Pizza to danie, które ma bardzo wielu miłośników. Z ulubionymi dodatkami, na pysznym chrupiącym cieście smakuje idealnie. Jednak, aby zrobić ją samemu w domu, warto znać sprawdzone triki, dzięki którym zawsze wyjdzie doskonała. Oto praktyczne kuchenne porady.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.
Napisz do mnie:
weronika.tomaszewska@natemat.pl
Ważny jest wybór odpowiedniej mąki
Na rynku dostępnych jest jej wiele rodzajów, jednak jaką mąkę do pizzy wybrać? Najlepiej pszenną. Ma ona dużą zawartość skrobi, lecz cały sekret tkwi w białkach (gliadyna i gluteina), dzięki którym ciasto wchłania wodę, pęcznieje i można je sprawnie wyrabiać.
W pizzy najważniejszy jest placek. Dlatego tak ważne są odpowiednio dobrane do niego składniki. Żeby zrobić dużą pizzę na grubym cieście potrzeba 250 g mąki. Do tego oczywiście drożdże, które powodują, że ciasto pięknie wyrasta. Najlepiej użyć ich około 5 g (drożdże instant) i wymieszać w 150 ml ciepłej wody.
Kolejnym ważnym elementem jest oliwa. Wystarczą 1-2 łyżki. Ważne, by była dobrej jakości. Potrzebna będzie też szczypta soli. Pamiętaj, żeby była to dosłownie szczypta, ponieważ, gdy dodamy jej zbyt dużo drożdże nie będą chciały wyrosnąć.
Wyrabianie ciasta
Aby ciasto miało prawidłową konsystencje, należy wyrabiać je od 10 do nawet 30 minut. Powinno być plastyczne i sprężyste w dłoniach. Najlepiej robić to wolno, a w międzyczasie obficie podsypywać stolnicę. Rozciąganie i odpowiednie wygniatanie sprawi, że będzie ono później kruche i chrupkie.
Zadbaj o dobre dodatki
Warto zrobić też swój domowy sos do pizzy. Wystarczą jedynie 4 składniki: dojrzałe pomidory, ząbek czosnku oraz odrobina soli i cukru. Połączone składniki gotujemy do momentu zgęstnienia. Można też dodać oregano, dzięki temu nasz dodatek nabierze wyrazistego smaku.
Jaki ser do pizzy wybrać?
Dobrze jest zainwestować w prawdziwą, włoską mozzarellę. Natomiast jeśli chodzi o wybór innych dodatków, zależy to już jedynie od naszej wyobraźni i upodobań. Jednak sekretem udanej pizzy jest to, by nie przesadzić z ich ilością.
W tym przypadku mniej znaczy lepiej, ponieważ zbyt dużo składników na wierzchu pizzy spowoduje, że stanie się ona za bardzo wilgotna i oklapła.