu możemy zabielić ją mlekiem lub śmietaną.
Jak zrobić żurek? Należy wlać do garnka bulion oraz zakwas na żurek, a następnie dodać wszystkie składniki poza śmietaną i gotowanymi jajkami na twardo. Te dodajemy bezpośrednio przed podaniem. Zupę musimy gotować przez około 2 godziny, a po jej wystygnięciu możemy zabielić ją mlekiem lub śmietaną.
Sprawdź też doskonały przepis na żurek Magdy Gessler.
Czytaj także:Znana restauratorka zdradziła przepis na żurek, który idealnie sprawdzi się podczas śniadania wielkanocnego.